Verbaarsjes.nl


Baarsjeskunst in de pers

Ateliers moeten Chassébuurt opfleuren

Weg met die blinde ramen. Maak er maar etalages met kunst van. En als daar ook nog leuke terrasjes en trendy eetcafés bijkomen, wordt het straks helemaal een dolle boel in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruyterweg.

Uit de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruyterweg zijn veel winkels verdwenen. Daar kwamen uitzendbureaus en koffiehuizen voor terug, die de etalages van binnen afplakken, met plastic of doeken. En dat ziet er niet gezellig uit.

Vandaar dat het stadsdseelbestuur met een plan is gekomen om een aantal winkelpanden te verbouwen tot galeries met etalages, waar je de kunstenaar aan het werk ziet. Nu staat de Chassébuurt niet bekend als kunstenaarsbuurt, maar dat begint te komen; galeriehouder Rob Malasch heeft er al een dependance van zijn galerie Serieuze Zaken (Willem de Zwijgerlaan), en ook galerie De Stoker is in deze buurt neergestreken (Witte de Withstraat).

Het stadsdeelbestuur voorziet dat de Chassébuurt wel eens heel trendy en hot kan gaan worden, en droomt al van grand cafés met terrasjes langs het water en trendy restaurants voor een publiek dat houdt van kunst en design. Als lichtend voorbeeld geldt de Rotterdamse Witte de Withstraat, waar een leuk buurtje is verrezen met galeries, culturele instituten en aantrekkelijke horeca.
Een naam heeft het nieuwe wijkje ook al: De Witte Ruyter, wat een samentrekking is van de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruyterweg.

Tot aan 2006 wil het stadsdeelbestuur tien winkelpanden op de Admiraal de Ruyterweg en evenzoveel panden in de Witte de Withstraat verbouwen tot galerie-ateliers. Verder wil men leegstaande etalages tijdelijk inrichten als expositieruimte en moeten er in de Chassébuurt tien atelierwoningen komen. Voor het hele project is 3.193.550 euro nodig, waarvoor het stadsdeel ook gemeentelijke en europese potjes wil aanspreken.
Maar als het allemaal meezit, moet De Witte Ruyter 'een bruisende buurt aan het water worden', schrijft het stadsdeelbestuur in een notitie.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 26-06-2002

Kunst in de pers    Kunstindex