Baarsjes Actueel - Week 7

9 februari t/m 15 februari 2004

Opknappen Orteliusbuurt

Het stadsdeelbestuur van De Baarsjes heeft verzorgingstehuis Nieuw Vredenburgh gevraagd stuivertje te wisselen met het aan de overkant gelegen Broederhuis, zodat er op de plek van het verzorgingstehuis plek komt voor woningen en andere voorzieningen.

De directie van Nieuw Vredenburgh heeft het stadsdeel laten weten alleen aan deze ruil mee te werken als het de nieuwbouwplannen niet vertraagt. Het verzorgingstehuis wil het liefst op dezelfde plek nieuwbouw plegen.

Vorige week keurde de stadsdeelraad van De Baarsjes een plan goed dat voorziet in een zorgcentrum voor ouderen, aangevuld met woningen voor ouderen, koopappartementen, maatschappelijke voorzieningen, een brede school en een nieuwe kerk.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-02-2004Meer parkeerruimte voor onderwijzers

Het stadsdeelbestuur van De Baarsjes heeft de gemeente gevraagd het aantal parkeervergunningen voor onderwijzend personeel te mogen verdubbelen van 31 naar 60.

Scholen hebben grote moeite om personeel te vinden. 'Sommige mensen wonen zo ver van hun werk, dat je ze niet kunt verplichten gebruik te maken van het openbaar vervoer.'

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-02-2004As-Siddieq krijgt voorschool

De Islamitische basisschool As-Siddieq krijgt een voorschool.

De voorschool bereid kansarme peuters en kleuters voor op de basisschool. As-Siddieq bestaat sinds 1989 en heeft bijna vijfhonderd leerlingen, van onder meer Turkse, Marokkaanse, Somalische en Egyptische afkomst. Veertig procent van de leerlingen komt uit het stadsdeel.

Het Amsterdamse doel om in 2006 vijftig procent van de kansarme peuters en kleuters te bereiken, wordt in De Baarsjes bereikt in 2004.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-02-2004Baarsjes let beter op de bomen

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes gaat een lijst maken met bijzondere bomen langs straten en op pleinen die bescherming verdienen.

Deze bomen krijgen extra bescherming als er een kapaanvraag wordt ingediend of als er werkzaamheden rondom de boom moeten worden uitgevoerd.

De bescherming gaat zelfs zo ver dat wie een beeldbepalende klimplant wil vellen, daar straks een vergunning voor nodig heeft. De nieuwe bomenverordering vervangt de kapverordering uit 1995. Zo wordt het verboden om bomen te beschadigen of te beplakken en ook mogen onbevoegden straks niet meer snoeien. Bovendien kan het stadsdeelbestuur zowel bij legale als illegale kap een herplantplicht opleggen.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-02-2004Themadag voor ouderen

De themadag voor ouderen voor ouderen in De Baarsjes heeft woensdag 18 februari van 09.30 tot 14.00 uur plaats in de raadszaal van het stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224.

Het thema is 'Gezond en wel ouder worden, hoe doen we dat?' Dr. Erika Timmer (Hoogleraar Sociale Wetenschappen aan de VU) geeft de presentatie 'Gezond en wel, hoe doen we dat'. De tweede spreker is gerontoloog Ruth van Aalderen. Haar bijdrage draagt de titel 'Eenzaam, doe je dat samen?' Het doel is om de groep vanaf 55 jaar actief te betrekken bij alles wat met het ouder worden te maken heeft. De nadruk ligt op wat nog wel mogelijk is of juist nu mogelijk is. Ouderen moeten zich bewust zijn en/of worden van hun eigen kracht en potenties. Deze kracht kan worden aangewend voor eigen welzijn en gezondheid, maar ook voor de samenleving.

De dag wordt gehouden door de Wijkpost Ouderen in samenwerking met de Ouderen Adviesraad en vertegenwoordigers van de stedelijke projectgroep 'systematische preventie'. Aanmelden (voor de gratis lunch) bij de Wijkpost voor Ouderen, Magalhaensplein 18, tel. 618 75 20.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-02-2004Straatgeluiden in Het VoorBeeld

Geluidskunstenaar Paul Glazier gaat vrijdag 13 februari stoeien met geluiden die hij opvangt via een microfoon, die hij onder de Kinkerbrug heeft geplaatst.

Die geluiden zal hij in de kelder van Het VoorBeeld (Postjesweg 1) vervormen tot een eindeloze reeks van verschillende patronen. De bijzondere akoestiek van het keldergewelf vormt een nieuwe klankbord voor de geluiden van de brug, zo laat de kunstenaar weten.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-02-2004


nieuwspagina