Baarsjes Actueel - Week 42

14 oktober t/m 20 oktober 2002
Feest Jan Maijenplein

Op woensdag 23 oktober wordt het volledig opgeknapte Jan Maijenplein op een feestelijke manier geopend. Enkele enthousiaste buurtbewoner hebben het initiatief genomen om er niet zo maar een opening van te maken, maar een middagvullend programma, compleet met populaire activiteiten voor kinderen, een informatiemarkt, een tentoonstelling in de Jeruzalemkerk en natuurlijk goede muziek. Het wordt tenslotte in de eerste plaats een feestje voor de buurtbewoners.

Het plein wordt voornamelijk door de jeugd gebruikt; zij worden 's middags centraal gesteld. Ze kunnen onder andere deelnemen aan een djembe-workshop, de haren laten vlechten of een henna-tattoo laten zetten. Op de informatiemarkt kunnen stichtingen, verenigingen en (multi)culturele instellingen zichzelf rechtstreeks aan de buurtbewoners presenteren. In de Jeruzalemkerk wordt een mooie tentoonstelling ingericht over de bouw van de kerk en de geschiedenis van de buurt.

Omdat een feestje geen feestje is zonder goede muziek zullen er ook een paar bands optreden. Zij hebben hun roots in De Baarsjes en zullen zorgen voor afwisselende acts.
De directe buurtbewoners ontvangen allemaal een uitnodiging in de brievenbus, maar uiteraard is het feest voor iedereen vrij toegankelijk.

Bron: Het Kompas nr. 4 - 2002Buurt protesteert tegen sloop twee 'mooiste huizen' Witte de Withstraat

De buurt rond de Aya Sofia-moskee in De Baarsjes protesteert tegen de voorgenomen sloop van de twee 'mooiste huizen' van de Witte de Withstraat. De panden 36 en 38 moeten wijken voor een doorgang naar het voormalige Rivaterrein, waar het nieuwe gebedshuis komt.

De actiegroep 'Néé, tegen tunnel 36 en 38!' heeft een bezwaar ingediend tegen het bestemmingsplan. Volgens de bewoners heeft de straat door zijn eentonige architectuur een saaie uitstraling en zorgen de twee huizen uit 1927 voor 'wat variatie'. Ze onderscheiden zich van de andere gevels; maar het zijn 'de mooiste panden' uit de straat, meent de actiegroep.

Voor het stadsdeel is de afwijking juist de reden tot sloop, zodat de 'golvende gevellijn niet wordt onderbroken'.

De Baarsjes wil een doorgang vanaf de Witte de Withstraat, die de moskee niet alleen beter bereikbaar moet maken, maar ook 'de buurt moet verlevendigen'. In de veertig meter lange passage komen winkeltjes.
Ineke Nolet van de actiegroep meent dat de moskee zonder deze ingrijpende maatregel al bereikbaar genoeg is. 'Je kunt er via de Postjesweg èn de Van Speijkstraat komen. Waarom moet er dan een derde doorgang bij?'

Op het voormalige Rivaterrein komen behalve de moskee, duizend vierkante meter, ook tachtig koopwoningen en een ondergrondse parkeergarage.

Zie ook:
Moskee en huizen op Riva-terrein (24-01-2002).


nieuwspagina