Baarsjes Actueel - Week 34

18 augustus t/m 24 augustus 2003
Spanning te snijden tijdens demonstratie Mercatorplein

Al van ver is het geschal uit de luidsprekers te horen. Teksten in het Nederlands en Arabisch worden over het plein uitgeslingerd. Aan het Surinameplein staan zo'n tien wagens van de mobiele eenheid geparkeerd. Hoog in de lucht het geluid van de klappende wieken van een rondcircelende helikopter. 'Dit is jullie eigen buurt en die steek je niet in de fik.' Met deze oproep begon zaterdag de demonstratie tegen zinloos politiegeweld en discriminatie op het Mercatorplein.

Hoewel het nog niet duidelijk is of het doodschieten van de Marokkaan Driss Arbib door een politieagent een racistische daad was, zoals het Comité Tegen Zinloos Politiegeweld en discriminatie beweert, hield de vorige week uit de grond gestampte organisatie toch afgelopen zaterdag al een demonstratie.

In de menigte op het plein zelf is het aantal autochtone Nederlanders op één hand te tellen. De meeste Nederlanders hebben zich om de menigte heen verzameld oof volgen de taferelen vanaf de balkons rondom het plein. Palestijnse sjaals en vlaggen zijn ruim vertegenwoordigd.

Vlak voor aanvang van de demonstratie lijkt even de vlam in de pan te slaan wanneer een vliegtuigje over het plein vliegt met aan zijn staart de tekst 'de politie had gelijk', maar de uit tachtig mensen bestaande eigen ordedienst van het comitée; weet de situatie te sussen.

John van Rooij, normaal gesproken wijkteamchef van bureau Lodewijk van Deysselstraat maar vandaag ingezet om de orde te bewaren, beschouwt deze vliegtuigactie niet bepaald als een hart onder de riem. 'Nee, wij zijn hier niet blij mee.' De wijkteamchef is 'verontrust' over het protest tegen zinloos politiegeweld maar accepteert het recht van vrije meningsuiting. 'Ik zie het doel van dit protest en het werk dat ik nu doe, los van elkaar. Misschien dat het protest ergens ook wel goed voor is. Dat ze zich op deze manier kunnen ontladen. Bovendien heb ik veel positieve geluiden gehoord van demonstranten.'

Onder de toeschouwers die de voorbijtrekkende stoet gadeslaan, bevindt zich ook de mede-eigenaar van Warung Swietie Adri Brands. Hij betreurt de spanningen die door het incident zijn ontstaan. 'De laatste paar weken is het steeds vaker weer raak op dit plein. Iedereen lijdt hieronder.'

Na voltooiing van de prostestmars keert de ongeveer duizendkoppige menigte terug op het Mercatorplein. Even lijken er relletjes uit te breken. Bij verschillende zaken op en rondom het plein sneuvelen enkele ruiten. In totaal worden zes relschoppers gearresteerd voor openlijke geweldpleging.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 20-08-2003

Zie ook:
Cohen boos op suggestie schietpartij (13-08-2003)


nieuwspagina