Baarsjes Actueel - Week 17

19 april t/m 25 april 2004

Wethouder roept ouders op het matje

Wethouder Mirjam Smeels (VVD) van De Baarsjes gaat donderdag 22 april, zelf de ouders van spijbelende leerlingen bellen.

De actie gebeurt in het kader van de Dag van de Leerplicht. De basisscholen in De Baarsjes moeten voor tien uur doorgeven wie er niet aanwezig is. Spijbelaars en hun ouders worden uitgenodigd voor een hartig woordje op het stadsdeelkantoor.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 21-04-2004Antisemitisme en anti-islamisme

De Marokkaanse Raad houdt dinsdag 27 april om 19.30 uur een discussie over antisemetisme en anti-islamisme in de Hudsonhof.

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) van De Baarsjes zal reageren op de discussie.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 21-04-2004Nickerieplein moet terug aan bewoners

Het Nickeriepleintje in de Postjesbuurt is een pleintje van niks, maar er hangen wel jongeren rond die voor flink wat overlast zorgen.

Stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) van De Baarsjes sprak afgelopen donderdag met een delegatie buurtbewoners. Hij vindt het de hoogste tijd voor actie.

Waar de overlast uit bestaat? Van Waveren: 'Er wordt geklaagd over voetballen die tegen ramen terecht komen en over kinderen die worden weggepest, maar het grootste probleem is dat de jongeren niet aanspreekbaar lijken. Wie ze probeert te corrigeren, krijgt een grote bek. De bewoners hebben het gevoel dat het hun plein niet meer is.'

En dat is iets wat de stadsdeelvoorzitter, tevens wethouder Veiligheid, héél serieus neemt. Vorige maand organiseerde het stadsdeel daarom vier veiligheidsbijeenkomsten met buurtbewoners. Van Waveren: 'Dit soort problemen vergallen het woonplezier, en dat kan niet. Ik vind dat we de bewoners te lang in de steek hebben gelaten. Gelukkig werd het aangekaart op een van de buurtbijeenkomsten, die we recentelijk aan veiligheid hebben gewijd. Hou me ten goede, er is vast wel aan het probleem gewerkt, maar veel effect heeft dat nog niet gehad. Er moet méér gebeuren', zegt van Waveren.

Op 10 mei houdt het stadsdeelbestuur van De Baarsjes een bijeenkomst met de ouders van de overlast veroorzakende jongeren. 'Wat ga ik zeggen tegen die ouders? Dat de pleinbewoners de overlast niet meer pikken en dat zij daarin een verantwoordelijkheid hebben. Dat het al veel te lang heeft geduurd en hoe we het probleem gaan oplossen. Ik zou het toejuichen als er zich spontaan 'buurtvaders' zouden aanmelden, maar in ieder geval moeten we een sfeer zien te bereiken dat iedereen wordt gerespecteerd; is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.'

'Als iemand een ander bedreigt, gaan we op zoek naar getuigen en we gaan aangifte doen', voorspelt van Waveren. 'We gaan net zo lang door tot het probleem is opgelost. Enkele jaren geleden waren er soortgelijke problemen op het Kortenaerplein en daar hebben politie, buurtbewoners, jongeren- en opbouwwerkers ook werkbare afspraken kunnen maken over gebruik van het plein. Het kán dus wel.'

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 21-04-2004Hart in Aktie verrast Stichting Jeugd Musical Amsterdam

Hart in Aktie heeft de studio van de Stichting Jeugd Musical Amsterdam opgeknapt. Wendy van Dijk en haar klusteam waren vrijdag 16 april de hele dag aanwezig in de school aan de Baarsjesweg 279. Dit om dansdocente Joanna Woud en haar leerlingen te verrassen.

Hart in Aktie zorgde in de danszaal voor een nieuwe vloer, airco, bars, goede verlichting, een gordijn voor de spiegel en een verfje. Naast deze actie zorgt de Sponsor Loterij voor meer structurele hulp door middel van een bedrag waarmee de stof voor de kostuums kan worden gekocht en de binnentuin kan worden opgeknapt.

Het resultaat is op televisie te zien op dinsdag 27 april om 20.30 uur bij SBS6.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 21-04-2004


nieuwspagina