Baarsjes Actueel - Week 18

29 april - 5 mei 2002
De Baarsjes heeft missie te vervullen

'Komt het zien!' Als een heuse circusdirecteur schrijft stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren in een recent verschenen boekje over tien jaar De Baarsjes wat er zoal bereikt is. De scheidende deelraadsleden kregen het boekje dinsdag 17 april jongstleden.

Voor De Baarsjes begon de victorie bij het Mercatorplein, dat niet alleen prachtig is opgeknapt, maar waar de winkels inmiddels weer goed draaien. Het stadsdeelbestuur schoot te hulp met allerhande subsidies: subsidies om te starten, subsidies om te stoppen en zelfs subsidies om een tijdje de huur van leegstaande winkelpanden te betalen, zodat centrummanager Nico Mol op zoek kon gaan naar een winkel die écht een aanvulling zou zijn op het bestaande aanbod. En nu draaien de winkels als een tierelier, zegt Mol: 'Er lopen ondernemers te azen op de panden in deze buurt. Dat hadden we twee jaar ggeleden nog niet durven dromen.'

Het Balboaplein is ook een stuk gezellliger geworden. Uit een scala van thema's voor de speeltoestellen, kozen de kinderen het thema ruimtevaart, zodat je nu zelfs 'een ruimtereis kunt maken in een ufo'. Ontwerper Guido Hermans: 'Zo'n nieuwe speelplek was overigens hard nodig, want uit de 'stadsdeelmonitor van 2001' blijkt dat bijna de helft van de kinderen in De Baarsjes maar één keer per week buiten speelt.'

Maar ook het Columbusplein is opgeknapt. Zo heeft één van de speeltoestellen de vorm van een scheepswrak gekregen. De speeltuinleider heeft hierin zelfs een eigen ruimte.
De speeltoestellen zijn ontworpen door Sybolt Meindertsma, die de fantasie van kinderen graag mag prikkelen. Daar heb je niet eens veel voor nodig, legt hij uit. 'Door het plaatsen van een enkel muurtje kun je het kind allerlei begrippen laten ervaren. 'Achter' de muur is buiten, 'ervoor' is binnen. Je kunt 'eromheen', 'eroverheen' en 'door' het raam of de deur. Zo leren ze omgaan met abstracte begrippen.'
Meindertsma bewijst daarmee dat een levensfilosofie ook gewoon simpel kan zijn. Simpeler in ieder geval dan het 'dieventaaltje' van de stadsdeelbestuurders van de afgelopen tien jaar, die in dit uiterst fraai geïllustreerde boekwerkje aan het woord komen.
We doen een greep: 'fysieke, economische én sociale structuurversterking in onderlinge wisselwerking', sociale vitaliteit', fysieke investeringen', sociale interventie, 'toekomstketens' en --houd u vast- 'een mission-statement dat de cruciale ketens uiteenzet.'

En dat is nog maar een selectie, die doet vermoeden dat de bewoners van het stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg 's avonds per ruimteschip naar hun eigen wondere wereld worden teruggebracht.

Bron: Arnoud van Soest-Amsterdams Stadsblad d.d. 24-04-2002Dodenherdenking in De Baarsjes

De dodenherdenking in stadsdeel De Baarsjes vindt op 4 mei plaats bij het monument op de hoek van de Van Speijkstraat en de Baarsjesweg. Voorafgaand aan de herdenking is er om zeven uur een bijeenkomst in de ruimte van de Aya Sofia Moskee, Baarsjesweg 199. Er zijn diverse sprekers en er wordt een video vertoond, waarin buurtbewoners en oud-buurtbewoners vertellen over de periode 19400-1945 in de wijk.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 01-05-2002Meidenplaza op het Mercatorplein

Laat je verwennen in de beautycorner, prikkelen tijdens het Lagerhuisdebat en verrassen bij de modeshow. Het kan allemaal op de Meidenplaza, dat zaterdag 4 mei op het Mercatorplein plaatsvindt. Het evenement is -de naam zegt het al- alleen toegankelijk voor meisjes.

Het voorprogramma tussen elf en twaalf uur bestaat uit een playbackshow, 'setdansie-optreden', r&b van Mina en djembé (trommels). Het hoofdprogramma begint om 12.30 uur met een dance performance, om 13.15 uur begint het Lagerhuis, om 14.15 uur is er een Female Fight Demo en de grote finale met modeshow begint om kwart over drie.
Verder zijn er kramen en workshops van vrouwencentrum Mozaïk, Technika 10, plus een draaimolen, suikerspinwagen, henna-beschildering, massage, hair-extension, visagie en nagelverzorging.


nieuwspagina