Baarsjes Actueel - Week 23

31 mei t/m 6 juni 2004

Over de rode loper naar de afvalcontainer

Over de rode loper naar de afvalcontainer en een portier in uniform die je welkom heet. Het weggooien van een vuilniszak heeft voor enkele bewoners van de Amsterdamse wijk De Baarsjes gisteren een bijzonder tintje gekregen.

De vuilniscontainer op de hoek van de Vespuccistraat en de Jan Mayenstraat heeft dit weekeinde (in het kader van de Juni-Kunstmaand in De Baarsjes) de uitstraling van een luxehotel gekregen. De zweedse kunstenares en buurtbewoonster Gunilla Andersson vindt dat de containers meer respect verdienen.

Bron: De Telegraaf d.d. 06-06-2004Symfonie van het Licht

In het kader van de Juni-Kunstmaand in De Baarsjes houdt de stichting Euromed voor interculturele Dialoog & Uitwisseling vrijdag 4 juni om 19.30 uur 'De Symfonie van het Licht' in 't Voor-Beeld aan de Postjesweg 1. De opening van het evenement wordt verricht door Witte Goudriaan, stadsdeelwethouder Kunst en Cultuur.

De avond bestaat uit een lezing van kunsthistoricus Floris Schreve over 'Hedendaagse Irakese kunst en kunstenaars in Nederland', een diapresentatie met zang van Nariman en de opening van de tentoonstelling van het werk van de Nederlands/Irakese kunstenaar Araz uit Amsterdam. Araz experimenteert met 'de lichtval' op zijn kunstobjecten. De avond wordt afgesloten met Mediterrane muziek van het orkest Belan.

Reserveren: tel. 389 27 33. De entreeprijs bedraagt drie euro voor de presentatie en zes euro voor de hele avond.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 02-06-2004Mercatorplein krijgt Meldpunt Overlast

De politiepost op het Mercatorplein krijgt vanaf november een loket 'Zorg en Overlast', waar bewoners overlast kunnen melden of alarm kunnen slaan als ze vermoeden dat het met de buren niet goed gaat.

Op dit moment kunnen bewoners hun zorgen en klachten alleen nog kwijt via een telefoonnummer. Vanaf november is er dus ook een loket waar mensen kunnen aankloppen. Verantwoordelijk stadsdeelwethouder Henk Boes (CDA) hoopt dat de samenwerking tussen de politie en de zorginstellingen verbeterd doordat zij in één gebouw komen te zitten. Behalve het meldpunt trekken ook een buurtservicepunt en opbouwwerk bij de politie in.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 02-06-2004Verdachte schietpartij Hoofdweg in het gevang

Een 30-jarige man is vorige week woensdag aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 14 oktober 2003 in een coffeeshop aan de Hoofdweg.

Bij het schietincident kwam Mohammed Chehchar om het leven. Ook werden twee omstanders in de benen getroffen. Een rechercheteam vond de verdachte in een huis van bewaring in Nieuwegein. Hij zat daar voor een ander delict.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 02-06-2004

Zie ook:
Dodelijke schietpartij in coffeeshop aan de Hoofdweg (d.d. 15-10-2003)Kunstmaand in de Baarsjes: Afval of Naakt ?

The first Underground Garden in the Netherlands:

And you are invited !Opening receptie: Vr. 4 juni 20 uur
in Kelder-5 van VoorBeeld, Postjesweg 1


