Baarsjes Actueel - Week 40

30 september t/m 6 oktober 2002
Baarsjes geeft kunst de ruimte

Om tijdelijke leegstand te voorkomen, heeft stadsdeel De Baarsjes de voormalige Edelsmedenschool aan de Postjesweg aan vijftig kunstenaars verhuurd. De kunstenaars zullen aan tien evenementen meewerken, waar de buurt ook lol aan kan beleven.

'We waren net op tijd,' zegt coördinator Alain Klein lachend. 'Toen we net drie dagen in het pand zaten, stond er een groep van achtien Italianen met een groot breekijzer voor de deur, die een leuke vakantieplek meenden te hebben gevonden.'Klein is razend enthousiast. Hij had het gebouw wel met drie keer zoveel kunstenaars kunnen vullen, zoveel belangstelling was er. 'Eigenlijk is het schandalig, hoe weinig atelierruimte er is. We hebben bijvoorbeeld een beeldhoudster, die ergens drie hoog in De Baarsjes woont. Die heeft nu de ruimte om met brokken steen aan de gang te gaan. We hebben ook kunstenaars die een baantje hebben, omdat ze niet van hun kunst kunnen leven. In deze school hebben ze nu eindelijk de ruimte om hun passie uit te leven.'

Klein heeft vooral gezocht naar kunstenaars die enthousiast zijn. 'Ik wilde vooral mensen hebben die een drive hebben en ervoor willen gaan. De een kan goed decors maken, de ander kan muziek maken; iedereen is wel ergens goed in.'

Een blik op de lijst van deelnemende kunstenaars leert dat gelukkig niet iedereen achter de schildersezel staat. Er is een dj, die van R&B en hiphop houdt, en er zijn mensen met ervaring in straatvoetbal, Afrikaanse dans of streetdance. En dat komt bij buurtfeesten altijd wel van pas.

Klein: 'We hadden in dit gebouw ook voor gevestigde kunstenaars kunnen kiezen, dan hadden we misschien nog meer aan huur binnengekregen, maar ik zocht vooral mensen die zin hebben om er samen wat van te maken. Kunstenaar is toch al een eenzaam beroep, daarom is het leuk om samen een tijdje op te trekken. Het moet een soort snelkookpan worden.' De naam van dit artistieke en culturele broedplaatsenproject is overigens Voor-Beeld en is binnenkort ook op internet te bezichtigen via www.hetvoorbeeld.com.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 02-10-2002

Zie ook:
Open Atelier Route De Baarsjes (5 & 6 oktober)Kinderkermis op de Vespuccimarkt

De evenementencommissie van de Vespuccimarkt organiseert op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober een kinderkermis op het pleintje bij de Vespuccimarkt. Het evenement wordt gehouden van 9.00 tot 20.00 uur. Voor kinderen zijn er tal van leuke attracties.Buurtfeest Chassé

Buurtcentrum Chassé, Chasséstraat 91, houdt zondag 6 oktober van 14.00 tot 17.00 uur een buurtfeest.

Irene Zijlstra, wethouder Welzijn, opent het feest om 14.00 uur. Een uur later wordt de workshop 'Hapjes uit andere culturen', koken voor kinderen, gehouden. Het buurtfeest wordt afgesloten met een Afrikaanse zang- en dansworkshop vvoor ouders en kinderen.
Verder is er muziek van de Afrikaans-Nederlandse groep 'Bolè' en zijn er informatiestands met informatie over alle activiteiten die er in het gerenoveerde Buurtcentrum Chassé plaatshebben.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 02-10-2002


nieuwspagina