Straten, wegen en pleinen

AdmiralengrachtDe Admiralengracht gezien vanaf "Het Groene Bruggetje", kijkend in zuidelijke richting. "Het Groene Bruggetje" is een voetgangers bruggetje over de Admiralengracht tussen de Cabotstraat en van Kinsbergenstraat.De Admiralengracht gezien (vanaf "Het Groene Bruggetje") in noordelijke richting. Op de achtergrond de pijpen van de Centrale Hemweg. Vroeger waren er veel meer pijpen. Veronderstelt wordt dat tijdens de laatste 30 jaren de Centrale Hemweg gerenoveerd is. Toen zijn o.a. vele pijpen door een kleiner aantal vervangen.Nogmaals op 13-03-2006. Links is duidelijk het Balboacomplex te zien. (Foto: H. van Kuilenburg)Rond 1953 kwamen diverse waterwegen, zoals de Admiralengracht en de Postjeswetering, van polderpeil op stadspeil. Dat laatste ligt ca. 1,80 m hoger dan de eerste. Alvorens de waterspiegel te verhogen werden er, o.a. langs de Admiralengracht, kademuren gebouwd op houten palen die de grond in waren geheid. De brug over de Postjeswetering bij de Baarsjesweg bestond niet. Wel was er een pontje waarmee men voor een paar centen kon worden overgezet.

Tuinders, ten westen van de Orteliuskade en Westlandgracht, brachten hun waren via de Postjeswetering naar de Markthallen. Aan het oostelijke einde van de Postjeswetering (= zuidelijke einde van de Admiralengracht) was er een
'overhaal' waar de geladen bootjes van het polderpeil naar het stadspeil omhoog werden getild. Dat lag vlak ten zuiden van de 'Ambachtschool' die op de Postjesweg staat (tot helft van 2002 een college voor edelsmeden). De overhaal lag vlak bij de Kostverlorenvaart en de weg liep gewoon over het water (op stadspeil) waarover de bootjes voerden. Er was dus geen brug doch een (verstevigde) weg.De oude Joop WesterweelschoolDe nieuwe Joop Westerweelschool d.d. 13-05-2006 (Foto: Ingrid Ferwerda)De Joop Westerweelschool 09-09-2004 (Foto: Ingrid Ferwerda)Admiralemgracht vanuit de hoek Davisstraat d.d. 28-06-2002 (Foto: Diana Verveer)

  

Zie ook: De Admiralengracht/van Kinsbergenstraat rond 1950
Zie ook: De Kostverlorenvaart

Bovenste twee foto's & tekst ingezonden door dhr. F. Woons, Williams Lake, BC in Canada.


Heeft u een mooie foto voor deze stratenpagina's?
Mail hem dan (evt. met vermelding van uw naam) naar foto@verbaarsjes.nl.


stratenpagina