Baarsjes Actueel - Week 46

8 november t/m 14 november 2004

Debat met Nahed Selim

Auteur Nahed Selim geeft dinsdag 16 november haar visie op vrouwen in de islam. Het debat wordt gehouden van 09.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek op het Mercatorplein 89.

Selim (1953) is geboren in Egypte en woont 23 jaar in Nederland. Ze is tolk/vertaler en schrijft columns in Opzij en NRC Handelsblad. De auteur van 'De vrouwen van de profeet' en 'Brieven uit Egypte' beoogt de discussie over vrouwen in de islam te stimuleren, met name onder allochtone vrouwen.

Tijdensd het debat zullen drie stellingen centraal staan: de islam wordt sterk beïnvloed door de Arabische cultuur; de islam wordt door de man geïnterpreteerd; er is binnen de islam geen ruimte voor een feministische stroming.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 10-11-2004



Baarsjes eist alertheid van moskeeën

Henk van Waveren (PvdA), stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, eist van de drie moskeeën in zijn stadsdeel dat ze waakzaam zijn waar het gaat om ontkiemend moslim-extremisme. Van Waveren wil hiertoe een contract sluiten met de gebedshuizen.

Van Waveren heeft de moskeeën Nour, Moka Ghousia Masjid en Aya Sofia in een brief voorgesteld een 'contract met de samenleving' te ondertekenen. In dat contract spreken het stadsdeel en de moskeeën af om met elkaar de vrije meningsuiting te verdedigen. Hiertoe verplichten beide partijen zich ertoe 'neigingen tot extreem gedrag' nauwgezet vanaf het begin te volgen, elkaar hiervan op de hoogte te stellen en zo nodig 'derden' in te schakelen.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 10-11-2004


nieuwspagina