Baarsjes Actueel - Week 13

25 - 31 maart 2001
Spelregels Koninginnedag 2001

Op maandag 30 april kleurt Amsterdam weer oranje. Het jaarlijkse Koninginnedagfeest barst dan weer los in de straten en op de grachten. Om deze festiviteiten in goede banen te leiden zijn er wat spelregels. De politie zal erop letten dat deze worden opgevolgd.

Vrijmarkt
De vrijmarkt op maandag 30 april duurt van 06.00 tot 20.00 uur. Opbouwen mag vanaf 06.00 uur. Om uiterlijk 20.00 uur afbreken, zodat de reiniging om 20.30 uur de straten kan gaan schoonmaken.

De vrijmarkt is in principe overal toegestaan. Wel moet de straat, en met name de trambaan, vrij blijven. Op de vrijmarkt mag iedereen allerlei waren en spullen verkopen.

De verkoop van eten en drinken is echter aan strenge regels gebonden. Particulieren mogen geen bederfelijke etenswaren of alcoholische dranken verkopen of gratis verstrekken.

Op het Damrak en het Rokin is een vergunning nodig. Aanvragen daarvan kan niet meer.

Er is in de binnenstad ook geen vrijmarkt voor het Stationsplein, op de Dam, in de Leidsestraat (inclusief de bruggen), op het Leidseplein, het Rembrandtplein en (de toegangen van) het Max Euweplein. Sommige stadsdelen hebben plaatsen aangewezen waar geen vrijmarkt is toegestaan.

Alleen kinderen
Het Waterlooplein (bij ingang trouwzalen stadhuis), Dapperplein, Vondelpark, Frederiksplein (parkgedeelte) en 'het kleine plein' in het winkelcentrum De Amsterdamse Poort zijn speciaal gereserveerd voor kinderen. In Amsterdam-Noord zijn Mosveld, Waterlandplein en Buikslotermeerplein alleen voor kinderen.

Verder mogen particulieren zonder vergunning geen (versterkte) muziek produceren, ook niet vanaf boten. Op afgemeerde dekschuiten mogen zich geen mensen bevinden en er mag niet met dekschuiten worden gevaren.

Medewerkers van de Stichting Namaakbestrijding controleren op de verkoop van vervalste kleding.

Dit is een korte samenvatting van de spelregels die gelden tijdens Koninginnedag.

Bron: Amsterdam.nl


nieuwspagina 2001        nieuwspagina