Baarsjes Actueel - Week 46

10 november t/m 16 november 2003
Jeugdraad vervroegd door Suikerfeest

De jeugdraad is vervroegd van 24 naar 17 november in verband met het Suikerfeest.

Leerlingen van de basisscholen Joop Westerweel en Dr. J. Th. Visser beslissen over de besteding van 200 euro volgens dezelfde werkwijze als in de raadsvergadering. Dertig leerlingen vertegenwoordigen vijf politieke partijen. Op de publieke tribune krijgen hun klasgenoten de kans om in te spreken.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 12-11-2003Het Wijkcentrum ziet af van kort geding

Het Wijkcentrum op het Mercatorplein, dat per 1 januari 2004 gesloten wordt, spant alsnog geen kort geding aan. Zij hopen dat de nieuwe aanbieder van bewonersondersteuning, Stichting Dock, op eigen beweging het personeel overneemt.

De activiteiten zijn na een aanbesteding overgenomen door de Rotterdamse Stichting Dock. Punt van discussie is dat er volgens Het Wijkcentrum sprake is van overgang van onderneming waarbij het personeel overgenomen moet worden. Het stadsdeel en de nieuwe aanbieder zijn het daarmee oneens.

De directeur van Het Wijkcentrum, Walter Swaans legt uit: 'Wij spannen geen kort geding aan, omdat het personeel tot december een salaris heeft. Het is dus niet spoedeisend genoeg om een bodemprocedure te starten.'

'Het is onze grootste zorg dat het personeel overgaat', vertelt Swaans. 'Hopelijk kan dat zonder pocedure geregeld worden. Dat hangt af van Stichting Dock. Als de medewerkers slechts voorrang bij sollicitatie krijgen, dan spannen we alsnog een kort geding aan. Over twee maanden is het wel spoedeisend.'

Bron: Weekblad De Echo d.d. 12-11-2003

Zie ook:
Wijkcentrum 'om zeep geholpen' (d.d. 05-11-2003)Informatiecentrum Taal geopend

Iedereen die Nederlands wil leren spreken en schrijven kan terecht bij het Informatiecentrum Taal De Baarsjes.

Aan instellingen en organisaties die Nederlands geven ontbreekt het niet in De Baarsjes. Tot voor kort was er echter geen centraal punt waar je goede informatie kunt krijgen over de verschillende mogelijkheden op dit gebied. Daar is verandering in gekomen. In buurthuis Tagerijn is sinds 4 september het Informatiecentrum Taal De Baarsjes gevestigd. 'Iedereen die iets wil doen aan zijn of haar Nederlands, op welk niveau dan ook, is hier welkom', legt Zeynep Durmus uit. Samen met Mohammed Belhassane runt zij het Informatiecentrum.


Zeynep Durmus

Zeynep heeft een heleboel informatie verzameld over taalcursussen in De Baarsjes en daarbuiten. Zeynep: 'Er is een groot aanbod in het stadsdeel; er zijn veel zelforganisaties en vrijwilligersclubs maar ook professionele instellingen die Nederlandse les geven. Als iemand bij ons aan de balie komt, bekijken we wat het beste bij hem of haar past: welk niveau, individueel of in groepen, conversatieles of juist niet, welk tijdstip, waar, welke prijs en dergelijke.' Buurthuis Tagerijn aan het Balboaplein is een perfecte plek voor het Informatiecentrum Taal, vindt Zeynep. 'Het is heel laagdrempelig, veel mensen komen hier voor allerlei activiteiten binnen. Bovendien zit stichting Welzijn in het gebouw met het Nieuwkomersproject.'

Voor 'oudkomers' (buitenlanders die voor 1998 naar Nerderland zijn gekomen) zijn er speciale cursussen Nederlands. Professionele scholingsinstellingen geven deze cursussen op verschillende niveaus. Wie zich aanmeldt doet vooraf een test om te bepalen welke cursus voor hem of haar het meest geschikt is. Deelname is geheel vrijwillig, wel wordt een borgsom van 40 euro gevraagd. Met deze cursussen wil de overheid een inhaalslag maken: nog steeds zijn er veel allochtonen in Nederland die de taal niet spreken terwijl ze hier misschien al tientallen jaren wonen. De gemeente krijgt hiervoor geld van het rijk. In stadsdeel De Baarsjes is in ieder geval plaats voor 300 cursisten.

Informatiecentrum Taal De Baarsjes
Buurthuis Tagerijn
Balboastraat 18
Tel. 020-412 32 05

Het Informatiecentrum Taal is een samenwerkingsverband tussen Stichting Welzijn De Baarsjes en het Instapcentrum, op initiatief van stadsdeel De Baarsjes.

Bron: Baarsjesberichten nr. 4, september 2003Stijldansen in De Tulp

Stijldansen voor paren en alleenstaanden zaterdag 15 november. Aanvang 20.00 uur. Buurthuis De Tulp, Postjeskade 199Foto-expositie Duurzaam Monument

De tentoonstelling Duurzaam Monument wordt vrijdag 14 november tussen 18.00 en 20.00 uur geopend in het Voor-Beeld, Postjesweg 1

Vier Amsterdamse kunstenaars hebben de gebruikers en bezoekers van het Voor-Beeld en het gebouw zelf als onderwerp genomen.
Duurzaam Monument verwijst naar de hoop van het kunstenaarscollectief dat hun tijdelijke onderkomen permanent zal worden.

De expositie is te zien tot en met zondag 14 december, van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 18.00 uur.


nieuwspagina