Baarsjes Actueel - Week 26

21 juni t/m 27 juni 2004

Chassékerk blijft gemeentemonument

De Chassékerk blijft gemeentemonument. Het stadsdeel heeft het bezwaar tegen de monumentenstatus van parochie en bisdom ongegrond verklaard.

Het stadsdeel wil buurtvoorzieningen in de kerk. Een andere functie dan die van kerk is voor het bisdom onbespreekbaar. Het bisdom kan nog tegen de beslissing in beroep gaan bij de rechter.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 23-06-2004

Zie ook:
Chassékerk wordt gemeentemonument (d.d. 01-10-2003)Glas in lood boven ingang pastorie van de Chassékerk (Foto: Dhr. S. Steegeling).Straatvoetbal op Balboaplein

Jongerencentrum De Zuidpool en SJA hielden zaterdag 19 juni een straatvoetbaltoernooi op het Balboaplein.

Zestien teams uit heel Amsterdam namen hieraan deel. Na afloop was er in Jongerencentrum De Zuidpool een afterparty. Jongeren konden zo op informele wijze met elkaar kennismaken.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 23-06-2004Nickerieplein wordt nog leuk

Met activiteiten voor jongeren, nieuwe speeltoestellen en een buurtfeest lijkt de sfeer op het Nickeriepleintje aardig verbeterd.

Het pleintje werd jarenlang geteisterd door een groep tieners. Ze scholden buurtbewoners uit, bespuugden voorbijgangers en voetbalden tegen de deuren. Ten einde raad stapte buurtbewoner Hans Rouws naar het stadsdeel maar kreeg daar weinig gehoor. Tot het stadsdeel een buurtbijeenkomst belegde over veiligheid, en nog zo'n twintig buurtbewoners lieten weten dat ze de agressie zat waren. En toen ging het snel. Stadsdeel De Baarsjes stelde een projectleider aan en de politie stuurde een brief naar de ouders van de kinderen die voor overlast zorgden. Rouws: 'Het ambulante jongerenwerk is met de jongeren gaan praten, om uit te vissen waarom ze geen respect voor de buurt konden opbrengen. De jongeren vonden op hun buurt dat ze overal de schuld van kregen. Het jongerenwerk is toen activiteiten voor ze gaan organiseren, zoals een voetbaltoernooi. En er komt nog een activiteitenweekend, waarin je op een speelse manier leert je te gedragen.'

De aanpak bleek succesvol, want de jongeren vertonen minder agressie. Rouws: 'als je nu last van ze hebt, pakken ze de bal op en gaan ze ergens anders voetballen.'

En dat is nog maar het begin. 'We hebben inmiddels een budget gekregen om het pleintje met groen en speeltoestellen op te fleuren. Tenslotte is het pleintje bedoeld voor kinderen van nul tot zes. Verder willen we begin september een buurtfeest houden, met poppenkast, luchtkussen en barbeque. Laten zien dat het plein van ons allemaal is.'

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 23-06-2004Van afval tot kunstwerk

Zo'n zevenhonderd kinderen maakten woensdag 16 juni op het Mercatorplein kunstwerken van afval onder begeleiding van kunstenaars. In het kader van de Juni Kunstmaand hield de Stichting Beheer Mercatorplein voor kinderen van vier tot twaalf jaar de Afval/Kunstdag.

Met afval, verzameld door de kunstenaars, de stadsdeelreiniging en kringloopwinkel Juttersdok, werden mooie dingen gebouwd. De bibliotheek maakte met de kinderen een voorleesstoel. Fotolijstjes werden versierd met onder andere lintjes, strikjes, yogurtbekers en wijnkurken. Deze lijstjes zijn nu in de bibliotheek aan het Mercatorplein te zien. Huizen werden ingericht in kartonnen dozen, aan elkaar gebonden limonadeflesjes veranderden in trommels en oude meubels werden omgetoverd tot robots en ruimteschepen. Aan het eind van de middag werden de kunstwerken op het plein tentoongesteld. Stadsdeelwethouder Witte Goudriaan (Stadsdeelwerken) nam een kijkje en Herman Krommendijk, GroenLinksraadslid, bouwde met zijn zoon een schip van karton.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 23-06-2004Milieupolitie straks ook 'in burger'

