Baarsjes Actueel - Week 50

9 december t/m 15 december 2002
Coffeeshop Baarsjes wordt kantoor

Woningcorporatie Het Oosten zal een dichtgetimmerde coffeeshop nabij het Mercatorplein verbouwen tot kantoorruimte. Stadsdeel De Baarsjes neemt de helft van de verbouwingskosten voor haar rekening: 15.000 euro.

De coffeeshop is verleden jaar gesloten wegens drugsoverlast. In november vorig jaar trof de politie bij een inval een grote hoeveelheid drugs aan in de coffeeshop in de Cabralstraat 40. De zaak werd vervolgens op last van de burgemeester gesloten.

Dat het pand een nieuw, onschuldiger leven gaat beginnen, is volgens stadsdeel De Baarsjes een goede zaak. Dat komt de veiligheid en de leefbaarheid van de buurt ten goede, zo heet het in een persverklaring.

Stadsdeel De Baarsjes is druk doende ruim honderd horecagelegenheden in De Baarsjes door te lichten. Gaat een coffeeshop of een café herhaaldelijk de fout in, dan worden de vergunningen geweigerd of ingetrokken. Horeca-ondernemers hebben namelijk een serie vergunningen nodig voor het exploiteren van een horeca-inrichting, voor het schenken van sterke drank en voor het exploiteren van spelautomaten. Bovendien dient de horeca zich te houden aan de Algemene Plaatselijke Verordering. Horeca-gelegenheden kunnen -na observatie van de politie- zelfs worden dichtgetimmerd.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-12-2002Onderzoek bij As-Siddieq

Amsterdam begint binnenkort met een eigen onderzoek naar de islamitische basisschool As-Siddieq in De Baarsjes.

Gekeken wordt naar de wijze waarop leraren met de leerlingen omgaan en of de inhoud van de godsdienstlessen en negatief effect heeft op de integratie van leerlingen in de Nederlandse samenleving.

De As-Siddieq kwam onlangs in opspraak nadat de Onderwijsinspectie had geconcludeerd dat er onvoldoende aandacht werd besteed aan de integratie van hun leerlingen waardoor er volgens het rapport 'risico's kunnen ontstaan'. Wethouder Oudkerk wil met het eigen onderzoek vooral een einde maken aan de onrust die is ontstaan naar aanleiding van het rapport van de Onderwijsinspectie.

Bron: De Telegraaf d.d. 11-12-2002Open dagen Stichting Diaxass

Zaterdag 14 en zondag 15 december in gebouw 't Voorbeeld, Postjesweg 1 (in voormalige Edelsmedenvakschool).

Van 13.00-14.00 uur: Percussie en dans, hal b.g.
14.00-15.00 uur: Buffet met Afrikaanse hapjes, galerie 2e etage
12.00-17.00 uur: Open Ateliers:
Haarvlechten, 2e etage-lokaal 14
Djembé spelen, lokaal 24
Kleding maken, lokaal 40
Sieraden maken, lokaal 29

Kunstexpositie en verkoop: 2e etage

Zaterdag vanaf 17.30 uur: Muziek in aula 1e etage
Zondag vanaf 17.30 uur: Muziekspektakel met optreden door Omar Baye Fall en Afrikaanse modeshow.

Bron: Stichting DiaxassKunst-Kerst-Markt in de voormalige Edelsmedenvakschool, Postjesweg 1.

Zaterdag 14 december van 12 tot 21 uur (koop avond), en Zondag 15 december van 12 tot 18 uur.


Tijdens het markt zullen er diverse optredens plaats vinden.
Za. 14 dec Koekjes Trommel - de presentatie van diverse kunst workshops.
Zaterdagavond is er en knallend feest met 'Wild Romance' (van Herman Brood and his...)
Zo. 15 dec Het Bazzanikoor. Het gehele weekeinde is de Cantina Curiosa open met koffie, thee, fris, gebak en hapjes. Kijk voor meer info op
kunstmarkt.sjamanism.comBuurman redt buurvrouw uit vlammenzee

Een goede buur is beter als een verre vriend. Dat bleek afgelopen vrijdag weer eens toen een uitslaande brand een woning in de Lumeijstraat compleet verwoestte.


