Baarsjes Actueel - Week 49

29 november t/m 5 december 2004

Kerstmarkt Bizar Bazaar

De stichting Het VoorBeeld, vrijplaats voor kunst, cultuur en sport, houdt op met bestaan per 15 januari 2005. Mede daarom is er besloten om op 18 en 19 december een Bizar Bazaar te organiseren.

Tijdens deze bazaar zullen de spullen die de gebruikers van Het VoorBeeld in de loop van de jaren hebben verzameld, alsmede de spullen die de vorige gebruikers zoals o.a. de edelsmidschool hebben achtergelaten, worden verkocht. Dit zijn hoofdzakelijk (stapelbare) stoelen, tafels, lessenaars, tekentafels, (stelling)kasten, schoolborden en gymzaal toestellen (o.a. bok, dikke mat, ringen, baskets, trampoline e.d.). Het wordt een totale opheffingsuitverkoop met erg lage prijzen en dus interessant voor stichtingen en scholen in de buurt.

De verkoop vindt plaats in een zaal in Het VoorBeeld, Postjesweg 1, van 14.00 tot 19.00 uur tijdens de kerstmarkt 'Bizar Bazaar' die Het VoorBeeld organiseert op 18 en 19 december.

Op deze open dagen zijn ook allle kunstenaars-ateliers open. Er is een gezellige kunstkerstmarkt waar kunstenaars uit de wijde omgeving een plaats krijgen om hun werk te exposeren en verkopen. Daarnaast zijn er vele workshops en demonstraties zoals capoeira, aikido, tango, salsa, kindermusical, urban dance, action painting, massage, magie, acrobatiek en nog veel meer.

Voor meer informatie kunt u bellen met Het VoorBeeld, 020-683 93 06

Wij hopen u te mogen verwelkomen.

Organisatie evenementen stichting Het VoorBeeld.Aya Sofia viert sloop Riva-terrein

De bezoekers van de moskee Aya Sofia vierden donderdag 25 november feest. De sleutels van het voormalig Riva-terrein en de sloopvergunning werden symbolisch overhandigd. De Raad van State besliste onlangs dat bezwaren van buurtbewoners tegen de sloop van het voormalig Riva-terein en twee panden aan de Witte de Withstraat ongegrond zijn. Dit betekent dat de bouw van de Westermoskee door Het Oosten/Kristal een stuk dichterbij is.

Het zijn drukke tijden voor de Turkse moskeevereniging. De Aya Sofia moskeevereniging gaat binnenkort naar een andere locatie. Voorzitter Fatih Dag vertelt: 'Tot 5 december blijven we hier zitten. Uiterlijk 6 december gaan we naar het Broederhuis op de Postjesweg 124. De ruimte daar is verbouwd zodat we er kunnen bidden. Een traditionele moskee ziet er heel mooi uit van binnen, maar dit is een gewone ruimte. We kennen dat eigenlijk niet dat een magazijnruimte of een school wordt omgebouwd tot gebedsruimte.'

In december begint de sloophamer met zijn werk. Dag verwacht de bouwvergunning van het stadsdeel begin april. In de tussentijd verwacht de voorzitter geen problemen, zoals de vereniging BORT denkt. 'De hekken en muren blijven om het terrein staan en er worden omheiningen geplaatst. Het is alleen voor de aannemer toegankelijk. Het wordt heel goed verlicht door schijnwerpers. Als iemand bij de huizen zou willen komen, moet hij twee hekken over.'

De tunnel in de Witte de Withstraat wordt volgens buurtbewoners onveilig door hangjongeren. Dat zal niet het geval zijn, verwacht Dag. 'Er komt een deur of hek. 's Avonds gaat het dicht. Ook komen er winkels en wordt het de hele dag gebruikt als route voor de moskeegangers. Hangjongeren komen vooral op plekken die afgelegen zijn.'

Aya Sofia zit ruim tien jaar in de voormalige garage. De moskeevereniging kocht in de jaren negentig het terrein. Een aantal ruimten zijn in gebruik om te bidden. Op de derde verdieping is de oorspronkelijke bidplaats. De vrouwenafdeling zit op de tweede etage. De magazijnhal en het buitenterrein worden gebruikt als parkeerterrein.

De Aya Sofia was de eerste moskee van Milli Görüs in Amsterdam. Milli Görüs heeft tegenwoordig vier moskeeën in Amsterdam, waaronder Selimiye in De Pijp en Mevlana in Bos en Lommer. De allereerste moskee van Amsterdam was de Fatih-moskee aan de Rozengracht.
De Aya Sofia telt 500 leden en heeft daarnaast sympathisanten, mensen die de moskee regelmatig bezoeken. Dit zijn er naar schatting twee- tot drieduizend. Fatih Dag: 'Het is hier vrijdags propvol. Vrijdag is een speciale dag voor moslims, net als zondag voor de christenen.'

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren wil de bezwaarmakers, de vereniging BORT, uitnodigen voor een gesprek. 'Ik wil het wantrouwen bij hen wegnemen. Zij krijgen nu de kans om achter de plannen te staan, ook al waren ze lange tijd tegen.'
Over de door omwonenden fel betwiste passage zegt van Waveren: 'Er moeten huizen wijken en er komen huizen terug. De vereniging heeft van de passage een beeld dat niet klopt. Het wordt licht, mooi en toegankelijk. Ik denk dat het koudwatervrees is.' Te groot wordt het complex niet, vindt van Waveren. 'Het past aan het water. Er is niets mis mee.'

Midden op het plein komt de Westermoskee omgrensd door huurwoningen. Onder het plein komen 238 parkeerplaatsen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 01-12-2004

Zie ook:
BORT verliest bij Raad van State (17-11-2004)Wachtlijst parkeervergunning ook in De Baarsjes

Bewoners van stadsdeel De Baarsjes die na 1 januari 2005 een parkeervergunning aanvragen, komen op een wachtlijst van anderhalf tot twee jaar.

In De Baarsjes zijn, verdeeld over twee vergunningsgebieden, 7630 beschikbare parkeerplaatsen. Met circa 9400 uitgegeven parkeervergunningen ontstaat vooral in de avond en nacht een gebrek aan parkeerruimte.

Het instellen van een vergunningenplafond moet er voor zorgen dat bewoners en bezoekers niet eindeloos hoeven rond te rijden op zoek naar en parkeerplaats. De hoogte van het plafond is vastgesteld op 7100 plaatsen.

Dit leidt voor beide vergunninggebieden tot wachtlijsten. Aanvragers voor een nieuwe vergunning komen pas in aanmerking voor een parkeervergunning zodra het totaal uitgegeven vergunningen, bijvoorbeeld door verhuizing, onder het vastgestelde plafond uitkomt.

Overigens worden er voor beide parkeergebieden in De Baarsjes aparte vergunningenplafonds ingesteld, zowel voor bewoners als voor bedrijven.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 24-11-2004


nieuwspagina