Baarsjes Actueel - Week 27

30 juni t/m 6 juli 2003
Chassékerk toch gemeentemonument

Het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes wil met de sloop bedreigde Chassékerk na het zomerreces als gemeentelijk monument aanwijzen. Daarmee honoreert het bestuur de wens van veel buurtbewoners en de meerderheid van de deelraad.

Ook in kringen van monumentenbeschermers was protest tegen het voornemen van Bisdom Haarlem om de kerk in Amsterdamse School-stijl te slopen. Filmer Joost Tholens, zoon van de architect, voerde persoonlijk actie voor behoud. Het stadsdeel had de keus tussen nieuwbouw ten behoeve van maatschappelijke functies en behoud van de kerk voor uitsluitend kerkse zaken, zoals het bisdom wenst. Het nieuwe besluit betekent dat het stadsdeel andere locaties zoekt voor een huisartsencentrum en ouderenwoningen. Het bisdom heeft een sloopvergunning maar mag daar geen gebruik van maken zolang de staatssecretaris van Cultuur nog geen uitspraak heeft gedaan over de aanvraag tot rijksmonument.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 02-07-2003

Zie ook:
Kleine kans op behoud Chassékerk (30-04-2003)Afvalbak krijgt ook cameratoezicht

De stadsdeelraad van stadsdeel De Baarsjes heeft vorige week ingestemd met een VVD-motie die een proef met cameratoezicht bij afvalcontainers mogelijk maakt.

Alleen GroenLinks en D66 stemden tegen. Met camera's hoopt de milieupolitie overtreders beter te kunnen aanpakken. Zij kunnen op een boete van mimimaal 46 euro rekenen voor het bij de weg zetten van afval. Begin dit jaar heeft het stadsdeelbestuur het aantal milieuagenten uitgebreid van vijf naar acht. De milieupolitie kan echter alleen actie ondernemen als de dader op heterdaad wordt betrapt of op te sporen is.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 02-07-2003Zwart-gele wolk boven Orteliuskade

Het dak van het transformatorhuisje aan de Orteliuskade, hoek Jan Evertsenstraat, wordt sinds kort gesierd door het kunstwerk 'De Wolk' van Han Schuil. Woensdag 25 juni werd het officieel onthuld door wethouder Witte Goudriaan.

De kinderen van speeltuinvereniging Mercator lieten een wolk zwart-gele ballonnen de lucht in. Het kunstwerk is tweedimensionaal, heeft de kleuren zwart en geel en meet zes bij negen meter. Het markeert de entree en exit van De Baarsjes, vestigt de aandacht op de toegang tot het Rembrandtpark en maakt van het transformatorhuisje een bezienswaardigheid.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 02-07-2003

Zie ook:
Kunst -> Openbare kunst in De Baarsjes -> 'De Wolk'Kinderen St. Augustinus maken fotocollage

Het kunstwerk op de muren van de binnenplaats van de St. Augustinusschool aan de Orteliuskade is vorige week woensdag onthuld.

De grote filmdoeken met daarop de tekst 'alle leeftijden' werden met enige moeite verwijderd en foto's verschenen. De drie billboards met door leerlingen gemaakte foto's hebben als thema: 'Spelende kinderen'. De fotocollage is een project van Kunstweb in samenwerking met de basisschool. Dit resulteerde in een blijvend kunstwerk.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 02-07-2003


nieuwspagina