Baarsjes Actueel - Week 1

3 januari t/m 9 januari 2005

Bar Aga dicht wegens illegale prostitutie

Café Bar Aga aan de Vancouverstraat is donderdag 30 december gesloten omdat illegale vrouwen er zich prostitueerden. Dit was aanleiding voor de burgemeester om voor onbepaalde tijd de planken voor de ramen te laten spijkeren.

Het Horeca Interventie Team (HIT) en agenten van bureau Surinameplein deden woensdag 22 december een inval in de 'horecagelegenheid' in De Baarsjes. Pas een week later werd Aga gesloten. 'De planken worden er niet meteen voor getimmerd', aldus een politiewoordvoerder. 'Daarna zijn geen overtredingen meer geconstateerd, maar na rapportage en advies aan de burgemeester is dit besluit genomen.'

De twee eigenaren (58 en 59 jaar) en vijf vrouwen van 22 tot 49 jaar werden gearresteerd. De vrouwen waren illegaal in Nederland. Vier kwamen uit Bulgarije en één is afkomstig uit Marokko. Een aantal heeft toegegeven zich te prostitueren. De politie wil verder niet inhoudelijk op het precieze getal ingaan.

De arrestaties zijn verricht nadat een onderzoek startte naar aanleiding van meldingen van overlast. Buurtbewoners onndervonden geluidsoverlast, af en aan rijden van auto's, dubbel parkeren en aanloop van mannen. Eén van de eigenaren van het café heeft tijdens verhoor bekend dat de gelegenheid tot prostitutie heeft geboden. 'Er werd toegelaten dat de vrouwen de klanten aanspraken. Ze regelden vanuit de bar afspraken. Binnen was er niets te zien', licht de woordvoerder toe. 'Er is overigens geen sprake van gedwongen prostitutie.'

Hoe de illegale vrouwen in de Vancouverstraat terecht zijn gekomen, kan de woordvoerder niet vertellen. Het gebeurde al eerder, namelijk in 2003, dat er prostituees op hetzelfde adres zaten. De bar werd toen bovendien door dezelfde eigenaren gerund. Stadsdeel De Baarsjes legde destijds een bestuurlijke maatregel op. 'Het stadsdeel kan een vergunning intrekken. Degene die de overtreding pleegt, verliest zijn vergunning. De zaak wordt dan nog niet dichtgetimmerd. Daar zit een stappenplan achter.'

De vrouwen zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Ze moeten het land verlaten. Tegen de ondernemers is proces-verbaal opgemaakt. De sluiting geldt voor onbepaalde tijd.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 05-01-2005Benefiettoernooi poolen in Club 8 voor Zuidoost-Azië

Naast het eindtoernooi 9ball werd donderdag in Club 8 aan de Admiraal de Ruyterweg een ander toernooi gespeeld. Een benefiettoernooi waarvan de opbrengst ten goede komt aan de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië. De opbrengst bedraagt bijna 4900 euro.

De spontane actie is in gang gezet door Etiënne Verheem, mede-eigenaar van het poolcentrum. 'Ik keek naar de ramp op de televisie en ik besloot dat ik wat wilde doen. De leden en het personeel vonden het benefiettoernooi meteen een goed idee,'

Het geld van de benefietactie komt geheel ten goede aan de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. 'De winnaar van het toernooi heeft het uitbetaalde bedrag gedoneerd in de grote emmers die boven de bar hingen. Het inschrijfgeld van tien euro per persoon gaat ook naar de getroffenen.' Het benefiettoernooi werd gespeeld door ongeveer vijftig deelnemers.

De fooien die op de avond binnenkwamen zijn door het personeel gedoneerd. 'Het management heeft dit verdubbeld', vertelt Verheem. Het totaalbedrag is door Cisco Systems verdubbeld. Dit betekende dat de fooienpot vervierdubbeld werd.

Ook de zestien spelers van het eindtoernooi 9ball droegen hun steentje bij. De bijna tweehonderd poolbiljarters hebben een deel van de wekelijkse huistoernooien opzij gezet voor het slottoernooi. Er zat bijna duizend euro in de pot. Dit prijzengeld is door de deelnemers beschikbaar gesteld aan de slachtoffers in de getroffen gebieden. De opbrengst is gestort op giro 555.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 05-01-2005Consulaat dringt naamgeving op

De lijst met namen die het Marokkaans consulaat voorlegt aan Marokkaanse ouders van pasgeboren kinderen, moet worden afgeschaft.

Dat vindt Mirjam Sterk, Tweede Kamerlid van het CDA en woordvoerster voor het integratiebeleid van die partij. Ze heeft hierover vragen gesteld.
Als de ouders geen Marokkaanse naam uit de lijst kiezen voor hun kind, wordt het niet opgenomen in de burgelijke stand van dat land en heeft het geen recht op de Marokkaanse nationaliteit. 'Het is te gek voor woorden dat de Marokkaanse overheid bepaalt welke namen kinderen zouden moeten krijgen die in Nederland worden geboren,'zegt Sterk. 'Die lijst moet zo snel mogelijk worden afgeschaft.'

Stadsdeel De Baarsjes legt de lijst altijd aan Marokkaanse ouders voor bij geboorteaangifte, om de mensen te waarschuwen voor de consequenties als ze een naam kiezen die niet op de lijst voorkomt. 'Ouders zijn hierdoor haast verplicht hun pasgeboren kind een Marokkaanse naam te geven, omdat ze anders hun kind allerlei rechten ontnemen', aldus het stadsdeel. 'Die lijst werkt de integratie tegen. De Marokkaanse overheid heeft zich zodanig georganiseerd, dat zij zich vanaf het eerste moment bemoeit met het leven van een kind dat in Nederland wordt geboren. Terwijl zo'n kind in de eerste plaats Amsterdams is.'

Het Marokkaanse consulaat in Amsterdam ziet het probleem niet. 'Ouders mogen hun kinderen ook twee namen geven, een Marokkaanse en een Nederlandse. Zolang een van die nemen op onze lijst voorkomt, is er niets aan de hand', zegt een medewerker.

Minister Rita Verdonk van Integratie ergert zich al veel langer aan de bemoeizucht van Marokko. Twee weken geleden had ze nog een gesprek over de dubbele nationaliteit die kinderen die in Nederland worden geboren uit éen of twee Marokkaanse ouders, automatisch krijgen.
'Sommige Marokkanen willen niet dat hun kind automatisch ook Marokkaan wordt,'zegt de woordvoerder van Verdonk. De ambassadeur heeft beloofd het onderwerp te bespreken met zijn regering. De Tweede Kamer debatteert in februari over de dubbele nationaliteit.
Zeventien landen, waaronder Marokko, hebben in hun grondwet opgenomen dat kinderen die elders geboren worden automatisch hun nationaliteit krijgen.

Bron: Het Parool d.d. 24-12-2004


nieuwspagina