Baarsjes Actueel - Week 17

21 april - 27 april 2002
Gemolesteerd bij verkeersruzie

Een verkeersruzie op de Hoofdweg is afgelopen zondagmiddag uitgelopen op een vechtpartij.

Een man die bij het stoplicht op de kruising met de Jan Evertsenstraat verhaal wilde halen bij een automobislist, die hem gevaarlijk had ingehaald, werd in elkaar geslagen. Ook werd hij met een mes bedreigd. De politie arresteerde de 27-jarige dader en zijn 30-jarige en 50-jarige medepassagiers.

Bron: Parool d.d. 22-04-2002Juwelier door rovers gekneveld

Een juwelier in de Jan van Galenstraat is afgelopen zaterdagavond door twee gewapende mannen overvallen.

Met een smoes wisten ze hem ertoe te bewegen de deur open te doen. Binnen werd de eigenaar tegen de grond geslagen, met een mes bedreigd en gekneveld. De rovers ontkwamen met sieraden.

Bron: Parool d.d. 22-04-2002Op dinsdag 30 april kleurt Amsterdam weer oranje!

Het jaarlijkse Koninginnedagfeest barst dan weer los in de straten en op de grachten.

Vrijmarkt
Allereerst is er de vrijmarkt op dinsdag 30 april. Deze duurt van 06.00 tot 20.00 uur. Vanaf 06:00 uur zullen de eerste mensen hun standjes gaan opbouwen. Om 19:30 uur zal de markt weer ten einde lopen.
De vrijmarkt wordt overal in Amsterdam gehouden. De straat en de trambaan blijven daarbij wel vrij voor vervoer. Iedereen mag allerlei waren en spullen verkopen.

De plaatsen in de binnenstad waar tijdens koninginnedag geen vrijmarkt is, zijn het Stationsplein, de Dam, de Damrak, het Rokin, de Leidsestraat, het Leidseplein, het Rembrandtplein, het Max Eeuweplein en de Reguliersbreestraat. In Amsterdam zijn tijdens koninginnedag ook plaatsen waar evenementen speciaal voor kinderen plaatsvinden. Dit zijn o.a. het Waterlooplein, het Dapperplein, het Vondelpark, de noordzijde van de Sint Anthoniesluis en van de Leliegracht het parkgedeelte van het Frederiksplein. Daarnaast is ook 'het kleine plein' in het winkelcentrum De Amsterdamse Poort speciaal gereserveerd voor kinderen.
In Amsterdam-Noord vinden op het Mosveld, het Waterlandplein en het Buikslotermeerplein allerlei kinderevenementen plaats.
Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om met de boot door de grachten koninginnedag te vieren.
Let wel op: dinsdag 30 april kan er alleen in één richting gevaren worden.Radio 538 en MTV
Radio 538 en MTV zijn dit jaar natuurlijk weer te vinden op het Museumplein. De plaats op de Lijnbaansgracht is voor Radio 538, TMF en La Bastille veel te klein geworden, dus was het zeer belangrijk om uit te wijken naar een grotere locatie.
Vanaf 12 uur zullen de volgende artiesten van het Museumplein er een spetterend feest van maken: Sylver, DJ Jos vs G-Spott, Beverly Knight, Di-rect, Re-play en Gordon, One Two Trio, Lasgo, Brainpower, Parla & Pardoux, Hasjee Royal, Guus Meeuwis, Drukwerk, Def Rhymz, DJ Melvin, De Deurzakkers, Mad'house, Klubbheads, DJ Boozy Woozy, Clouseau, 4 Strings, Alcazar en Van Dik Hout. Het feest wordt afgesloten met twee minconcerten van Kane en Blf.

Spuiorange met Yorin FM
Yorin FM presenteert 30 april verschillende optredens op het Spui

Salsa festival
Salsa aan de Gracht is een jaarlijks terugkerend Salsa-festival op Koninginnedag ter promotie van de Latijns Amerikaanse muziek en danscultuur. Het festival is dit jaar weer voor de vijfde keer te vinden ter hoogte van Keizersgracht 255.
Op een steenworp afstand van de Westerkerk vindt je deze Caribische atmosfeer. Deze dag is er live muziek van diverse swingende bands, dansdemo's, de beste salsa-DJ's van Amsterdam en informatie over Latijns Amerikaanse activiteiten. De toegang van het festival is gratis.

Speciale StaatsloterijShow op Koninginnedag
Op Koninginnedag een speciale uitzending van de StaatsloterijShow. Live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam vind een groot koninginnedagspektakel plaats.
Het Concertgebouw in Amsterdam is al sinds 1888 één van de beroemdste en mooiste concertzalen ter wereld. Een koninklijke locatie voor een koninklijk evenement; de Koninginnedagloterij! Op 30 april aanstaande kunt u een zeer speciale uitzending van de StaatsloterijShow verwachten. Ook dit jaar zal de trekking van de Koninginnedagloterij worden omlijst met top entertainment. U kunt optredens verwachten van grote artiesten uit binnen- en buitenland, waaronder Joe Cocker, David Charvet (uit Baywatch), Jocelyn Brown, Carel Kraayenhof (bekend van de Maxima Tango), Clouseau, Ronan Keating (!!!) en Di-rect.Informatieavond over gierzwaluwen

In het Wijkcentrum aan het Mercatorplein 17 wordt donderdagavond 2 mei om 20.30 uur een informatieavond over
de gierzwaluw gehouden.

Door sloop en renovaties vanaf de jaren zeventig zijn de gierzwaluwen bijna negentig procent van hun nesten kwijtgeraakt. In bijna alle wijken van Amsterdam zijn vrijwilligersgroepen actief die architecten en aannemers vragen nestgelegenheid en nestkasten te realiseren. De gierzwaluwwerkgroep in De Baarsjes heeft in samenwerking met het stadsdeel 68 nestkastjes opgehangen in de Witte de Withstraat en invliegopeningen gerealiseerd in gebouw De Zuidpool en bij het Wijkcentrum. Bewoners kunnen ook (gratis) nestkastjes zelf thuis ophangen.
Meer informatie: tel. 020-612 83 24.

Bron: Weekblad De Echol d.d. 24-04-2002nieuwspagina