Baarsjes Actueel - Week 3

12 januari t/m 18 januari 2004

VVD-Baarsjes wil Vespuccimarkt full-time

De VVD-deelraadsfractie in De Baarsjes wil dat de Vespuccimarkt weer zes dagen per week open kan. De liberalen denken dat de uitbreiding van het aantal marktdagen een positieve uitstraling zal hebben op de economische bedrijvigheid en de leefbaarheid van de buurt. De PvdA is terughoudend.

Enkele maanden geleden haalden de buurtbewoners en een aantal marktkooplieden ruim drieduizend handtekeningen op in de buurt om de markt weer nieuw leven in te blazen. In 2001 werd wegens een teruglopende bezetting en de daaruit voortvloeiende verliezen voor het stadsdeel, het aantal marktdagen teruggeschroefd naar twee. Voor de overige dagen trad een uitsterfbeleid in werking.

VVD-deelraadslid Marco Bogers wil het bewonersinitiatief ondersteunen, en is zelfs bereid daarvoor 'financiële concequenties te aanvaarden'. Toch wil Bogers wel dat de markt weer kostendekkend wordt. En als de marktbezetting toch tegenvalt? 'Dat zien we dan wel weer', vindt hij.

Mickel van Tilburg van de grootste deelraadfractie, de PvdA, ziet voorlopig niet veel in de plannen van coalitiegenoot VVD. 'Die handtekeningen zijn natuurlijk mooi, maar het is niet genoeg om een markt van te betalen.' Volgens Van Tilburg is nodig dat er meer kooplieden op de Vespuccimarkt gaan staan. 'Maar daar ziet het nog niet echt naar uit,' meent hij. 'Pas als de VVD dat aannemelijk maakt, kunnen we goed discussieren.'

Aankomende dinsdag wordt de kwestie behandeld in de commissievergadering over Economische Zaken.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 14-01-2004Rapport over As-Siddieq besproken

'Ik ga de As-Siddieq verzoeken een vrouw op te nemen in het bestuur van de school', deze woorden sprak Henk van Waveren, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, in zijn nieuwjaarsspeech. Een dag eerder, vorige week dinsdag, werd het rapport over de Islamitische basisschool besproken in de raadscommissie Onderwijs. Verantwoordelijk wethouder Mirjam Smeels gaf aan niet alle aanbevelingen uit dat rapport op te zullen volgen.

De twee aanwezige bestuursleden van As-Siddieq kregen tijdens de vergadering toch wel de nodige kritiek te horen. 'Abdel Karim Aemarouch en Farid Zaari waren daar wel teleurgesteld over', zegt een voorlichter van De Baarsjes. 'Ze vertelden dat ze zich aan alle regels houden -op wettelijk en didactisch niveau- en dat oud-leerlingen nette burgers zijn die goed in de maatschappij zijn opgenomen.'

Het rapport dat in december verscheen, doet als aanbeveling dat stadsdeel De Baarsjes gescheiden zwemmen voor de school zouden kunnen realiseren. Portefuillehouder Mirjam Smeels (VVD) zei in de commissie dat ze deze aanbeveling niet zou opvolgen. Zij is van mening dat het tegenwoordig niet meer kan dat jongens en meisjes niet aan elkaar gewend raken. De school zal het gescheiden zwemmen dus zelf moeten regelen.

De Baarsjes besteed 350 euro per leerling per jaar aan schoolzwemmen. Een voorwaarde is dat 95 procent zijn diploma moet halen. 'Dat geld moet dus wel gebruikt worden voor zwemmen! En niet voor allerlei extra kosten voor vervoer en zweminstructeurs van hetzelfde geslacht.'

De Baarsjes is ook niet helemaal tevreden met de conclusie van het rapport dat de school niet integratiebelemmerend is. 'Niet belemmerend is een beetje mager', volgens de woordvoerder.

Twee bestuursleden van de school zitten ook in het bestuur van de El Taweed moskee. Het rapport doet de aanbeveling dat school en kerk gescheiden worden. 'Dat hoeven ze wettelijk niet te veranderen. Er zijn ook genoeg pastoors die in het bestuur van een school zitten. De stadsdeelraad is van mening dat als dit voor zoveel wantrouwen zorgt, ze deze aanbeveling toch beter kunnen opvolgen. Het is meer dat wij een beroep op ze doen, dan dat we iets willen of mogen voorschrijven.'

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren deed in zijn nieuwjaarsrede de suggestie om een vrouwelijk bestuurslid aan te stellen. 'De directeur is een vrouw, maar zij moet opboksen tegen vijf mannelijke bestuursleden', verduidelijkt de woordvoerder. De school was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Weekblad Echo d.d. 14-01-2004


nieuwspagina