Verbaarsjes.nl


Baarsjeskunst in de pers

De Chassébuurt krijgt een centrum voor hedendaagse kunst

Het voormalig beddenpaleis Van Doornewaard in de Jan Evertsenstraat 4-8, bij de kruising met de Witte de Withstraat, wordt een centrum voor hedendaagse kunst. Er komen expositieruimten, dependances van internationale galeries, een eetcafé en een designshop.De oprichting van dit kunstcentrum is een initiatief van Maarten van der Meer en Rona Mathlener van de stichting Future Society: 'Wij willen hedendaagse kunsten bereikbaar en toegankelijk maken voor veel mensen. Dat doen we bijvoorbeeld door te kiezen voor deze plek, midden in een woonwijk.' Tot nu toe had Future Society geen eigen locatie, maar organiseerde tentoonstellingen op verschillende plekken.

Het stasdeel is blij met de komst van Future Society omdat dat goed past in de plannen voor de 'Witte Ruijter': het realiseren van atelierwoningen voor kunstenaars rond de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Van der Meer is van mening dat de buurt door z'n ligging en uitstraling de potentie heeft om een echte 'kunstwijk' te worden. 'Zoiets als Prenslauerberg in Berlijn of Shoreditch in Londen.'

De stichting heeft een Urban subsidie aangevraagd (waarbij stadsdeel, gemeente en Europa aan bijdragen) en deze is inmiddels toegekend. Zodra de beschikking definitief rond is zal Woningbedrijf Amsterdam de panden aankopen en kan de verbouwing starten. Future Society opent naar alle waarschijnlijkheid in het najaar zijn deuren.

Bron: Baarsjesberichten April 2003

Kunst in de pers    Kunstindex