Baarsjes Actueel - Week 40

3 oktober t/m 9 oktober 2005

Nieuw Vredenburgh viert vijfde lustrum-Feest in multifunctioneel centrum in De Baarsjes

In de eerste week van oktober viert Nieuw Vredenburgh feest. Het is dan 25 jaar geleden dat het centrum voor ouderen aan de Postjesweg gebouwd is. Inmiddels wonen en werken er veel mensen uit stadsdeel De Baarsjes. In de feestweek worden bewoners verwend met een boottocht door de Amsterdamse grachten gevolgd door een exclusief diner. Tijdens de receptie speelt een dixielandorkest en maakt een sneltekenaar cartoons.

In goed overleg met de buurt, met mensen die er gebruik van zouden maken is Nieuw Vredenburgh in 1980 gebouwd. Inmiddels is die samenwerking niet afgeschaft. Alle (buurt-) bewoners, gebruikers en personeelsleden bepalen wat Nieuw Vredenburgh voor soort centrum is.

Momenteel is Nieuw Vredenburgh druk bezig met nieuwbouwplannen aan de overkant van de straat omdat het huidige gebouw gesloopt wordt. In dit nieuwe multifunctionele centrum komt in- en extramurale zorg, een school, kerk, huisartsenpraktijk en fysiotherapie. Daarom wordt ook hier wordt met verschillende partners samengewerkt: woningbouwvereniging het Oosten, de Augustinuskerk, de Augustinusschool en stadsdeel De Baarsjes.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 03-10-2005Expositie Mandy Servais

Mandy Servais, jonge modeontwerper en winnares van de Ymere-Baarsjesbeurs 2005 exposeert in de galerie bij Hoofdzaak Hoeden ProFASHIONal TIQA, een collectie die gekenmerkt wordt als urban chic, nonchalant sexy, raw with elegance.

Opening op 2 oktober van 16-19 uur door Dick v.d. Vlies modeontwerper met eigen label en eigenaar van Nieuwe Ontwerpers te Rotterdam.

1 t/m 15 oktober, HOOFDZAAK HOEDEN, W.de Withstraat 168Uitnodiging 6 oktober: Opening Meldpunt Moslimdiscriminatie op Mercatorplein

Op donderdag 6 oktober tussen 19 en 21 uur opent Henk van Waveren (stadsdeel De Baarsjes) het locale meldpunt Moslimdiscriminatie op het Mercatorplein 49. De opening begint om 19.15 uur met een Iftarmaaltijd.

Het Meldpunt Moslimdiscriminatie is speciaal bedoeld voor Baarsjesbewoners die niet gewend zijn discriminatie te melden en telefonisch melden praktisch en emotioneel lastig vinden. Daarom is bij het Meldpunt Moslimdiscriminatie mondeling melden mogelijk, bij een ervaringsdeskundige en aan een loket op loopafstand, vooralsnog de komende twee tot drie jaar. Ook meldingen over andere vormen van discriminatie worden opgenomen. De politie is betrokken bij de afhandeling van discriminatieklachten.

Het Meldpunt Moslimdiscriminatie is opgericht op verzoek van de moskeeën Aya Sofya en Ghousia Mashid. Het hoort bij het Protocol Preventie Extremisme, waarin moskee Aya Sofya en stadsdeel De Baarsjes afspreken hoe zij elkaar bijstaan bij de vroegtijdige signalering van extremistisch gedrag en hoe zij omgaan met dreigend gevaar.Werkbezoek minister Pechtold: sociale betrokkenheid en straatcontract

Minister Pechtold (Grote Stedenbeleid, Bestuurlijke Vernieuwing) en wethouder Ahmed Aboutaleb bezochten maandag 3 oktober stadsdeel De Baarsjes.

In buurtcentrum De Tagerijn (Balboaplein) spraken zij met loketmedewerkers die oudkomers en nieuwkomers wegwijs maken in ondermeer het taalaanbod, met Marokkaanse en Turkse vrouwen en met een groep bewoners die onlangs een huis gekocht hebben op het Balboaplein. Later in de middag spraken zij in De Krijtmolen met jongeren, hun buren en de wijkagent over de komst van het straatcontract voor de Van Speijkstraat.Foto: Metro d.d. 4-10-2005Menno Weber van Café De Krommerdt winnaar officiële biertapwedstrijden

Café De Krommerdt heeft op 5 oktober in het Odeon meegedaan aan de offiële biertapwedstrijden.

De nieuwe (en oude) kampioen van Amsterdam is: Café De Krommerdt - Menno Weber.
Op de 5e plaats is geeindigd: Café De Krommerdt - Helia Theuns.

De vijf beste van Amsterdam mogen meedoen aan de provinciale wedstrijd op 2 november in Schagen.
Hoort iemand van Café De Krommerdt daar bij de beste 3 dan mag hij/zij voor de landelijke wedstrijd aantreden.


nieuwspagina