Baarsjes Actueel - Week 41

4 oktober t/m 10 oktober 2004

Rembrandtpark: discussie gaat nu over 1400 bomen

Alles lijkt misschien in kannen en kruiken, maar de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark is nog lang niet van plan om de discussie rond de kap van veertienhonderd bomen op het Andreasterrein en het Rembrandtpark op te geven. Afgelopen week presenteerde ze alternatieve plannen waarin groen wordt gespaard.

Na de vraag of er gebouwd moet worden op het Andreasterrein en of het oude ziekenhuis daarvoor moet worden gesloopt, heeft de discussie zich nu verplaatst naar het groen. De nieuwe woonwijk komt, het oude ziekenhuis verdwijnt, maar is de kap van negenhonderd bomen daar echt voor nodig? Met de plannen voor een grote vijver in het Rembrandtpark zou dat volgens de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark oplopen tot veertienhonderd.

De Vrienden kregen hulp uit onverwachte hoek. Jos Hogenes, die twintig jaar als stedenbouwkundige in Osdorp werkte en sinds kort die functie in Geuzenveld/Slotermeer vervult, maakte een plan waarin zoveel mogelijk van het bestaande groen kan blijven. 'We zijn rijkelijk laat, maar niet te laat.'

Groot bezwaar van de Vrienden van het Rembrandtpark is de invulling van het Andreasterrein waarbij ook bomen die niet echt weg hoeven, van de kaart zijn geschrapt. Het meeste groen moet wijken voor een extra afslag van de Lelylaan, dwars door het park, en voor het water, aangezien voor bebouwing een compensatie moet komen zodat regen ergens naar toe kan. Hogenes over de plannen van het stadsdeel: 'Het bevreemdt mij dat als je zoveel groen weghaalt, het resterende niet overeind gehouden wordt.'

Voorstel is om de toekomstige gracht langs de zuid- en oostkant van de Andreasbebouwing te vervangen door een smal watertje, aangesloten op het schildpaddenmeer. Voordeel is dat het zuidelijk deel van het park intact blijft en dat het zuidelijk en oostelijk deel van het Andreasterrein groen en aantrekkelijk blijft als recreatiegebied.

Verder zou het bouwterrein dat bij de Nachtwachtlaan ontstaat voor overtollig water kunnen worden gebruikt. Daarin zouden later eventueel nog kantoren kunnen komen. De weg door het park zou kunnen worden weggelaten, vinden de Vrienden. Hogenes: 'Je kan natuurlijk lekker met de auto midden in het park op de afslag staan met de muziek aan en een sigaret, maar je kan er ook voor kiezen om het park te bewaren.' Een bewuste keuze tussen automobilisten en groen, vindt de Vereniging, die ervoor pleit dat de weg niet nodig is omdat er genoeg alternatieven zijn.

Voor de presentatie waren zestig deelraadsleden, wethouders en ambtenaren van stadsdeel Slotervaart uitgenodigd. Alleen de projectleider en de fractievoorzitters van de PvdA, D66, GroenLinks en Slotervaart Leefbare Tuinstad waren aanwezig.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 06-10-2004


nieuwspagina