Baarsjes aktueel - week 35

27 augustus t/m 2 september 2000


Kinderfeest Mercatorplein

Stichting Evenementen Mercatorplein heeft zaterdag 9 september van 13.00 tot 17.00 uur een kinderfeest gepland. Voor kinderen van 4 tot 14 jaar zijn verschillende activiteiten georganiseerd.

Vanuit een enorme podiumwagen wordt vier uur lang spel en spektakel voor de gehele familie gepresenteerd. Er zijn bovendien optredens van een zangeres en een clown.

In een doolhof van gangetjes kunnen kinderen een ruimtevaartspel spelen met sensoren en ruimtewapens.Op de fiets langs de open ateliers

De open atelierroute in De Baarsjes op zaterdag 2 en zondag 3 september kan het best op de fiets gereden worden, zegt organisator Bert Hop. "Dan ben je er in een uur doorheen. Te voet is het niet te doen."

In het weekend staan de deuren van 22 ateliers tussen twaalf en zes uur open voor nieuwsgierigen. Het parcours van de route leidt ongeveer langs de grenzen van De Baarsjes, en het werk van zo'n vijftig kunstenaars kan worden bekeken. Maar ook beluisterd, want op sommige lokaties wordt live gemusiceerd, zegt Hop.

Startpunt is het Wijkcentrum op het Mercatorplein. De open atelierroute wordt dit jaar voor de vijfde maal gehouden.Geen autovrije zondag in West

Hoewel de besturen er niet onwillig tegenoverstaan blijven de stadsdelen Oud-West, Bos en Lommer en de Baarsjes tijdens de autovrije zondag op 24 september volop toegankelijk voor auto's.

Stadsdeel de Baarsjes was van plan mee te doen en maakte in juni 25 duizend gulden vrij voor evenementen. Vorige week dinsdag werd de autovrije zondag afgeblazen, omdat er te weinig politieagenten beschikbaar zouden zijn om de auto's te weren.

Bos en Lommer sluit ook geen straat af op 24 september. Een woordvoerder:"Het dagelijks bestuur besloot om zelfs niets te doen, maar wel positief te reageren op initiatieven uit de samenleving. Die waren er niet."

Het doel van de autovrije zondag is onder meer 'het bevorderen van de leefbaarheid, door bewoners te laten ervaren dat met minder auto's een aangenamer gebruik van de ruimte mogelijk is.De Baarsjes eert Tony Raap

De speeltuin op het terrein van het Jan van Galenbad is bijna klaar. De nieuwe speeltuin, onderdeel van de vernieuwing van het Jan van Galenbad, is er gekomen op iniatief van de inmiddels overleden Tony Raap. Hij was jarenlang sportbuurtmedewerker in De Baarsjes, en zeer geliefd bij kinderen en medebewoners.
Onderdeel van de speeltuin is een tennisbaan. Het dagelijks bestuur heeft het plan om de tennisbaan naar Tony Raap te vernoemen. Na de opening op 14 oktober kan er dus een balletje geslagen worden op de 'Tony Raap tennisbaan.Baarsjesjeugd teistert Zandvoort

Deze zomer hebben zich in Zandvoort enige gewelddadige incidenten voorgedaan. Er zijn aanwijzingen dat de jonge daders afkomstig zijn uit stadsdeel De Baarsjes.

Volgens een woordvoerder van de politie van Zandvoort gaat het om enkele gevallen van mishandeling. Eén mishandeling vond 's nachts plaats op het strand. Dat was begin juni.
De Zandvoortse politie is nog bezig met een onderzoek. Aanwijzingen omtrent de daders wijzen in de richting van een groep jongeren die zich regelmatig verzamelt in de buurt van het Mercatorplein, aldus de politiewoordvoerder. Hierovver is contact geweest met de Amsterdamse politie.
Ook heeft de ggroep zich herhaaldelijk agressief gedragen jegens badggasten. De woordvoerder spreekt van 'een vrij grote groep Marokkaanse jongeren die zich uitdagend en uitlokkend opstelde.

De laatste keer dat de groep zich in Zandvoort vertoonde , enige weken geleden, nam de politie bij voorbaat aktie door met meer agenten de jongeren tegenmoet te treden, waardoor hen de moed tot relschoppen in de schoenen zonk. Hierna bleef Zandvoort verschoond van de Amsterdammers.Amsterdammers uit 130 landen bijeen voor foto

AMSTERDAM - Een Wit-Rus praat met een Moldavische, een Cubaan met iemand uit Paraguay, een Brit met een Canadees en ook alle Zuid-Amerikanen hebben elkaar snel gevonden.

"Zoveel gelegenheid om onze moedertaal te praten hebben we niet", zegt Svetlana Bolokan (28) uit Moldavië. Ze is naar Amsterdam verhuisd omdat haar man hier woont. Oorlog en liefde zijn voor de meeste aanwezigen de voornaamste redenen om te emigreren.

Van de 174 nationaliteiten die in Amsterdam wonen, kwamen 130 afgevaardigden naar de Stadhouderskade voor een groepsportret met burgemeester Schelto Patijn. Aanleiding: het jubileum van het bevolkingsregister in de hoofdstad. Volgens Evert Geuzinge, directeur van Register Amsterdam, zou de foto eigenlijk in het Guinness Book of Records moeten. "Er is geen stad waar zoveel mensen uit zoveel landen wonen, als je nagaat dat er in de wereld 202 nationaliteiten geregistreerd staan. In New York, bijvoorbeeld, wonen 'maar' 97 nationaliteiten."

Bijhouden hoeveel inwoners Amsterdam heeft, doet de gemeente al 400 jaar. De laatste 40 jaar gebeurt dat via een zelfstandige dienst.

De meesten maken er een gezellige middag uit van. Als de groepsfoto genomen is, drommen ze om Patijn om hem een hand te geven. En ook als de gasten na een glas wijn de hal van het Register Amsterdam verlaten, wordt de glunderende burgemeester uitvoerig bedankt.

Het verzoek was om zoveel mogelijk in klederdracht te komen. Vandaar de kleurige, ruisende rokken van veel Afrikaanse afgevaardigden. De Panamese steelt de show in een spierwitte jurk met gouden kroontje op haar hoofd. Voorzover ze niet verkleed zijn (de Braziliaanse afgevaardigde draagt een geel voetbalshirt) herkennen mensen elkaar aan de bij de ingang uitgereikte badge met de vlag van hun land.

David Kirunda draagt de dracht van een Oegandese prins: een backcloth noemt hij de bruine doek van geplette boombast die hij heeft omgeknoopt. Een koninklijk gewaad, want Kirundu is de zoon van een broer van een van de vijf koningen van Oeganda. Dat koningschap heeft tegenwoordig alleen culturele betekenis, legt hij uit. De 40-jarige Kirundu, één van de 200 Oegandezen in Amsterdam, vluchtte 14 jaar geleden voor de oorlog in zijn vaderland. Nu is hij voorzitter van de Oegandese stichting in Nederland. "Op 9 september, onze onafhankelijkheidsdag, komen we allemaal bij elkaar."

"Ik ben hier gaan wonen, omdat ik homo ben en Amsterdam is een leuke stad voor homo's"', geeft de Brit Francis Cox misschien wel de minst zwaarmoedige reden voor emigratie. "En Londen is duur." Hij werkt sinds vijf jaar als vertaler.
nieuwspagina