Baarsjes Aktueel - Week 48

26 november t/m 1 december 2000


Jonge kunstenaar exposeert in bibliotheek Mercatorplein

Jordy Boulnouar, negen jaar, heeft twee jaar lang de dieren in Artis geschilderd. Het resultaat hangt nu in de biobliotheek aan het Mercatorplein.

Jordy's oma schildert ook en heeft voor hem de bibliotheek benaderd of zij misschien zijn schilderijen konden exposeren. Dit werd een goed idee gevonden en nu hangen zijn kunstwerken tot 8 december in de bibliotheek.Hoofdweg tijdelijk afgesloten door stenenregen

De politie is uren bezig geweest op de Hoofdweg om een agressieve man te overmeesteren. Het incident had plaats op 24 november.

De auto van de gewelddadige man stond op het trottoir op de Hoofdweg. Toen hij om half tien een parkeerbon kreeg ontstak hij in woede. Hij sloeg een parkeerwacht met een hamer. Dat leverde het slachtoffer een gebroken hand op.

Later trok hij zich terug op een balkon op de tweede verdieping. Vandaar gooide hij met stenen, tegels en klinkers. Ook gooide hij bloembakken van zijn balkon op twee auto's waardoor de ruiten sneuvelden. Een agente werd geraakt door een stuk steen, tegel of beton en liep verwondingen op aan haar hoofd, schouder en rug.

De Hoofdweg tussen Jan van Galenstraat en het Mercatorplein werd door de stenenoverlast afgesloten voor alle verkeer. De brandweer en de psychiater kwamen ter plaatse.

Rond half één werd de man gearresteerd in zijn woning.Overvaller overvallen

Een gewapende man heeft in de vorige week geprobeerd een sigarenhandel aan de Jan Evertsenstraat te overvallen.

De overvaller bedreigde de eigenaar met een mes en eiste geld. Toen de eigenaar naar de kassa liep wist hij een ijzeren trap te pakken en de overvaller hiermee tegen een deur te drukken. Vervolgens kreeg de overvaller de kans om weg te gaan.Buurvrouw geeft taalles thuis

Het aanbod aan taallessen in Amsterdam vertoont een specifiek manco. Hoe divers de lessen ook zijn, in alle gevallen moeten de deelnemers er het huis voor uit, en juist dat is soms een probleem. Vrijwilligsters van het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC) in De Baarsjes bezoeken vanaf 6 december vrouwen thuis.

In de praktijk blijken veel taalcursussen onbereikbaar voor migrantenvrouwen, ontdekte initiatiefneemster Miriam den Hollander. Gebrek aan kinderopvang, gemengde groepen, een slechte gezondheid of een te grote afstand naar de lessen vormen soms onneembare drempels voor migrantenvrouwen.

'Ik heb zelf een Marrokkaanse buurvrouw die niet naar een taalcursus kon omdat ze kleine kinderen heeft. Ik ontdekte dat meer van dit soort vrouwen buiten de boot vallen.'

Vanuit de kerkelijke diakonie begon Den Hollander het project, waarvoor inmiddels zich een aantal vrijwilligers zich hebben aangemeld. Er zijn echter nog veel meer vrouwen nodig die huisbezoeken willen afleggen. 'we hebben enorm veel aanmeldingen gekregen van vrouwen die les willen hebben, het loopt storm,' meldt Den Hollander.

Dat er alleen vrouwelijke vrijwilligers nodig zijn, heeft met de specifieke situarie te maken. Den Hollander:'Vertrouwen is hier het sleutelwoord. Je komt bij mensen thuis in de privésfeer. We besteden veel tijd aan de kennismaking, ook met de echtgenoot. Die moet er volledig mee instemmen.'

Het lesgeven aan de vaak analfabete vrouwen hoeft geen probleem te zijn. Den Hollander:'We gebruiken een bepaalde lesmethode, en beginnen met het aanwijzen van voorwerpen en het tonen van foto's van de eigen familie. Dan komt al snel ook het foto-album van de gastvrouw voor de dag.'

Voor meer informatie: 020-627 85 44nieuwspagina