Baarsjes Actueel - Week 43

28 oktober - 3 november 2001
Fatale brand Jan Eversenstraat toch opzet

De brand waarbij 17 oktober j.l. in de Jan Eversenstraat een dode viel, blijkt te zijn aangestoken. Dat zegt de politie. De twintigjarige man die vlak na de brand aan zijn verwondingen is overleden, zou een van de brandstichters zijn.

Ook de achtienjarige man die zwaargewond raakte wordt verdacht van betrokkenheid. Vorige week is als derde verdachte een 24-jarige vrouw aangehouden. Ze zit nog vast.

De brand ontstond in een benedenverdieping, waarin een zonnestudio en een kapperszaak waren gevestigd. Er ging een explosie aan vooraf. De politie vermoed dat de daders een vluchtige vloeistof hebben gebruikt die ze wilden aansteken. Doordat ze te lang wachtten, verdampte die en volgde een explosie toen ze deze alsnog wilden aansteken. Een ooggetuige zei dat hij iemand had zien wegrennen. De politie vond op straat een jerrycan. Een woordvoerster van de politie zei kort na de explosie echter 'absoluut' niet uit te gaan van een aanslag.

Bron: Het Parool d.d. 30-10-2001Autochtone vuilophalers op stage naar Istanboel

Zes autochtone medewerkers van de straatreiniging en de vuilophaaldienst in stadsdeel de Baarsjes vertrekken op 11 november voor zes dagen naar Turkije om kennis te maken met hun Turkse collega's. Het doel van de reis is dat ze zich bewust worden van hun eigen gedrag, opdat uiteindelijk ander gedrag beter wordt begrepen.

De hoop is dat de reis de medewerkers zal voorbereiden op de toekomstige samenwerking met mensen van verschillende culturele achtergrond. De Stadsdeelwerf, waartoe de afdelingen afvalinzameling en straatreiniging behoren, heeft nu nog een overwegend wit personeelsbestand.
De medewerkers, die zich vrijwillig meldden voor de reis, zullen in Turkije 'werkervaringen uitwisselen' met personeel van de reiniging in Instanbul. Daartoe hebben de zes een videoband gemaaakt van hun werk in Amsterdam, en van de manier waarop het personeel met elkaar omgaat.

De Turkse vuilophalers deden hetzelfde; tijdens de reis zullen de video's worden getoond. De reacties en discussie die daarop volgen, zullen worden gefilmd door een speciaal meegereisde filmploeg. Die film zal later weer worden gebruikt om ook bij andere organisaties van het stadsdeel 'een bewustwordingsproces' op gang te brengen. De hoop is dat in de video's de verschillen in werkzaamheden, de omgang met collega's, burgers, leidinggevenden en de cultuur duidelijk naar voren komen.
Het stadsdeel wil met dit zogenaamde Kasbah-project dat zijn personeel in de toekomst een betere afspiegeling vormt van de bevolkingssamenstelling van het stadsdeel. In de Baarsjes wonen 35.000 mensen, van 110 verschillende nationaliteiten.

Bron: Het Parool d.d. 30-10-2001


Meer nieuws...


nieuwspagina 2001        nieuwspagina