Baarsjes Actueel - Week 23

04 juni - 10 juni 2001
'Get it!' moet jongeren van criminele pad houden

Marokkaanse jongeren uit West en Nieuw-West verlenen medewerking aan voorlichtingsfilm.

Bosch Films uit De Baarsjes verwacht woensdag 13 juni zo'n tweehonderd Marokkaanse jongeren in het City Theater bij de premiere van 'Get it!'.
Producent/regisseur Julia von Gravenitz heeft vertrouwen in een ordelijk verloop.

'Get it!' is een voorlichtingsfilm, gemaakt in opdracht van Justitie om jongeren van het criminele pad af te houden. De film richt zich exclusief op Marokkaanse jongeren.
Initiatiefnemer Cris Wetjens, coördinator van Justitie in de Buurt (JIB) in Slotervaart/Overtoomse Veld: 'Ik wilde deze groep een spiegel voorhouden. Jongeren moeten zich aangesproken voelen, zichzelf herkennen. Het is geen makkelijke groep om contact mee te maken. Ze zitten boordevol wantrouwen jegens ons, jegens de hele samenleving.'

'Get it!' duurt dertig minuten, deels drama, deels documentaire. Von Gravenitz: 'Het thema van Get it! is 'kicks, klote, keuze, kans'. Waar kies je voor? Criminaliteit betekent geld, spanning, eindelijk niet meer in de disco geweigerd worden omdat je de portier kunt omkopen, de 'player' uithangen, de show stelen... kortom, de kicks. Minder makkelijk door de jongens te verwoorden: status en respect, desnoods 'gekocht'. Punt is dat veel van deze jongens een behoorlijk minderwaardigheidscomplex hebben, mede door de manier waarop de samenleving op hen reageert.'

Bosch Films wist de medewerking te krijgen van zo'n 150 jongens, het merendeel uit West en Nieuw-West. Het script is op hun ervaringen gebaseerd.
Von Gravenitz: 'Het is hun eigen film geworden. Veel zaken die in de film aan de orde moesten komen, waren ons totaal onbekend. Zonder hun aanwijzingen hadden we deze film niet kunnen maken.'

Zie ook:
Bosch Films en stadsdeel houden jongerenmanifistatie (april 2001)

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 30-05-2001Koop Groen, natuurlijk doen!
Winkelgebied Postjesweg is vanaf zaterdag 9 juni twee weken lang 'Koop groengebied'. Tot en met zaterdag 23 juni doen ongeveer vijftien winkeliers actief mee aan de campagne 'Koop groen, natuurlijk doen!' Elke deelnemende winkelier laat zien hoe de consument milieubewust boodschappen kan doen.

Zaterdag 9 juni geven Margreet Elings, portefeuillehouder Milieu en Hetty Welschen, portefeuillehouder Economische Zaken om 14.00 uur het startsein voor de campagne, op de hoek Postjesweg/Columbusstraat. Zij worden aan de tand gevoeld door een Kees de Standwerker, de presentator van de dag. Aansluitend vindt de prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd voor kinderen plaats.

Milieumarkt
Zaterdag 16 juni is er van 12.00 tot 17.00 uur een milieumarkt. Ondernemers verkopen hun 'groene' producten en verschillende instellingen geven milieu-informatie. Ook het stadsdeel is aanwezig met informatie.

Zaterdag 23 juni wordt het winnende verhaal van de verhalenwedstrijd voor kinderen om 14.00 en 15.00 uur opgevoerd of voorgelezen.
Lokatie: hoek Postjesweg/Columbusstraat.

Prijsuitreiking
Ook op zaterdag 23 juni, om 14.30 uur, reikt portefeuillehouder Economische Zaken, Hetty Welschen de prijs uit voor de 'groenste' ondernemer van de straat.
Lokatie: hoek Postjesweg/Columbusstraat.

De kringloopwinkel Juttersdok is op de drie zaterdagen aanwezig. Mensen kunnen hier van 13.00 tot 17.00 uur terecht met nog bruikbare huisraad en/of kleding.
Lokatie: laad- en losplaats van Albert Heijn, Postjesweg t/o nummer 73.

Alle aan de campagne
deelnemende winkeliers zijn te herkennen aan het Koop groenlogo. Bij deze winkels kan men tijdens de campagne milieuvriendelijkere producten kopen. Ook vindt u daar alle informatie over de milieuaspecten van het boodschappen doen.Gezamenlijke schoonmaak verwaarloosde kas
Buurtbewoners en ambtenaren van de projectgroep stedelijke vernieuwing Chassé sloegen woensdag 30 mei de handen ineen om een oude kas aan de Slatuinenweg schoon te maken.

De bewoners van deze buurt en de leden van de Chassé vonden dat de verwaarloosde kas het aangezicht van de buurt verpestte. Gezamenlijk zal gedacht worden aan een nuttige functie voor de kas.

Zie ook:
De Baarsjes stemt in met Toekomstvisie Chassébuurt (16-05-2001)Galerie de Stoker bestaat 10 jaar
Galerie de Stoker aan de Witte de Withstraat viert zaterdag 9 en zondag 10 juni feest. Met een tentoonstelling op straat en in de galerie wordt het tienjarig bestaan gevierd.

Speciaal voor deze gelegenheid zijn er foto's gemaakt van de buurt waarin de werken van kunstenaars een verrassende rol spelen. Er zal onder andere een bijzondere tentoonstelling te zien zijn van deze montagefoto's, waarbij
sterk vergrote kunstobjecten op bekende plekken in De Baarsjes zijn afgebeeld. Daardoor krijgen de kunstwerken en de buurt een andere dimensie. Van de foto's zijn posters gemaakt en deze hangen door de hele buurt. Ze zijn ook te koop bij de galerie.

Stichting de Stoker is een kunstenaarsinitiatief dat in 1991 is opgericht. De oprichters wilden werkplaatsen en een expositierruimte voor kunstenaars creëren. Inmiddels werken er kunstenaars vanuit allerlei disciplines.

Het Dagelijks Bestuur wil de Chassébuurt onder meer een kunstzinnige impuls geven door veel meer van dit soort leuke, creatieve ateliers en galeries naar de Admiraal de Ruijterweg en de Witte de Withstraat te halen. Kom vast de toekomstige sfeer van de Chassébuurt opsnuiven in galerie De Stoker, aanstaande zaterdag! Het feest is van 12 tot 18 uur.

Galerie de Stoker
Witte de Withstraat 124
Geopend iedere vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur.Programma over een bijzonder object in De Baarsjes bij AT5

Komende week is op AT5 een programma te zien over een bijzonder object in De Baarsjes. Het TV-programma Onbekende Bekenden maakt dan een aflevering over het kunstobject Vuurtoren met sinaasappels, dat aan de Postjeskade staat, op de hoek bij het Rembrandtpark tegenover Nieuw Vredenburgh. De maker van het kunstwerk, Hans van der Ban en bewoners en passanten geven een reactie op het kunstwerk.

De uitzendingen zijn: maandag 11 juni om 23.50 uur, donderdag 14 juni om 21.15 uur en zaterdag 16 juni om 19.40 uur.

Foto: Yeasin Alkam (winnaar fotowedstrijd Kunst in De Baarsjes 2000)


Meer nieuws...


nieuwspagina 2001        nieuwspagina2