De bewoonster kon alleen nog maar het balkon opvluchten en bleek als een rat in de val te zitten. Totdat buurman in actie kwam. Hij trof de hulpeloze buurvrouw op het balkon aan en schoot haar met zijn ladder te hulp. Dankzij zijn kordate optreden wist het slachtoffer aan de vuurzee te ontkomen.

De bewoonster moest nog wel in het ziekenhuis behandeld worden, samen met een brandweerman die eveneens te veel rook had binnengekregen. De bewoners en omwonenden ziijn tijdelijk elders ondergebracht. De brand ontstond nadat een boven de kachel hangende laken vlam vatte.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-12-2002Kinderen en kunst gefotografeerd

In gebouw 't Voorbeeld, de voormalige Edelsmedenvakschool, aan de Postjesweg 1 fotografeert de kunstenares Arlaque elke woensdag van 10.00 tot 19.00 uur buurtkinderen. Het kunstproject heet 'Kids op print'.


De kinderen worden gefotografeerd in het atelier van Arlaque, lokaal 04a, met als achtergrond éen van haar abstracte kunstwerken.

Arlaque: 'Het is de bedoeling dat de buurtkinderen betrokken worden bij kunst. Dat doe ik door het laagdrempelig te maken. De foto's, een vergroting van 13 bij 18 cm., gaan weg tegen kostprijs, dat is 2,50 euro. Op deze manier wordt er kunst in huis gebracht. Tijdens de kerstmarkt op zaterdag 14 en zondag 15 december is er open inloop. Ook dan maak ik foto's van kinderen.'

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-12-2002Themabijeenkomst over veiligheid in De Baarsjes

De Dialooggroep DTG De Baarsjes (Does-, Tromp- en Geuzenbuurt), MOVIB en Het Wijkcentrum houden maandag 16 december van 19.00 tot 22.30 uur een dialoogavond in café Hudsonhof, Hudsonhof 5-7.


Bewoners, kunstenaars en kunstprojecten uit De Baarsjes zetten zich in voor dialoog en veiligheid in de buurt. Het programma bevat poëzie, een mozaïek van muziek, multiculturele hapjes en meningen, suggesties en een vooral een constructieve discussie over hoe kunsten en bewoners zich gezamelijk kunnen inzetten voor een veiligere buurt. Als onderdeel van het programma zijn er de volgende twee interactieve kunstprojecten, welke met het thema 'dialoog' te maken hebben:
Het Zeevaardersproject/KPZ-02 Project
Een interactief kunstproject met de bewoners van De Baarsjes rond het thema 'Zeevaarders' van Malin Lindmark Vrijman en Ulrike Bartels. De documentatie van dit project in de vorm van een kaart wordt opgehangen en het zeil zal als symbool voor reizen en migratie voor de deur van het café van de Hudsonhof staan.
De korte film 'De Zeeslag Paintgame' van Lucienne Kleverlaan.
De film wordt op video tijdens de bijeenkomst vertoond. Daarnaast worden ook de twee grote doeken, die deze kunstenares met bewoners uit De Baarsjes op verschillende pleinen in de buurt geschilderd heeft, opgehangen in het café.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-12-2002Hondjes in Rembrandtpark onthuld

Burgemeester Job Cohen onthulde woensdag 4 december het kunstwerk 'De Hondjes' van Marjolijn Mandersloot op de Postjesweg, op het viaduct bij het Rembrandtpark.


Het kunstwerk bestaat uit twee metershoge honden die symmetrisch aan weerszijden van de weg staan opgesteld. Het kunstwerk is de kroon op het werk aan de vernieuwing van de Postjesweg.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-12-2002, Amsterdams Stadsblad d.d. 04-12-2002


nieuwspagina