Baarsjes Actueel - Week 19

3 mei t/m 9 mei 2004

Hele land getuige herdenking De Baarsjes

Camera'- en radioploegen van alle landelijke zenders hadden zich aangemeld om verslag te doen van de unieke Dodenherdenking die dinsdag 4 mei in De Baarsjes plaatsvond.

Na de respectloze verstoring van de herdenking vorig jaar, toen enkele Marokkaanse jongeren tijdens de twee minuten stilte 'joden moeten we doden' riepen, haalde het stadsdeel alles uit de kast om een herhaling te voorkomen. Dit mondde uit in een omvangrijk en intensief informatieoffensief gericht op het allochtone bevolkingsdeel. Zwarte schoooljeugd en groepen ouders bezochten het Anne Frankhuis, Marokkaanse jongeren kregen voorlichting over de zeventigduizend Marokkaanse strijders die aan Franse en Amerikaanse zijde meevochten. De drie moskeeën van het stadsdeel bespraken de Tweede Wereldoorlog in hun laatste vrijdaggebed. In totaal hadden liefst vijftien allochtone organisaties hun deelname aan de herdenking toegezegd. De Aya Sofia was voor de vijfde keer gastheer.Eén van de aangekondigde hoogtepunten was de gezamelijke kranslegging door vertegenwoordigers van de drie moskeeën Aya Sofia, Nour en Ghousia Masjid.

'Dat moet toch wel een uniek moment worden, waar al die cameraploegen straks voor komen', kondigde De Baarsjes-voorlichtster Joke Padmos daags voor de herdenking aan. Dagenlang is ze bezig geweest alle verzoeken om interviews met stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) of vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties, af te handelen.

Tijdens zijn toespraak benadrukte van Waveren, dat de gezamenlijke herdenking 'ons antwoord is op de leus van enkele jongeren, die riepen 'joden moeten we doden'. 'Die leus was de aanzet om de handen ineen te slaan en de boosheid, afkeuring en ontzetting vorm te geven in een gezamenlijke 4 mei-herdenking.'

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 05-05-2004Katholieken West bundelen de krachten

Omdat het aantal katholieken in De Baarsjes en Bos en Lommer de laatste decennia flink is teruggelopen, heeft het bisdom besloten om drie parochies (Augustinus, Boomkerk en Chassékerk) samen te voegen tot een nieuwe: De Heilige Drieeenheid.

'Te weinig gelovigen, te weinig pastores en te weinig bestuurders,' dat was de reden om de krachten te bundelen, legt penningmeester Hans Hoedemaker uit. De parochie heeft twee godshuizen: Augustinus aan de Postjesweg (naast Nieuw Vredenburgh) en de Boomkerk aan de Admiraal de Ruyterweg.

De Boomkerk wordt het centrum van de nieuwe parochie. 'De Boomkerk wordt zeer waarschijnlijk een rijksmonument, al was het alleen maar vanwege de grote toren, die je van ver kan zien. In de pastorie komen weer geestelijken te wonen en de voormalige kleuterschool wordt tot parochiecentrum verbouwd.' Zijn echtgenote, Hennie Hoedemaker-van Eekelen, die tal van functies binnen de parochie vervult, heeft er wel vertrouwen in dat katholieken in De Baarsjes en Bos en Lommer, waar de meerderheid moslim is, geen uitstervende mensensoort vormen. 'We hebben veel allochtonen in de parochie. Een van de twee pastores komt uit Nigeria. En we hebben groepen Filippijnse christenen en een Ethiopisch-Eritrese Gemeenschap. Vooral de dienst van de Filippijnen zou je eens moeten meemaken. Om twee uur komen ze met pannen soep, want ze gaan tot zes uur door en tijdens de viering staan ze in de gangpaden te dansen en te zingen. Daarmee vergeleken zijn wij maar een stelletje dooie pieren.'

Hennie hoopt ook jongeren warm te kunnen maken voor de kerk. 'Jongeren zijn tenslotte ook bezig met levensvragen.' Daarnaast wil de kerk zich ook op de buurt richten. 'Op 24 januari hadden we, samen met de protestantse gemeente, een pannenkoekenfeestje. Kunnen mensen uit de buurt, gelovig of niet, elkaar beter leren kennen. En elkaar misschien ergens mee helpen als dat nodig is. Voor mij is dat de essentie van het geloof.'

