Baarsjes Actueel - Week 4

27 januari - 2 februari 2002
Vrijwilliger van het jaar in De Baarsjes

Mevrouw van de Brink viel maandag 14 januari tweemaal in de prijzen bij de vrijwilligersbijeenkomst van stadsdeel De Baarsjes. Zij werd samen met mevrouw Kuip namens de ouderen advies raad vrijwilliger van het jaar 2001 en kreeg de eerste prijs bij de sloganwedstrijd voor het werven van nieuwe vrijwilligers.

Ook de Marokkaanse jongeren die ervoor zorgden dat jongerencentrum La Rainbow openbleef werden vrijwilliger van het jaar.
Bij de sloganwedstrijd won mevrouw van de Brink met de slogan 'werken voor een ander is werken aan jezelf'. Tweede prijswinnaar was mevrouw Braun met 'met vrijwilligerswerk schiet je in de roos'. De creativiteitsprijs ging naar mevrouw Vlaar met een versierd spiegeltje met de tekst: 'Herken je deze man/vrouw? Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou'.

Bron: De Echo d.d. 16-01-2002De mening van een Baarsjesbewoner

Ik wil even reageren op de mening van meneer of mevrouw Milanese van
november 2001, met betrekking tot het slopen van onder andere de panden aan de van Kinsbergenstraat.

Ik ben het volledig met deze persoon eens; de bewoners zijn nauwelijks ingelicht! Hier is toch geen sprake van democratie meer!? Ik voel mij, ook al woon ik er zelf niet, beetgenomen !!
Het is fijn dat er verkiezingen aankomen !!

Jan van Daalen
Chasséstraat

Wilt u reageren op dit artikel? Stuurt u ons dan een email.46.000 Euro voor vrijwilligers in De Baarsjes

Wethouder Hetty Welschen heeft 46.710,- Euro beschikbaar gesteld voor vrijwilligers om in de Orteliusbuurt bij kleine conflicten tussen buurtbewoners te bemiddelen. Dit werd bekend bij de vrijwilligersbijeenkomst die het stadsdeel vorige week hield.

Buurtbemiddeling is een manier om buurtbewoners te ondersteunen bij het onderling oplossen en bespreekbaar maken van vele irritaties en kleine conflicten. Buurtbewoners worden opgeleid om te bemiddelen in de buurt waar ze zelf wonen. In Rotterdam heeft een dergelijk project geleid tot een hoog oplossingspercentage (70%) bij kleine conflicten.

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren noemde de overheid naast handhaver ook vernieuwer en verbinder. Het stadsdeel heeft besloten twee handhavingszaken prioriteit te geven: horeca en afval. Door de horecavergunningen, om te beginnen in de Chassébuurt, grondig tegen het licht te houden. Wat betreft het verzamelen van afval beloofde van Waveren dat het stadsdeel dit komende jaar de bakken veel vaker gaat legen. De bewoners die hun vuil niet in de containers, maar ernaast gooien, krijgen boetes.

Mede dankzij de inzet van bewoners liggen er vernieuwingsplannen voor de Orteliusbuurt, de Chassébuurt, het Combibad, de Joop Westerweelschool, het Riva terrein, het Jan Mayenplein en de Brede School. De stadsdeelvoorzitter vroeg begrip voor het feit dat de vele uitvoeringswerkzaamheden overlast zullen geven.

Bron: De Echo d.d. 23-01-2002CDA De Baarsjes

De kandidatenlijst voor het CDA stadsdeel De Baarsjes is vastgesteld. Lijsttrekker is opnieuw Jan Voetberg. Nummer twee is het huidige duoraadslid Pieter de Jong en Arjen Siegmann, Irene Zijlstra en Bastiaan van Vliet zijn de nieuwelingen op nummer drie, vier en vijf.

Bron: De Echo d.d. 23-01-2002Decohome Eveleens bestaat vijftien jaar

Zie: Bedrijven en producten --> Huisdecoratie -->
Decohome Eveleens.Moskee en huizen op Riva-terrein

De garage op het voormalige Riva-terrein (Piri Reisplein) in stadsdeel De Baarsjes zal volledig worden gesloopt om plaats te maken voor de Aya Sofia-moskee, woningen, bedrijven en maatschappelijke voorzieningen. In de eerdere plannen zou een deel van de garage behouden blijven.

Het stadsdeel is inmiddels de procedure begonnen die moet leiden tot toestemming voor de geplande nieuwbouw. Dat is nodig omdat in een eerder ontwerp de garage gedeeltelijk behouden zou blijven.
Behalve de moskee, die een oppervlakte krijgt van duizend vierkante meter, komen op het terrein tachtig koopwoningen en een ondergrondse parkeergarage. In het definitieve ontwerp zijn honderd extra parkeerplaatsen opgenomen. In het ontwerp, van de Franse architect Marc Breitman, komen de woningen en andere ruimten rond een plein te liggen, dat ook toegankelijk zal zijn vanaf de Witte de Withstraat.

Over de invulling van het Riva-terrein werd jaren strijd gevoerd. De eigenaar, de Turkse vereniging Aya Sofia, wilde er de grootste moskee van Nederland bouwen, maar kreeg hiervoor van het stadsdeel geen toestemming. De partijen werden het in 2000 eens over de invulling van het gebied. De meningsverschillen hebben in de loop der jaren meermalen tot spanningen geleid.

Zie ook:
Riva-terrein wordt Piri Reisplein (15-11-2001).
Akkoord bereikt in strijd rondom het voormalige Riva-terrein (26-10-2000).

Bron: Het Parool d.d. 24-01-2002


nieuwspagina