Baarsjes Actueel - Week 44

27 oktober t/m 2 november 2003
Agent handelde uit noodweer

De politieagent die Driss Arbib heeft doodgeschoten in eethuis Warung Swietie op het Mercatorplein, wordt niet vervolgd.

Volgens hoofdofficier van justitie Leo de Wit is uit het rijksrechercheonderzoek gebleken dat de agent uit noodweer handelde. Volgens de rijksrecherche kwam Arbib met het mes 'ergens tussen heup en schouder, punt naar voren' op de politieman af. De agent heeft tegen Arbib geroepen het mes te laten vallen. Arbib reageeerde niiet. De politieman stond volgens de persverklaring van De Wit klem tussen een tafel en de toiletten en kon niet anders dan een schot lossen.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 29-10-2003

Zie ook:
Spanning te snijden tijdens demonstratie Mercatorplein (d.d. 20-08-2003)Begin vastenmaand toevallig gelijk

De islamitische vastenmaand Ramadan is afgelopen maandag begonnen. Bij toeval viel het begin dit jaar voor de meeste moslims op dezelfde dag.

Dat is geen vanzelfsprekendheid omdat de verschillende etnische groepen niet dezelfde kalender hanteren.Tijdens de Ramadan mogen gelovigen, mits gezond en niet op reis, tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en drinken. De regels zijn strenger naar gelang de stroming die men aanhangt.
De maand wordt afgesloten met het Suikerfeest op of rond 26 november.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 29-10-2003Van Galenbad tegen de vlakte

Het Jan van Galenbad wordt momenteel gesloopt. De werkzaamheden zijn vergevorderd.
In 2005 zal op deze plaats een nieuw buiten- en binnenbad, Sportplaza Mercator, zijn verrezen.


Bron: Weekblad De Echo d.d. 29-10-2003

Zie ook:
Jan van Galenbad dicht voor sloop en nieuwbouw (d.d. 03-09-2002)Nederlands nodig voor subsidie

Migrantenorganisaties die in aanmerking komen voor subsidie van stadsdeel De Baarsjes dienen hun activiteiten hoofdzakelijk in het Nederlands te ontplooien.

De stadsdeelraad nam dit voorstel van het CDA over, op de PvdA na, die het voorstel niet te controleren acht. Volgens het CDA is het echter de bedoeling dat ambtenaren of wethouders steekproeven nemen, al was het alleen maarr om te kijken hoeveel mensen er op af komen. Er zijn overigens twee uitzonderingen: activiteiten voor ouderen en activiteiten die al op integratie zijn gericht.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 29-10-2003


nieuwspagina