De Augustinuskerk aan de Postjesweg houdt 5 juni open huis, de Boomkerk is 6 juni aan de beurt, met een uitgebreid programma.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 05-05-2004Huurteam De Baarsjes op nieuwe plek

Het huurteam De Baarsjes/Bos en Lommer zit sinds half april in een nieuwe ruimte aan het Columbusplein 1. Het huurteam wil dit jaar 2600 huurders in beide stadsdelen benaderen om te kijken of er onderhoud wordt gepleegd en of er niet te veel huur wordt betaald.

Dat meldde Eva Boer, de nieuwe coördinator van het zevenkoppige huurteam bij de opening van de nieuwe werkplek. Een nieuwe ruimte was nodig omdat het huurteam niet meer onder het wijkopbouworgaan valt, want dat is opgeheven, maar is ondergebracht bij welzijnsstichting Impuls. Verder is er weinig veranderd, aldus Boer.

De Baarsjes en Bos en Lommer hebben een aantal problemen gemeen, meent Boer. 'Er staan veel woningen die begin 1900 zijn gebouwd en we komen regelmatig vochtproblemen, schimmel en lekkage tegen. Daarnaast ook houten balkonrekken die verrot en dus gevaarlijk zijn, of balkons van de bovenburen die afbrokkelen. In de meeste gevallen gaat het om woningen van particuliere verhuurders.'

Zoals tegenwoordig gebruikelijk bij de overheid, heeft ook het huurteam een prestatiecontract met de stadsdelen afgesproken. 'De bedoeling is dat we per jaar zo'n 2600 huurders benaderen. We kijken dan of er onderhoudsproblemen zijn en of de huur niet te hoog is. Dat doen we door de woning op te meten en punten te tellen. Als mensen duidelijk te veel betalen, kaarten we het aan bij de Huurcommissie. Meestal winnen we ook. En ook als bewoners geen actie willen ondernemen, weten ze in ieder geval dat ze bij ons aan kunnen kloppen.'

Volgens cijfers van het backoffice huurteams benaderde het team van De Baarsjes/Bos en Lommer vorig jaar 2239 huurders. Dit leverde ruim zevenhonderd contacten met bewoners op. Meer dan driehonderd keer leidde dit tot een puntentelling van de woning met een bijbehorend advies. De activiteiten van het team zorgden er, sinds de oprichting in 1997 voor, dat in totaal 1085 huurders van particuliere huurwoningen een huurverlaging kregen van gemiddeld 35 euro per woning per maand.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 21-04-2004Streetdance in De Baarsjes (Only Girls !)

Wil je de laatste moves leren uit de videoclips van Usher, Missie Elliot, B2K, maar weet je niet hoe? Leer het bij sportschool 'Your Phisic' (in samenwerking met stadsdeel De Baarsjes.

Leeftijd: van 12 tot 16 jaar
Kosten: 5 euro voor 10 lessen
Sportschool 'Your Phisic'
Lodewijk Boisotstraat 7
Tel. 020-618 19 78

Aanmelden kan ook via stadsdeel De Baarsjes, tel. 589 25 36 of e-mail:
stadsdeel@baarsjes.amsterdam.nlInbrekers winkel wekken buren

Een 45-jarige man en een 32-jarige vrouw hebben vorige week dinsdag ingebroken in een winkel aan de Jan van Galenstraat. Buurtbewoners meldden de inbraak waardoor de inbrekers op de Admiralengracht konden worden aangehouden.

Rond half vijf werden buurtbewoners gewekt door glasgerinkel. Toen zij naar buiten keken, zagen zij het duo bij een kapotgeslagen ruit staan. Via de winkelruit namen de daders diverse goederen weg, sprongen op een fiets en reden weg in onbekende richting. Agenten arresteerden de verdachten op de Admiralengracht en troffen bij hen diverse gestolen goederen aan.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 05-05-2004Slapen kun je leren

Amsterdam Thuiszorg start op 11 mei met de cursus 'Slapen kun je leren'.

De cursus is bedoeld voor mensen die al een half jaar slecht slapen. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten die plaatsvinden op dinsdag van 20.00 uur tot 22.00 uur op de Baarsjesweg 224.
Aanmelden kan op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur, telefoon 564 81 14.


nieuwspagina