Straten, wegen en pleinen

Mercatorplein

Gerardus Mercator
Maker en uitgever van land- en zeekaarten. Introduceerde in 1569 zijn methode voor de projectie van de Aarde op een plat vlak.

December 2000 (Foto: Stichting Beheer Mercatorplein e.o.)

Baarsjesdag 18 september 2004 (Foto: Ingrid Ferwerda)Baarsjesdag 10 september 2005 (Foto: Ingrid Ferwerda)

Panoramafoto van het Mercatorplein, meer panoramafoto's op http://www.panoramsterdam.com

Het Mercatorplein heeft de vorm van een gesloten rechthoek. De verkeerswegen sluiten aan op de hoeken van het plein. Op twee hoeken van het plein staan poort- of portaalgebouwen (waaronder de verkeerswegen lopen), geflankeerd door 35 m hoge door Berlage ontworpen torens. De torens hadden volgens Berlage drie functies: ze zijn een verticaal tegenwicht voor de vrij horizontale bouw van de woningblokken, daarnaast markeren ze het plein als blikvangers en vormen ze een oriëntatiepunt voor de omgeving. De gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School zijn eenvoudig en sober uitgevoerd met warmrood baksteen tussen lichtgekleurde granieten banden en vrijwel zonder ornament.

Het woningbouw-complex is in 1997/98 gerestaureerd. Eén van de torens (in de jaren vijftig gesloopt) is toen volgens de oorspronkelijke plannen van Berlage herbouwd.
De revitalisering van deze Amsterdamse Schoolbuurt werd in juni 1998 gevierd in aanwezigheid van H.M. Koningin Beatrix.

Ontwerp plein en terrazzopleinbanken door Ir. Michal Kolmas en ontwerp terrazzowaterkunstwerk en zitelementen door André Volten.

Zie ook: Mercatorplein 1926
Zie ook: Mercatorplein 1930 en 1931
Zie ook: Mercatorplein 1935 en 1950Heeft u een mooie foto voor deze stratenpagina's?
Mail hem dan (evt. met vermelding van uw naam) naar foto@verbaarsjes.nl.


stratenpagina