Baarsjes Actueel - Week 48

25 november t/m 1 december 2002
CDA-wijkwethouder De Baarsjes stopt

Irene Zijlstra, wijkwethouder voor het CDA in De Baarsjes, heeft vrij onverwacht haar positie ter beschikking gesteld.

Zelf wil ze geen commentaar geven, maar volgens CDA-fractievoorzitter Jan Voetberg is ze waarschijnlijk 'te snel in het diepe gegooid.' 'Ze had wel ervaring in het CDA vrouwenberaad, maar geen ervaring met buurtpolitiek, ook al denk ik dat ze het wel gekund had', aldus Voetberg.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 27-11-2002Alcoholverbod op Mercatorplein

Omdat winkelend publiek en voorbijgangers regelmatig overlast ondervinden van alcoholisten, heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes besloten om op het Mercatorplein en omliggende starten een alcoholverbod in te stellen.

Het Mercatorplein wordt regelmatig bezocht door mensen die overmatig alcohol gebruiken, meldt het stadsdeelbestuur. Dat leidt tot vechtpartijen, dreigende taal naar het winkelendd publiek, agressief gedrag naar voorbijgangers, baldadigheid en vandalisme.

Middels een alcoholverbod, dat zowel door winkeliersvereniging Berlage Passage als door de politie wordt ondersteund, hopen zij de problemen in de kiem te kunnen smoren.

Het alcoholverbod wordt bij wijze van proef en voor de periode van een jaar ingesteld. Het geldt zowel voor Mercatorplein, als voor delen van Cabralstraat, Bartholomeus Diazstraat, Hudsonstraat, Jan Evertsenstraat en Vespuccistraat. Het verbod geldt niet voor de caféterassen die in dit gebied liggen.

Na een jaar zal het alcoholverbod nader worden geëvalueerd. Met name bekijkt de deelraad dan of de overlast al dan niet naar andere delen van de wijk is verplaatst. Indien wenselijk kan het gebied waarvoor het verbod geldt worden uitgebreid.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 27-11-2002Orteliusbuurt krijgt grote woningen

In de Orteliusbuurt moeten minstens tweehonderd grote woningen worden gebouwd. Dat gebeurt door kleine woningen samen te voegen. Voorts worden 158 particuliere eigenaren benaderd om hun woningen op te knappen.

Het stadsdeelbestuur van De Baarsjes wil in de Orteliusbuurt minstens 400 kleine woningen samenvoegen tot 200 grote. Het gaat daarbij zowel om huur- als om koopwoningen. Omdat het stadsdeel steeds minder subsidie krijgt voor stadsvernieuwing, krijgen particuliere huiseigenaren toestemming om woningen te verkopen, mits ze ook woningen opknappen. Verzorgingstehuis Nieuw Vredenburgh aan de Postjesweg wordt gemoderniseerd omdat de appartementen te klein zijn. De eveneens aan de Postjesweg gelegen Augustinusschool en het aanpalende broederhuis wil het stadsdeelbestuur uiteindelijk slopen. In plaats daarvan komt een nieuwe school, in combinatie met ouderenwoningen, een 'zorgvoorziening' en een buurtcentrum.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 27-11-2002


nieuwspagina