Stadsdeel De Baarsjes gaat strenger handhaven en meer boetes uitsdelen aan personen die op welke manier dan ook voor overlast zorgen. Daarbij wil het stadsdeel, in navolging van Zeeburg, ook niet ge-uniformeerde agenten van de milieupolitie gaan inzetten.

Dat zegt stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren (PvdA) toe, naar aanleiding van de veiligheidsbijeenkomsten die het stadsdeel in maart en april hield.

Op de veiligheidsbijeenkomsten, die door ruim honderd buurtbewoners werden bezocht, bespraken bewoners, politie en vertegenwoordigers van het stadsdeel de oorzaken van onveiligheidsgevoelens bij de bewoners. Dat varieerde van zwerfvuil tot hangjongeren, en van horeca-overlast tot fietsen op de stoep.

Eén van de belangrijkste zaken die Van Waveren op die bijeenkomsten zegt te hebben begrepen, is dat burgers van De Baarsjes willen dat het stadsdeel haar eigen regels handhaaft. 'Hondenpoep en zwerfvuil bijvoorbeeld', zegt Van Waveren ferm, 'daar is maar één remedie tegen en dat is keihard bekeuren.'

Aan de milieupolitie de taak om het strengere beleid uit te voeren. In navolging tot Zeeburg wil De Baarsjes gaan werken met milieuagenten in burger, die vanuit onopvallende auto's in de gaten houden of burgers hun afval wel op de juiste manier aanbieden. Zo niet, dan volgt onherroepelijk een boete.

Naast handhaving op straat is jongerenbeleid voor Van Waveren van het grootste belang. 'De jeugthematiek', zegt hij eufemistisch', grijpt heel erg in, in de levens van burgers.' Daarbij gaat het om vandalisme en intimidatie, tot aan harde criminaliteit, zoals drugsdealen. Van Waveren belooft hiermee hard aan de slag te gaan en bezweert daarom nu al dat de komende Haagse bezuinigingsrondes niet ten koste zullen gaan van het jongerenwerk. 'Dat staat voor mij als een paal boven water.'

Tenslotte wil de stadsdeelvoorzitter dat bewoners zich verenigen, zodat zij gezamenlijk de problemen kunnen aanpakken of activiteiten organiseren die een positief effect hebben op de buurt. Van Waveren belooft dat soort initiatieven met de benodigde financiële middelen te zullen ondersteunen.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 23-06-2004Jongeren in Musical over vuilcontainer

Vijftien Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse jongeren van jongerencentrum La Rainbow in de Van Speijkstrraat voeren een musical op over een vuilcontainer die uit een rijke buurt in De Baarsjes is gezet.

De musical is op 23 juni te zien op het Kortenaersplein en 30 juni op het Balboaplein.

De veertien jongeren van 11 tot en met 23 jaar zijn de afgelopen maanden begeleid door regisseur Ray Blinker en choreograaf Shaffik. De musical wordt tijdens Juni Kunstmaand opgevoerd op verschillende plaatsen in De Baarsjes. De laatste uitvoering is op 4 juli tijdens het Y-Art Festival op het Mercatorplein. De musical met zang, dans en acrobatiek is mede georganiseerd door het Ambulant Jongeren Team en is gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 23-06-2004Verkeersruzie in Chassébuurt

De politie heeft afgelopen donderdag in de Chassébuurt twee mannen (24 en 30 jaar) gearresteerd, die ruzie maakten over een verkeerssituatie.

Eén van de mannen droeg een schouderholster met een groot mes en daarom werd hij onmiddelijk gearresteerd. Later vond de politie ook nog een vuurwapen bij hem.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 23-06-2004


nieuwspagina