Evenementen 2005-Juni Kunstmaand

Juni is Juni Kunstmaand in de Baarsjes. Al drie jaar op rij staat het stadsdeel in de maand Juni bol van de culturele activiteiten. Muziek, dans, literatuur, beeldende kunst: een gevarieerd programma dat laat zien wat De Baarsjes op cultureel vlak te bieden heeft. Door zoveel mogelijk publiciteit te verzorgen hoopt het stadsdeel de verschillende culturele activiteiten die in het stadsdeel plaatsvinden zichtbaar te maken en een breed publiek te geven. Dit jaar heeft Juni Kunstmaand als thema: water.

De kunstenaars in De Baarsjes gaan in juni aan het werk met het thema 'water'. Trekker van het project is galerie Illuseum in de Witte de Withstraat, die met het creatiefste en interactiefste plan is gekomen. Zij stellen programma's voor als een Sirenenfestival en een
buurtproject Niagara, waarbij bewoners de uitnodiging krijgen om een expositie te organiseren in hun toilet of douche.

Veel kunstenaars gaan werken in de 'Parels van de buurt', zoals in de Chinese videotheek (aquaria), de garage van Nes (dansvoorstelling), natuurtuin De Slatuinen (ontdekkingstocht met Willem de Ridder), het Sportfondsenbad (sirene in het water), de Maranathakerk (muziek) en op het Columbusplein (waterverhalen).

Verder komen er excursies over de natuurvormen en exotische invloeden in de bouwstijl van de Amsterdamse School. En Illuseum stelt vier symposia voor, over de zondvloed, bruggen, alternatieve watercirculatiesystemen en klimaatsbepalende kometen. Bovendien krijgen de etalages van galeries, winkels en woningen de kans om aan te sluiten. Conform de begroting 2005 financiert stadsdeel De Baarsjes Juni Kunstmaand dit jaar met 50.000 euro extra.

De hele maand juni zijn er dus uiteenlopende activiteiten op diverse locaties in De Baarsjes; van een Bollywood evenement op het Mercatorplein tot dansen op het Kortenaerplein met D.J. 100 procent ISIS, van een onthulling van een kunstwerk op de Willem de Zwijgerlaan tot een hoedenparade in de Witte de Withstraat. Juni kunstmaand opent dit jaar met KUNSTroute de Witte Ruijter, een route langs 15 galeries en kunstruimtes in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Op 3, 4, en 5 juni zijn er speciale etalagewandelingen langs de galeries en de kunstramen. Galerie Illuseum heeft de opdracht van stadsdeel De Baarsjes gekregen om enkele grote evenementen te organiseren; dit doen zij onder de noemer 'Festival Nieuw Atlantis'. Het volledige programma van Juni Kunstmaand is te vinden op www.baarsjes.amsterdam.nl/junikunstmaand2005, en in het programmaboekje dat op veel plekken in De Baarsjes is te verkrijgen. Een flyer met het programma wordt huis aan huis verspreid. Het programma voor 'Festival Nieuw Atlantis' is te vinden op www.illuseum.com.Y-Art, hét cultuurfestival voor jongeren tussen de 12 en 20 jaar in Amsterdam West, is dit jaar weer de grote afsluiter van Juni Kunstmaand. Op 3 juli (13.00-20.00 uur) is het festival in Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191, dichtbij de kruising met de Admiraal de Ruijterweg), met optreden van bandjes, dansgroepen en rappers uit Amsterdam West, maar ook bekende dj's en artiesten.

3, 4 en 5 juni
Start met KUNSTroute De Witte Ruijter

De Juni Kunstmaand gaat van start met KUNSTroute De Witte Ruijter op 3, 4 en 5 juni van 12.00 tot 20.00 uur, een route langs 15 galeries en kunstruimtes in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Het thema 'Water' is ruim vertegenwoordigd in de presentaties. In de route zijn ook circa tien bijzondere 'Water' etalages opgenomen.

Op 3, 4 en 5 juni kunt u meedoen aan speciale etalagewandelingen langs galeries en de kunstramen. Kunstenaars en galeriehouders vertellen over de kunstwerken in hun raam. De wandelingen duren ruim een uur en eindigen in de 'leegstaande' Garage Groeneveld, Baarsjesweg 201, waar de tentoonstelling 'Irrigatie Groeneveld' te zien is.

Vrijdag 3 juni start 13.00 uur bij de St. Janschool Galerie, Kortenaerstraat 30-32
Zaterdag 4 juni start 17.00 uur bij Galerie Ei, Admiraal de Ruijterweg 154
Zondag 5 juni start 16.00 uur bij Art & Nature, Admiraal de Ruijterweg 9.


Hou ook de aktuele evenementenpagina in de gaten.


evenementen