Baarsjes Actueel - Week 18

26 april t/m 2 mei 2004

Voor-Beeld wordt Centrum voor kennis en ervaring

Het ROC van Amsterdam, stadsdeel De Baarsjes en Ymere hebben donderdag 22 april een intentieovereenkomst getekend. Zij gaan gezamelijk de voormalige Edelsmedenschool aan de Postjesweg ontwikkelen tot een Centrum voor Kennis en Ervaring.

Het huidige Voor-Beeld wordt een plaats voor onderwijs, exposities, nieuwe technologieën, gezondheidszorg, kunst en cultuur. Ook een internetcafé, grand café en een uitzendbureau krijgen een plek in het gebouw. Tweederde van het gebouw zal gebruikt worden door het ROCvA.Het ruim tachtig jaar oude gebouw, eigendom van het ROCvA, is al een aantal jaren niet meer in gebruik als school. Na de verplaatsing van de Edelsmedenschool kwam het rijksmonument leeg te staan. Tot juni is het in gebruik door kunstenaarsinitiatief het Voor-Beeld.

Het ROCvA en Ymere gaan in de komende maanden de (financiële) haalbaarheid van het plan onderzoeken. In juli wordt bekend of gestart kan worden met de ontwikkeling. Ymere zal in dat geval het gebouw kopen van het ROCvA. Na voltooiing van de herontwikkeling huurt het ROCvA de ruimte die ze nodig heeft voor het onderwijsaanbod. De overige ruimtes zullen dan door Ymere worden verhuurd.

Als blijkt dat de plannen haalbaar zijn, wordt in het najaar gestart met de werkzaamheden. De afronding zal in 2006 plaatsvinden.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 28-04-2004Bezwaren passage Witte de Withstraat ongegrond

De passage in de Witte de Withstraat 36-38 mag er komen. Dit zegt de AWB bezwaarschriftencommissie. De doorgang leidt naar het RIVA-terrein waar de Westermoskee komt.

Stadsdeel De Baarsjes volgt het advies. Ook de bezwaarschriften tegen de sloopvergunning voor de Milli Görüs aan de van Speijkstraat (magazijngebouw) en de Baarsjesweg 199 (opstallen) zijn ongegrond verklaard.

Op het RIVA-terrein aan de Baarsjesweg komen een moskee, 105 woningen en een plein, bedrijfsruimten, sociaal culturele voorzieningen en een parkeergarage.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 28-04-2004

Zie ook:
Bewoners Witte de Withstraat woest (03-12-2003)Jeruzalemkerk bestaat 75 jaar

De Jeruzalemkerk in de Jan Maijenstraat 14 bestaat 75 jaar.

Er is een jubileumboek over de kerk verschenen. Wethouder Witte Goudriaan nam zaterdag het eerste exemplaar in ontvangst.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 28-04-2004Meisje (5) seksueel misbruikt

Een onbekende man blijkt maandagavond 26 april rond acht uur in de Postjesbuurt een vijfjarig meisje te hebben misbruikt. Het slachtoffertje werd op straat aangesproken door de man waarna hij haar in een portiek misbruikte. Na zijn daad is de dader weggerend in de richting van het Surinameplein.

Rechercheurs van de SJZP (Sociale Jeugd en Zedepolitie) zijn op zoek naar deze verdachte. Zij zoeken getuigen of mensen die iets weten over dit misdrijf, te reageren.

Tips en informatie kunnen worden doorgebeld op 020-559 25 85. Het signalement van de verdachte: man met blanke of lichtgetinte huidskleur van tussen de 30 en 40 jaar. Hij heeft kort, donker haar, een klein sikje op de kin (een soort puntje) en een opvallende voortand in het bovengebit.

Bron: Dagblad De Telegraaf d.d. 29-04-2004Meevallers in Voorjaarsnota

De Voorjaarsnota 2004, de eerste bijstelling van de begroting 2004, vermeldt een positief resultaat van circa 750.000 euro. Het bedrag gaat naar de rekening van baten en lasten en is daarmee beschikbaar voor tegenvallers in het najaar of voor nieuw beleid in 2005.

Het jaarbudget van stadsdeel De Baarsjes omvat 40 miljoen euro.

Het positieve resultaat van circa 750.000 euro is voornamelijk te danken aan de opbrengst van de verkoop van UNA, de voorganger van stroomleverancier NUON. De gemeente verdeelt een deel hiervan onder de stadsdelen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 28-04-2004


nieuwspagina