Baarsjes Actueel - Week 21

19 mei t/m 25 mei 2003
Verhalenavond in het Voor-Beeld

In het Voor-Beeld, Postjesweg 1, is zaterdag 24 mei een verhalenavond. Marijn Vissers en Arjan Uittenbogaard vertellen, Hossein Panahandeh brengt een sprookje uit Iran, een combo speelt muziek en Senad Alic en Samma maken schilderijen, die per opbod worden verkocht. De opbrengst gaat naar een ziek kind in voormalig Joegaslavië.

Aanvang 20.00 uur.
Entree 4 euro.Moskee Nour verafschuwt 4 mei-leuzen jongeren

In een gesprek met stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren op 13 mei keurt het bestuur van de Marokkaanse moskee Nour leuzen van jongeren als Joden moeten wij doden tijdens de dodenherdenking op 4 mei sterk af. Het moskeebestuur vermoedt dat de jongeren de gruwelijke betekenis niet beseffen en vestigt zijn hoop op het onderwijs. De moskee wil samen met het stadsdeel een project opzetten voor lessen over de Nederlandse geschiedenis en de betekenis van herdenkingen. De moskee wil de Marokkaanse ouders te stimuleren deel te nemen aan de lessen en vraagt het stadsdeel organisaties als de Anne Frankstichting in te schakelen.

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren vindt de leuzen tijdens de dodenherdenking bij het monument op het terrein van de toekomstige Turkse Westermoskee zo onmenselijk dat hij op 7 mei namens de 35.000 bewoners aangifte heeft gedaan.

Een tienjarige jongen is verdacht, Michel Rog (D66) heeft hem op 4 mei ter plekke aangesproken en aangifte gedaan. In een gesprek met stadsdeelvoorzitter Van Waveren ontkent de jongen de uitspraak en zegt dergelijke leuzen af te keuren.

De vijf openbare basisscholen in de Baarsjes willen hun bestaande contacten met de Anne Frankstichting graag intensiveren, hebben zij gezegd in een recent gesprek met het stadsdeel naar aanleiding van de dodenherdenking. Ook gaan deze scholen elk een monument adopteren.

Stadsdeel De Baarsjes staat achter de én-én-aanpak die enerzijds via gesprekken wil bevorderen dat iedereen zich thuisvoelt in deze buurt en anderzijds overtredingen wil bestraffen. Van Waveren benadrukt dat hij de Marokkanen kent als een veelzijdig samengestelde gemeenschap: 'Bij de herdenking heb ik naast autochtone Nederlanders, Surinamers en Turken ook Marokkanen gezien. Er wonen in De Baarsjes wel degelijk heel veel Marokkaanse jongens, meisjes, mannen en vrouwen die leven willen in een tolerant Amsterdam en die zich betrokken voelen bij gezamenlijke momenten van herdenking. Ik roep de Marokkanen op om elkaar duidelijk te maken dat met de verstoring van de dodenherdenking de norm sterk is overschreden.'

Bron: Stadsdeel De BaarsjesInformatiebijeenkomst nieuwe inrichting Baarsjesweg

Stadsdeel De Baarsjes heeft plannen voor vernieuwing van de Baarsjesweg. Een eerste schetsontwerp is in december 2002 in het Chassécafé gepresenteerd. Nu wil het stadsdeel u nader informeren over de plannen voor de Baarsjesweg en hierover met u van gedachten wisselen. Daarom worden de bewoners en ondernemers van de Baarsjesweg e.o. uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op maandag 26 mei van 19.45 uur tot 21.30 uur in 't Voor-Beeld, Postjesweg 1.
Onderwerpen zijn o.a. parkeerruimte, toegankelijkheid Baarsjesweg bij de Admiraal de Ruyterweg, gewenste ondernemingen aan de Baarsjesweg.


De eerste ideeën
Zo kan het worden: langs het water komt een voetpad met een rij bomen en bankjes. Aan beide zijden van de weg komt langsparkeren. Alleen bij het RIVA-terrein komen geen parkeerplaatsen. Het toekomstige Piri Reïsplein bij de moskee krijgt een ondergrondse parkeergarage, zodat het plein zelf vrij van auto's kan blijven.

Planning
Voorlopig ontwerp: najaar 2003-05-20
Definitief ontwerp: begin 2004
Start werkzaamheden: medio 2004
Nieuwe Baarsjesweg klaar: 2005

Voor meer informatie kunt u bellen met Michiel Suurmond, tel. 020-589 27 59.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes


nieuwspagina