Baarsjes Actueel - Week 26

25 juni - 01 juli 2001
Keti Koti, de dag dat de ketenen gebroken werden

Manifestatie rond slavernijverleden op Surinameplein vanaf vrijdagavond 29 juni

Dat het 138 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft, vieren Surinamers, maar ook anderen op zaterdag 30 juni op het Surinameplein.
In Suriname wordt de afschaffing van de slavernij ieder jaar herdacht op 1 juli, Keti Koti, de dag dat de ketenen gebroken werden.

Een deel van de Surinaamse gemeenschap wil dat het Surinameplein de locatie wordt van het slavernijmonument ('Verleden, heden en toekomst' door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries, komt nu in het Oosterpark). Zij hebben het plein dan ook onofficieel uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Op 30 juni is er een programma dat een etmaal duurt. Vrijdagavond om tien uur is er een fakkelritueel, en begint de Surinaamse traditie van Tori Neti: op traditionele wijze dragen ouderen via verhalen hun kennis en ervaringen over aan jongeren. Dit gaat de hele nacht door. Zes uur 's ochtends wordt de vlag half stok gehesen. Verder is er de hele dag een programma met o.a. een fietstocht, kinderactiviteiten en een 'bezinningsceremonie'.

Op zondag 1 juli is er een manifestatie/feestactiviteiten op de Dam.



Prijs voor 'groenste' ondernemer van de Postjesweg

Wethouder Elings sluit campagne Koop Groen, natuurlijk doen!

Winkelgebied Postjesweg was twee weken lang 'Koop groengebied'. Afgelopen zaterdag werd de campagne feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking aan de 'groenste' ondernemer van de Postjesweg, Uytten Boogaart (groente en fruit), Postjesweg 81.

Voor het eerst looft stadsdeel De Baarsjes deze prijs uit, gekoppeld aan de Koop groen- campagne. Tot de kandidaten behoorden die ondernemers die gratis advies van de Stichting Collusie kregen over de mogelijkheden om (meer) 'groene' producten aan te bieden.

De juri bestond uit Margreet Elings, portefeuillehouder Milieu, medewerkers van het stadsdeel en medewerkers van de Stichting Collusie.

Zie ook:
Koop Groen, natuurlijk doen! (d.d. 09-06-2001).

Bron: Echo d.d. 27-06-2001


Rembrandtpark krijgt opknapbeurt

Meer speelgelegenheden, bankjes en 'geavanceerder' groen moeten van het nu wat kale Rembrandtpark weer een aangenaam park maken.

Stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld werkt samen met De Baarsjes aan een toekomstvisie voor het park.
De eerste verbeteringen worden volgend jaar al doorgevoerd, zo is de bedoeling.

Zie ook: Straten en pleinen -->
Rembrandtpark

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 27-06-2001


Jongeren gaan zichzelf begeleiden

De buurtregisseurs Overtoomse Veld van de politie, theater-exploitant Pathé, jongerenvereniging Opportuna en de Marokkaanse buurtvaders uit West gaan samen projecten beginnen om lastige (vaak Marokkaanse) jongeren uit West weer in het gareel te krijgen.

De organisaties gaan onder meer zogenoemde stewards leveren voor plaatsen waar veel jongeren rondhangen. De stewards worden gerecruteerd in de kringen van de jongeren zelf en de functie dient voor hen als werkervaringsplaats.

De aankomende stewards worden getraind in sociale vaardigheden, dienstverlening en omgaan met geweld. De hoop is dat zij met hun ervaring uiteindelijk een betaalde baan kunnen vinden.

Aanleiding tot de deelname van de bioscoopfirma, die zelf het initiatief heeft genomen, is dat de betrokken jongeren een aantal keren rotzooi hebben geschopt in het City theater van deze onderneming. De eerste stweards gaan hier ook aan de slag. Groepjes jongeren hebben in het verleden geregeld filmvoorstellingen in de Pathé-bioscoop verstoord door schreeuwen, mobiel telefoneren, gooien met spullen uit het bioscoopbuffet en het lastigvallen van bezoekers.

Bron: Parool d.d. 28-06-2001



Meer nieuws...


nieuwspagina 2001        nieuwspagina