Baarsjes Actueel - Week 14

29 maart t/m 4 april 2004

Lenteborrel Orteliusbuurt

Alle bewoners van de Orteliusbuurt worden van harte uitgenodigd voor de Lenteborrel Orteliusbuurt.

Donderdag 8 april, 18.00-20.00 uur
Vrouwencentrum Mozaïek, Magalhaensplein 2

De borrel begint dit keer iets later dan gebruikelijk, namelijk om 18.00 uur. Er is gekozen voor dit tijdstip omdat we van verschillende werkende bewoners hoorden dat 17.00 uur te vroeg voor hen was.
Wij maken gebruik van de gastvrijheid van vrouwencentrum Mozaïek, een organisatie die een steeds grotere rol gaat spelen in De Baarsjes en in de Orteliusbuurt. Deze borrel is ook bedoeld om Orteliusbewoners (hernieuwd) kennis te maken met de activiteiten van Mozaïek. In ieder geval kunt u proeven van de heerlijke hapjes die door de vrouwen van het centrum zelf zijn bereid.

De opzet van de Orteliusborrel is als vanouds een gezellig samenzijn van buurtbewoners mét de mogelijkheid om op een informatieve manier in contact te komen met vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen, politie, stadsdeelwerken, projectleiding van de Orteliusbuurt, buurtbemiddeling, bewonersconsulenten en medewerkers van Bouw- en Woningtoezicht.

De volgende Orteliusbuurtborrels zijn op donderdag 26 augustus en donderdag 9 december. Tijd en locatie voor deze borrels worden later bekend gemaakt.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes, Amsterdams Stadsblad d.d. 31-03-2004Doe mee met buurtmuseum!

De Orteliusbuurt krijgt een eigen museum! Een museum voor de buurt, waar bewoners zelf tentoonstellingen organiseren.

Het is de bedoeling nog voor de zomervakantie de eerste tentoonstelling feestelijk te openen! Wilt u meehelpen het buurtmuseum vorm te geven? Heeft u ideeën, oude spullen of foto's van vroeger die een plaatsje verdienen in het museum? U bent van harte welkom! U kunt contact opnemen met Daphne van Knippenberg (opbouwwerker Dock), telefoon 06-28 90 39 21.

Bron: Nieuwsbrief Orteliusbuurt maart 2004Baarsjes wil tussentarief parkeren

Stadsdeel De Baarsjes wil een uurtarief voor parkeren van 2,40 euro naast A- en B-tarieven van 3 euro en 1,80 euro per uur. Als alleen de A- en B-tarieven gelden, verwacht de Baarsjes een parkeervlucht uit de stadsdelen met het hoge tarief naar de stadsdelen met het lage tarief.

De Baarsjes plaatst kritische kanttekeningen bij het inspraakverslag op de Menukaart Parkeren, zo schrijft het Dagelijks Bestuur aan wethouder Van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur) .

Ook dringt het stadsdeel bij de gemeente aan op mogelijkheden voor kort parkeren. De Baarsjes verwacht dat er meer parkeerruimte komt voor winkelpubliek als het stadsdeel parkeren in winkelstraten mag beperken tot een uur, want langparkeerders zoals familiebezoekers zullen gaan parkeren buiten de winkelstraten.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 31-03-2004Euro Kermis in De Baarsjes

Op de Jan van Galenstraat staat van 3 t/m 11 april de Euro Kermis.

Alle attracties 1 euro.
Gezellig poffertjes eten (2 euro)
Dagelijks van 13.00 tot 22.00 uur
www.kermisplaza.nl

Bron: Advertentie, Amsterdams Stadsblad d.d. 31-03-2004Eerste galerie in project De Witte Ruijter

Galerie Agentur aan de Witte de Withstraat 27 is de eerste gesubsidieerde galerie die in het kader van het
project De Witte Ruijter is gerealiseerd. Donderdag 25 maart was de opening.

Het stadsdeel heeft twee nieuwe panden op het oog waar galeries in gevestigd kunnen worden. Een woordvoerder van De Baarsjes: 'Het stadsdeel is afhankelijk of er panden vrij komen, maar dat gaat gelukkig goed. Eén van de panden is van een particuliere eigenaar. In het project De Witte Ruijter is vastgelegd dat er in totaal 21 galeries in de Witte de With komen. Voor deze straat is gekozen, omdat er al zes galeries waren.'

De selectie van kunstenaars is gestart. Zij kunnen plannen indienen. 'We vragen er wel iets voor terug', aldus de woordvoerder.'Het moet er uiteindelijk leuk uitzien en publiek trekken. Daar kijkt de selectiecommissie naar.'

Agentur is een kunstenaarscollectief van Karin Christof, Nils van Beek en Tilmann Meyer-Faja. Er is momenteel een groepstentoonstelling met videowerk van Thomas Bagge, meubelsculpturen van Maarten Sleewits en een ruimtelijke installatie met tekeningen van Gerben Hermanus.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 31-03-2004Dodenherdenking De Baarsjes

De Dodenherdenking op 4 mei begint om 19.00 uur in het gebouw van de Aya Sofia.

Rond 20.00 uur wordt de plechtigheid gehouden bij het herdenkingsteken op de hoek van de Baarsjesweg en de van Speijkstraat.

Veel organisaties in De Baarsjes doen mee, waaronder jongerencentrum Zuidpool, Synagoge West, de Marokkaanse ouderen Movib, de Stichting Surinaamse Samenleving en Milli Görüs.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 31-03-2004Wethouder ondersteunt voorstel buurtbroers

Wanneer de Marokkaanse Raad in De Baarsjes met een voorstel voor buurtvaders komt, dan wil stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) dit financieel honoreren. Dit zei hij tijdens een ontmoeting tussen Marokkaanse jongeren en de politie in het jongerencentrum La Rainbow.

Boes noemt buurtvaders liever buurtbroers, omdat hij vooral veel verwacht van de bemoedigende werking van succesvolle broers en neven van de jongeren. Hij riep de jongeren op om te geloven in zichzelf en aansporing te zoeken bij imams, leraren en broers: 'Je bent geen slachtoffer die met allerlei hulp van de overheid overeind moet worden gehouden.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 31-03-2004Verbouwing stadsdeelkantoor

De Baarsjes gaat de publieksruimte en de kantoorruimten in het stadsdeelkantoor opknappen.

In de publieksruimte komt alle dienstverlening op één plaats, met op termijn voor alle loketten dezelfde openingtijden en hetzelfde telefoonnummer. Ook de dienstverlening van Bouw- en Woningtoezicht en van de leerplichtambtenaren komen in de publieksruimte. Alle loketten kunnen gebruik maken van een nieuw cliëntbegeleidingssysteem. Er komen vier spreekkamers, waarvan er twee toegankelijk zijn voor mindervaliden en kinderwagens, met een speelhoekje voor kinderen. De kantoorruimtes worden alle gevestigd op de eerste twee etages, de één- en tweepersoonskamers verdwijnen, de ambtenaren gaan werken in grotere open ruimtes die uitnodigen tot samenwerking. De projectkosten worden betaald uit het voorbereidingskrediet van 550.000 euro en voor de investeringen is jaarlijks vanaf 2004 vier ton euro begroot.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 31-03-2004


nieuwspagina