Baarsjes Actueel - Week 51

13 december t/m 19 december 2004

Vader wil naam Jihad van dochter veranderen

De vader die zijn pasgeboren dochter de naam Jihad gaf, wil haar anders noemen. Dat liet een woordvoerster van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, waar het kindje is ingeschreven, gisteren weten.

Op 27 november werd het meisje geboren. De ambtenaar van de burgelijke stand had de naam, die ook wel heilige oorlog tegen de vijanden van de Islam betekent, zonder problemen aanvaard. Het Marokkaanse consulaat, dat de naam ook moet accepteren omdat het meisje zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft, protesteerde. Het stadsdeel stuurde de ouders van de baby een brief met het verzoek contact met hen op te nemen. De vader reageerde daarop en gaf aan de naam te willen wijzigen. Volgens de woordvoerster wil de vader het leven van zijn dochter niet laten beginnen met een beladen naam.

Bron: Metro d.d. 17-12-2004Hoi, Bijna kerst en toch nog in voor iets leuks? Jullie worden allemaal uitgenodigd voor:
EEN KUNST-KERST-KOOPJES WEEKEND BIJ GALERIE DE STOKER


vrijdag 17 december van 11.00 - 17.00 uur
zaterdag 18 december van 11.00 - 20.00 uur
zondag 19 december van 14.00 - 20.00 uur


Op zaterdag en zondag kun je ook de DE BIZARRE WITTE RUIJTER TOCHT lopen.
Dit is een kunstroute langs alle ateliers en galeries van de Admiraal de Ruijterweg en de Witte de Withstraat eindigend in de Bizar Bazar van Het Voorbeeld aan de Postjesweg 1. Als je op zaterdag en zondag om 17.00 uur verzamelt bij Art & Nature op de Admiraal de Ruyterweg 9 krijg je een deskundige doch leuke tour langs spannende locaties.

Binnenkort zal Het Voorbeeld gerenoveerd worden dus dit is de laatste kans om binnen te genieten van alle activiteiten daar zoals: dans, muziek, acrobatiek, magie, vechtsport, massage en verkoop van allerlei spullen die daar de laatste 2 jaar gemaakt zijn.
Zaterdag om 16.00 uur zal de wethouder kunstzaken in de Baarsjes, Witte Goudriaan, in het Het Voorbeeld het weekend officieel openen.

Hopelijk tot volgend weekend.
Groetjes Jorien en Bastiaan namens De Stoker

Galerie / Ateliers De Stoker
Witte de Withstraat 124
1057 ZH Amsterdam
telefoon 020-6123293
http://www.home.zonnet.nl/rolingmeijerKerstnummer op 'dancehall' met videoclip

Vijftien jongeren uit stadsdeel de Baarsjes hebben afgelopen week een kerstnummer op cd opgenomen in een zogenaamde 'dancehall-versie'. De jongeren, allen tussen de veertien en twintig jaar, hebben het nummer, met de titel 'Kerst is samen feestvieren' zelf geschreven. Het is de bedoeling om de clip vertoond te krijgen op muziekzender The Box.

Het kerstnummer is gemaakt als onderdeel van een muziek-workshop van jongerencentum Plan West/La Rainbow in de Van Speijkstraat. De jongeren, zowel jongens als meisjes en met verschillende nationaliteiten, hebben van een professionele muziekdocent alles geleerd over het bedienen van een keyboard tot het schrijven van de muziek en de teksten. Zij namen het kerstnummer afgelopen donderdag en maandag op in Studio West in Osdorp

In het tussenliggende weekend verbleven ze in bungalowpark Het Heijderbos van Centerparcs bij Nijmegen om de bijbehorende videoclip op te nemen. Het was aanvankelijk de bedoeling om dit in de skihal te doen, waar mooie sneeuwplaatjes, compleet met kerstman, arrenslee en bergen sneeuw, geschoten zouden kunnen worden. Helaas kreeg de 'LaRainbow-band' hiervoor geen toestemming van de beheerder van de hal omdat de clip bedoeld is voor uitzending op televisie.

Behalve dat de jongeren de tekst van het nummer zelf hebben geschreven, is ook de muziekvorm waarin het nummer is gegoten bijzonder. Niet de traditionele zwijmeltonen van het aloude White Christmas van good-old Bing Crosby of het eeuwig terugkerende Last Christmas van George Michaels oude band Wham!, maar hippe dancehallmuziek deze keer.

Dit kerstnummer gaat over hoe de jongeren zelf zich hun ideale kerstfeest voorstellen op muziek die nu één van de populairste is in de hitlijsten. Dancehall is een zeer dansbare mix van rap en hiphop, waarbij in videoclips doorgaans uitdagend gedanst wordt door wulpse jonge dames en stoere mannen. Zo wordt ook in de clip van de LaRainbow-band er sexy op los gedanst, belooft jongerenwerker en drijvende kracht achter het project Steven Redan. 'Ja het is dansen als een beest, want iedereen viert feest.'

De jongeren presenteren hun cd en bijbehorende viseoclip op 24 december in het jongerencentum Plan West/La Rainbow aan de Van Speijkstraat. Of de cd in de winkel komt te liggen is nog onduidelijk.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 15-12-2004Betrokken of bezorgd?

Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen maken diverse mensen in stadsdeel de Baarsjes zich zorgen over de leefsituatie in ons stadsdeel en anderen voelen zich onveilig. De Marokkaanse Raad de Baarsjes en Vereniging Kantara willen zich gezamenlijk inzetten voor de verbetering van de leefsituatie in de Baarsjes door middel van het project BBB.

BBB staat voor Betrokken Buurtbewoner Baarsjes.


Een BBBer is een:

Baarsjesbewoner
met een hart voor de buurt
die bereid is om tijd vrij te maken voor
het bevorderen van de leefbaarheid in zijn of haar woonomgeving.

Daarnaast is een BBBer iemand die:

Het vertrouwen geniet van buurtgenoten en van de jongeren op straat;
Bereid is contact te leggen met buurtgenoten en jeugd;
Bereid is mensen aan te spreken op afwijkend gedrag;

We willen graag in contact komen met mensen die bereid zijn op vrijwillige basis gedurende enkele uren per week zich in hun eigen woonomgeving in te zetten als BBBer.

Heeft u belangstelling om BBBer te worden, of bent u het wellicht al en wilt u graag anderen aanmoedigen het ook te worden, dan nodigen we u uit voor een informatie avond op 6 januari 2005 in buurthuis De Tagerijn.

Voor meer informatie over het project, kunt u contact opnemen met:
MRB (tel. 06-23220284, 06-11200737)
Kantara (tel. 020 6890456 of 06 21573384)


nieuwspagina