Baarsjes Actueel - Week 26

24 juni t/m 30 juni 2002
Keti Koti, de dag dat de ketenen gebroken werden

Manifestatie rond slavernijverleden op Surinameplein op zondagavond 30 juni

Dat het 139 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft, herdenken Surinamers, maar ook anderen op zondag 30 juni op het Surinameplein.
Om 20.00 uur zal er één minuut stilte worden gehouden en zal de brug over de Kostverlorenvaart bij het Surinameplein een minuut openstaan.

In Suriname wordt de afschaffing van de slavernij ieder jaar herdacht op 1 juli, Keti Koti, de dag dat de ketenen gebroken werden.Ontketeningsmars voor kinderen

De Surinaams Samenleving Stichting en Het Nationaal 30 juni/1 juli Comité organiseren op zondag 30 juni een ontketeningsmars voor kinderen van 6-12 jaar.

De bedoeling is dat de kinderen in klederdracht komen, of kleding in de kleuren van de Surinaamse en/of Nederlandse vlag.
Om 15.00 uur verzamelen we op de speeltuin van het Columbusplein. Hier zal een verhaal worden verteld over Columbus.

Om 16.00 uur vertrekken we naar het Surinameplein voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij.
Verder zijn er leuke verrassingen. Om 18.00 uur kunnen de kinderen worden opgehaald op het Surinameplein.

Voor meer info bel Renate: 020-6180069 / 06-51037715Zeevaarderskunst in De Baarsjes

De resultaten van Zeevaarders, het kunstproject van Malin Lindmark Vrijman en Ulrike Bartels, worden t/m 2 juli in het stadsdeelkantoor aan de Baarsjesweg 224 getoond.

Donderdag 27 juni is er van zes tot acht uur een feestelijke opening.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 26-06-2002

Zie ook:
Project 'Zeevaarders' (d.d. 06-02-2002)Hoofdweg versierd met letterkunst

Op het Mercatorplein is woensdag een kunstwerk onthuld dat bestaat uit lettersculpturen, die ontworpen zijn door kinderen en ouderen uit De Baarsjes en Bos en Lommer.

In totaal komen langs de Hoofdweg 31 vergulde sculpturen van een halve meter hoogte te hangen, waarop letters en leestekens zijn afgebeeld die buurtbewoners hebben ontworpen. Als kroontjes komen ze boven lichtmasten en trampalen te hangen.

  

Alle bewoners van de Hoofdweg en de participerende ouderen en kinderen krijgen een prachtig boekje over dit project cadeau. Het boekje bevat alle mooiste en gekste lettertekeningen die zijn ontworpen. De dichter K. Schippers maakte bij elke gekozen letter een gedichtje. Ook deze zijn in het boek opgenomen.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 26-06-2002

Zie ook:
Plaatsing van 31 kleine sculpturen op Hoofdweg (d.d. 06-02-2002)Ateliers moeten Chassébuurt opfleuren

Weg met die blinde ramen. Maak er maar etalages met kunst van. En als daar ook nog leuke terrasjes en trendy eetcafés bijkomen, wordt het straks helemaal een dolle boel in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruyterweg.

Uit de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruyterweg zijn veel winkels verdwenen. Daar kwamen uitzendbureaus en koffiehuizen voor terug, die de etalages van binnen afplakken, met plastic of doeken. En dat ziet er niet gezellig uit.

Vandaar dat het stadsdseelbestuur met een plan is gekomen om een aantal winkelpanden te verbouwen tot galeries met etalages, waar je de kunstenaar aan het werk ziet. Nu staat de Chassébuurt niet bekend als kunstenaarsbuurt, maar dat begint te komen; galeriehouder Rob Malasch heeft er al een dependance van zijn galerie Serieuze Zaken (Willem de Zwijgerlaan), en ook galerie De Stoker is in deze buurt neergestreken (Witte de Withstraat).

Het stadsdeelbestuur voorziet dat de Chassébuurt wel eens heel trendy en hot kan gaan worden, en droomt al van grand cafés met terrasjes langs het water en trendy restaurants voor een publiek dat houdt van kunst en design. Als lichtend voorbeeld geldt de Rotterdamse Witte de Withstraat, waar een leuk buurtje is verrezen met galeries, culturele instituten en aantrekkelijke horeca.
Een naam heeft het nieuwe wijkje ook al: De Witte Ruyter, wat een samentrekking is van de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruyterweg.

Tot aan 2006 wil het stadsdeelbestuur tien winkelpanden op de Admiraal de Ruyterweg en evenzoveel panden in de Witte de Withstraat verbouwen tot galerie-ateliers. Verder wil men leegstaande etalages tijdelijk inrichten als expositieruimte en moeten er in de Chassébuurt tien atelierwoningen komen. Voor het hele project is 3.193.550 euro nodig, waarvoor het stadsdeel ook gemeentelijke en europese potjes wil aanspreken.
Maar als het allemaal meezit, moet De Witte Ruyter 'een bruisende buurt aan het water worden', schrijft het stadsdeelbestuur in een notitie.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 26-06-2002


nieuwspagina