Baarsjes Actueel - Week 22

24 mei t/m 30 mei 2004

Openingsmanifistatie Juni Kunstmaand, zondag 30 mei v.a. 15.00 uur

Zeven hedendaagse kunstenaars zijn uitgenodigd om een tijdelijk kunstwerk langs kunstspoor De Witte Ruijter te vervaardigen. In de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg ontstaan objecten en installaties die inhoudelijk aansluiten op het thema Kunst/Afval. De zeven kunstwerken zijn de gehele maand juni te zien.

Waar: Start voor Het Voor-Beeld, 15.00 uur
Postjesweg 1
Info:
www.afvalkunst.nl

Zie ook: Juni KunstmaandDe vliegende skatebaan

De Baarsjes wil 75.000 euro investeren in een mobiele speeltuin, een nieuwe vorm van buiten spelen. Aan de gemeente Amsterdam vraagt De Baarsjes cofinanciering van ruim 82.000 euro en bovendien wordt een Europese Urbansubsidie aangevraagd van bijna 70.000 euro.

Het reguliere speeltuinwerk trekt vaste groepen jeugd en jongeren, terwijl de mobiele speeltuin nieuwe groepen wil bereiken. Dit is des te waardevoller omdat contacten tussen ouders vaak tot stand komen via de kinderen, vindt het Dagelijks Bestuur. De mobiele speeltuin is een manier om de openbare ruimte op meerdere manieren te gebruiken voor diverse functies. Het geld is nodig om een methode te ontwikkelen voor deze nieuwe vorm van speeltuinwerk, nieuw spelmateriaal aan te schaffen en speeltuin- en kinderwerkers in te schakelen.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 25-05-2004Kunstwerk Willem de Zwijgerlaan

Kunstenaar Sander Rood krijgt de opdracht voor een kunstwerk in de groenstrook van de Willem de Zwijgerlaan die op dit moment een nieuwe inrichting krijgt. Na presentatie van de voorlopige ontwerpen van twee kunstenaars gaven buurtbewoners de voorkeur aan het ontwerp van Sander Rood dat een 'archeologische vondst' rond een zelfbedacht verhaal uitbeeldt.

Doorslaggevend waren de aansprekende en prikkelende vorm van het ontwerp, de duidelijke visie en de consistente uitwerking. Het stadsdeel stelt conform het beleid voor kunstopdrachten bij herinrichtingsprojecten 20.000 euro ter beschikking, dit is circa 1% van de herinrichtingskosten. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst legt eveneens 20.000 euro bij. Het definitieve ontwerp zal naar verwachting in november gereed zijn. De onthulling van het kunstwerk is gepland voor begin 2005.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 26-05-2004Majoretten, taptoe en braderie op zondag 6 juni

Het duurt een jaar of zes, zeven voor een evenement echt grote bekendheid krijgt. 'Dat klopt wel', zeggen Joop en Gerrie Sierat die het muziekfestijn mét taptoe organiseren. 'We houden het nu voor de zesde keer en het wordt steeds groter. Misschien dat we volgend jaar naar twee dagen gaan.'

Zondag 6 juni klinkt er vanaf 11 uur de gehele dag en avond muziek op het rond het Mercatorplein. Ook wordt die dag een braderie gehouden. Feest in eigen stad.

Joop Sierat en zijn vrouw bestieren al twintig jaar de nootjeswinkel Aladdins's op het hoekje. Dat het Mercatorplein te pas en te onpas op een negatieve manier in het nieuws komt, is hen een doorn in het oog. 'Als er in Bos en Lommer iemand onder de tram komt, zeggen ze op AT5 dat het om de hoek is van het Mercatorplein waar vorig jaar een schietincident is geweest. De slechte naam van weleer speelt ons nog steeds parten. We krijgen weleens telefoontjes van orkesten uit Limburg die verschrikt vragen: is dat hét Mercatorplein waar we moeten spelen? Wij wonen en werken mer veel plezier op het Mercatorplein en we zijn niet de enigen. De buurt is enorm opgeknapt, niet te vergelijken met vijftien jaar geleden. Kijk, overal gebeurt wel eens wat. Op de Apollolaan en in Buitenveldert worden ook mensen doodgeschoten. Het Mercatorplein is een gezellig plein en de jaarlijkse taptoe is gewoon een feest. Je ziet op die dag alleen maar blije gezichten.'

Joop Sierat komt zelf uit de muziek. 'Ik heb jarenlang trombone gespeeld in het Waterlands Fanfareorkest. Toen het vernieuwde plein in 1998 werd geopend door de koningin bedacht ik ineens dat het een geweldige locatie was voor orkesten om te spelen. En toevallig dacht BAAM, de Bond Amsterdamse Amateur Muziekverenigingen, er net zo over. Zij organiseren het Majorettefestival dat om 11.00 uur begint en 's middgas het Stratenfestival. Orkesten lopen door de buurt te spelen en geven een optreden op het plein. 's Avonds wordt de taptoe gehouden, van 19.30 tot 21.45 uur. Die wordt georganiseerd door de stichting Taptoe Amsterdam. We hebben een tribune, een plekje kost vijf euro. Voor de rest is alles gratis toegankelijk. Dat is uniek: je krijgt het neusje van de zalm te zien en te horen, vooral 's avonds. Dan komen echt toporkesten uit Nederland en België. Op andere taptoes betaal je dan al snel twintig euro. Het wordt met de braderie erbij en een boekenmarkt en kinderkermis gewoon een heerlijke dag.'

Bron: Trudy Admiraal/Weekblad De Echo d.d. 26-05-2004


nieuwspagina