Baarsjes Actueel - Week 50

16 december - 22 december 2001
Albert Heijn in de Jan Evertsenstraat?

De Stichting Beheer Mercatorplein wil een Albert Heijn in de Jan Evertsenstraat. Dat zou het klantenbestand kunnen uitbreiden en de bovenkant van de bevolking in het stadsdeel bedienen. "Voor de onderkant is er al de Dirk van de Broek op het Mercatorplein", meent Nico Mol, directeur van de stichting. "Maar voor mensen uit de Chassébuurt is dat vrij ver. Ook de Albert Heijn aan de Postjesweg is niet dichtbij genoeg. Amsterdammers zijn over het algemeen niet bereid veel afstand af te leggen voor de boodschappen. Vandaar dat we het stadsdeelbestuur ons plan voorlegden." En het stadsdeel is akkoord. Een intentieovereenkomst werd getekend, maar de ondernemers die nu in het beoogde blok huizen moeten nog wel worden overtuigd.

De Albert Heijn zou moeten komen in het blok van Jan Evertsenstraat 52 t/m 66."maar het wordt een kleine hoor", verzekert Mol. Er zitten nu zes kleine ondernemers, die voor de realisatie van de supermarkt moeten verhuizen. "We streven naar een oplossing die voor alle partijen een verbetering betekent", zegt Mol. "De ondernemers gaan niet zomaar opzij omdat wij iets hebben bedacht. Hun reacties lopen dan ook nogal uiteen."

Woontichting De Key is eigenaar van vijf van de zes panden en in principe bereid tot medewerking. Er werd een intentieovereenkomst getekend tussen De Key en Ahold Vastgoed. Het stadsdeel is bereis het bestemmingsplan dat voorziet in winkels tot 500 m2 op te rekken om ruimte te maken voor een winkel die uiterlijk 600 m2 zal omvatten.
Er wordt nu gewerkt aan een begroting die duidelijk moet maken hoe de plannen er concreet gaan uitzien. "Er zal wel wat tijd overheen gaan voordat het zover is", beseft Mol. Maar het voordeel is volgens hem dat de ondernemers vertegenwoordigd zijn in de stichting en dat ze daarom vanaf het begin worden betrokken. "Toch kan ik het me voostellen dat een enkeling het nog niet ziet zitten, ook omdat ze nog grotendeels in het ongewisse verkeren. Maar we willen echt maatwerk gaan leveren om voor alle partijen een goede oplossing te vinden.
Sommige ondernemers zullen naar een andere locatie in het winkelgebied kunnen verhuizen, anderen zullen ergens anders heen willen. Maar er zijn er vast ook die het niet zien zitten om opnieuw te beginnen. Voor hen moet een andere oplossing worden gevonden. Het is absoluut niet de bedoeling ze uit te roken."

Bron: De Echo d.d. 12-12-2001Nieuwe ontmoetingsruimte Marco Polostraat

Uniek in Europa, aldus woordvoerder van de stichting Diaxass van het gelijknamige restaurant, annex muziekcafé, annex ontmoetingsruimte in de Marco Polostraat.

Diaxass wordt gerund door de Senegalese Fama Diop, in eigen land een bekende zangeres/danseres die ook succes had in de Melkweg en het Tropenmuseum. De onlangs geopende ontmoetingsruimte is dagelijks van elf tot elf uur geopend en heeft een authentieke Senegalese keuken.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 19-12-2001


nieuwspagina 2001        nieuwspagina