Wink en ik zitten in het Café tegenover het VB. Hier is Amsterdam nog Amsterdam.
Effe brainstormen of we aan Afval of Naakt doen.
Over naakt zijn we gauw uitgepraat.
In deze tijd ontbreekt het niet aan blote lijven, al dan niet gesiliconeert.
Ik sta bovendien op hersenen, het omhulsel doet er voor mij niet zo veel toe.
Ik moet er dus niet eran denken om voor mijn camera een blote tiet te hebben.
" Knapperige blote billen dan ?" vraagt mijn buurman van de andere tafel.
Leuke poging maar een blote bil is voor mij niets anders dan een uitroepteken waar de punt ontbreekt.
Dat wordt dus niets. Misschien een andere keer. I am not in the mood. Nog een biertje.
Bij het woord afval draait een oudere dame aan de bar zich om.
Voordat we het weten zijn we ingewijd in de achtergronden van een vrij bekend merk kroket.
Als je haar moet geloven is het hoofdingredient gemalen kakkerlak.
Zij kan het weten, ze heeft daar gewerkt.
Ik zie toch even weer het licht: Een aangevreten kroket met een reuzekakkerlak artistiek verantwoord in beeld gebracht. Close-Up.
Wink houdt me tegen. De ontheiliging van het nationaal voedsel zou nog eens de kansen op subsidie ernstig kunnen verminderen.
Dat wordt dan ook niets. Nog een biertje.
In een laatste poging om tot een beslissing te komen trekt Wink een heel messenset van een inrichtingszaak in de Bijlmer.
" Je gaat toch niet gooien" klinkt het van 3 tafels verder.
Het prachtige messenset verdwijnt weer in de tas, ik krijg het later voor mijn keuken.
Van bier word ik altijd zo serieus.
Ik krijg een socialistische bevalling:
Daklozen behandelen ze ook als zwerfvuil.
Ziet er naar uit dat we hier een thema hebben. We gaan maar weer. Doei.
Een maand later zitten we weer in hetzelfde cafe. Deze keer op het terras.
Lekker in het zonnetje.
We kijken elkaar aan. " Heb jij nou zin in afval. "
" Nee "
We zwijgen.
" Zullen we dan maar iets moois doen?"
"Iets moois?. Kan dat dan nog? "
" Te saai ?"
" Te gewoon."
"Het leven van een kunstenaar gaat ook niet over rozen."
" Rozen best mooi."
" Ik zou best een tuintje willen. Heb jij er een?"
"Nee"
" Nou dan maken we er een. "
" Waar?"
"In de kelder van het VB. Ondergronds"

Zie ook:
www.afvalkunst.nlKinderPersBuro Westerweel Nieuws

 In maart en april 2004 maakten twaalf kinderen en drie begeleiders van de Joop Westerweelschool een televisie programma over de 4 mei herdenking in de Baarsjes in Amsterdam West. Zij werden begeleid en geschoold door medewerkers van het Projectburo Jongeren Onderwijs Media (JOM) uit Hilversum.
De kinderen en begeleiders/leerkrachten hebben zich verenigd in het 'KinderPersBuro Westerweel Nieuws'. De uitvoering wordt grotendeels door de kinderen zelf gedaan. De kinderen treden naar buiten als redacteuren en bereiden zelf de onderwerpen voor. Tevens verzorgen ze de beeld- en geluidsopnamen, nemen interviews af en doen de regievoering.

De Joop Westerweelschool heeft de gedenksteen aan de Postjesweg geadopteerd en de leerlingen van de school onderhouden dit oorlogsmonument. Elk jaar besteedt de school speciale aandacht aan dodenherdenking op 4 mei. Zoals u misschien wel weet, werd de herdenking vorig jaar ruw verstoord door een stel vandalistische jongeren. Naar aanleiding hiervan wil de school extra aandacht besteden aan dit onderwerp in de hoop het gebrek aan kennis over en respect voor het onderwerp in de buurt op te heffen. Centraal hierbij staat de heer Dalemans, die in de Baarsjes heeft gewoond en in de Tweede Wereldoorlog is gefusilleerd in verband met zijn verzetswerk. Zijn naam wordt vermeld op het oorlogsmonument.

Het tv programma heeft een historische en een actuele kant. Aan de historische kant wordt de zoon van de heer Dalemans (P. Dalemans) geïnterviewd door de redacteuren van het KPB Westerweel Nieuws. Hij houdt een vraaggesprek op de school en vertelt over zijn vader en diens rol in de oorlog. Daarnaast verrichten de redacteuren van het Westerweel Nieuws, onder leiding van hun docenten, 'bronnenonderzoek' in het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam. Ook zoeken ze naar nieuws en feiten op internet. Dit alles met de Baarsjes in de jaren veertig op de achtergrond.

Aan de andere kant staat de actualiteit van de Baarsjes. Middels straatinterviews onderzoeken de redacteurs de oorlogservaringen in de wijk en stellen zij zichzelf en anderen de vraag welke functie dodenherdenking heeft in de huidige maatschappij. En wat oorlog en herdenken eigenlijk inhouden zoveel jaren later.
In dit kader hebben de redacteuren op 25 maart 2004 een interview met de burgemeester van Amsterdam gehad. Op het stadhuis hebben de jonge redacteurs de heer Job Cohen voor hun snorrende camera's ondervraagd over het onderwerp. Jasem (groep 6), Basma, Desmond, Soufian (groep 7) en Sabrina (groep 8) hebben de smaak nu goed te pakken en continueren hun televisiewerk.

Het televisie programma is op 4 mei in de Aya Sofia Moskee in de Baarsjes gepresenteerd.

Bron: KinderPersBuro


nieuwspagina