Baarsjes Actueel - Week 36

5 september t/m 11 september 2005

Drie genomineerden Vrijwilligersprijs De Baarsjes 2005:

De jury van de Vrijwilligersprijs De Baarsjes heeft 3 projecten genomineerd: de Lobbygroep Corantijn, het MAJO Voetbaltoernooi en Verbaarsjes.nl. De genomineerde projecten hebben alledrie een positieve invloed op het samenleven in het stadsdeel. Eťn van deze projecten wint 500 euro en wordt geportretteerd in de campagne 'Wat doe jij voor de stad?' Wethouder Arco Verburg maakt zaterdag 10 september om 16.00 uur tijdens de Baarsjesdag op het Mercatorplein de winnaar bekend.

De genomineerde projecten:
De Lobbygroep Corantijn wil de Corantijnschool tot een echte buurtschool maken, die net als de buurt gemengd is. Sommige ouders willen hun kind niet naar deze school sturen, omdat het een zwarte school is. Daarom zijn ouders vrijwillig begonnen om ouders te informeren over de school, zodat kinderen uit verschillende culturen van jongs af aan met elkaar optrekken. Een burgerinitiatief dat meer bereikt dan beleid en dat laat zien dat het anders kan.

De initiatiefnemers van de MAJO (maroc-joods) Voetbalmanifestatie, die vorig jaar op het Balboaplein plaatsvond, hebben met veel lef een evenement georganiseerd dat groepen die steeds meer tegenover elkaar lijken te staan, bij elkaar heeft gebracht. Het Marokkaans-Joodse voetbaltoernooi sloot goed aan bij de interesse van jongeren (voetbal), waardoor zij zelf graag een bijdrage leverden aan het evenement. Een aanpak die een positief effect heeft gehad voor het samenleven in De Baarsjes en die zeker navolging moet krijgen.

De website www.verbaarsjes.nl is een eenmansproject, dat al jaren heel veel Baarsjesbewoners bereikt. De website geeft veel informatie over nieuws en activiteiten in De Baarsjes en het bereik is groot (meer dan 3000 bezoekers per maand). De positieve berichtgeving maakt Baarsjesbewoners trots op hun buurt. Een virtueel platform dat bewoners informeert en inspireert en zoals in het gastenboek te lezen is: Elke buurt zou zo'n site moeten hebben!De uitreiking van de Vrijwilligersprijs wordt op zaterdag 10 september om 16.00 uur voorafgegaan door een interview met de genomineerden in het kader van de campagne 'Wat doe jij voor de stad?'. Tijdens de Baarsjesdag presenteren allerlei organisaties zich in kramen en tenten; er zijn workshops en discussies waar het publiek aan mee kan doen, en op het podium staan naast dans- en muziekgroepen uit de buurt ook bekendere artiesten, zoals de 'Marokkaanse Frans Bauer' Rachid en Fouradi (R&B, Hip Hop). Drie wandelingen voeren langs 'verborgen schatten uit de buurt'. Wandelaars kunnen onder andere een kijkje nemen in de drie moskeeën in De Baarsjes. Voor het uitgebreide programma van de Baarsjesdag kijk op
www.baarsjes.amsterdam.nl"

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 02-09-2005Drie open toegankelijke moskeeën tijdens Baarsjesdag, via route

Op 10 september, tijdens de Baarsjesdag, organiseert het stadsdeel een extra wandeling waarbij drie moskeeën bezocht worden. De wandelaars bezoeken de gebouwen van de Turkse Aya Sofya in het oude Rooms-katholieke Broederhuis, de Marokkaanse moskee Nour in een kubistisch pand als stijlgetrouwe navolging van Frank Lloyd Wright) aan de Witte de Withstraat en de Pakistaanse Ghousia Mashid aan de Baarsjesweg (gebouwd in een versoberde vorm van de Amsterdamse School).

De wandeling begint om 13.45 uur bij de Dialoogtent op het Mercatorplein (in de hoek bij de Dirk van de Broek en ingang parkeergarage). Om 14.30 komt de groep eerst langs bij moskee Ghousia Masjid, waar zij het vrijdaggebed mee mogen maken en daarna een korte uitleg krijgen. Rond 15.30 uur vertrekt men richting de moskeeŽn Aya Sofya en moskee Nour.

Terwijl het stadsdeel het vrijwilligersseizoen opent met ondermeer een informatiemarkt, de uitreiking van de vrijwilligersprijs en stadsdeelwandelingen, vindt tegelijkertijd ook de landelijke Open Monumentendag plaats met als thema: religieus erfgoed. Daarom heeft het stadsdeel een derde stadsdeelwandeling georganiseerd, naast de pleinenwandeling (start 12.30 uur) en de wandeling langs trappenhuizen (start 14.00 uur).

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 07-09-2005Acht ton subsidie voor restauratie voormalige Edelsmedenschool

Eigenaar Ymere krijgt van het stadsdeel ruim acht ton euro subsidie voor de restauratie van de buitenkant van de voormalige Edelsmedenschool aan de Postjesweg, een rijksmonument dat vanaf zomer 2006 gaat functioneren als Centrum voor Kennis, Kunst en Werk. Hier komt zowel onderwijs voor volwassenen, onder één dak met ICT-bedrijfjes, ateliers en een Grand Café.

De subsidie voor de restauratie komt uit de Investeringsbudgetten voor Stedelijke Vernieuwing, waarin een onderdeel voor monumenten zit. De restauratie van de buitenkant kost in totaal ruim twee miljoen euro. Volgens de subsidievoorwaarden moet Ymere binnen dertien weken beginnen en over twee jaar klaar zijn. Eerder maakte de voormalige Edelsmedenschool furore als broedplaats voor kunstenaars, waarvan een deel aan de overkant van de straat drie voormalige winkelpanden aan het verbouwen is tot Meneer de Wit, een geheel van galeries en veertien ateliers.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 07-09-2005Toonaangevend medisch onderzoekcentrum koopt schoolgebouw

De Baarsjes heeft het voormalige schoolgebouw aan de Willem Schoutenstraat verkocht aan het toonaangevende laboratorium voor gentechnologie De Luwe Hoek B.V.

De eigenaar van het wetenschappelijk onderzoekcentrum kent zijn nieuwe werkomgeving al, want hij woont zelf al jaren in De Baarsjes. Het verkoopbedrag van zeven ton euro wordt dit jaar nog besteed aan de buurt, de deelraad bepaalt de bestemming bij de behandeling van de najaarsnota. Daarnaast heeft de eigenaar voor ruim een ton de erfpacht voor vijftig jaar afgekocht. Dit bedrag gaat naar de gemeente, het stadsdeel krijgt hiervan een percentage terug als zogenoemd vindersloon. In het pand vestigt buurtbewoner De Luwe Hoek B.V. een medisch onderzoekscentrum waar dertig mensen werken.Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 07-09-2005Henk Boes vertrekt uit De Baarsjes

CDA-gemeenteraadsfractie Amsterdam wordt uitgebreid met Henk Boes en Maurice Limmen Het bestuur van het CDA in Amsterdam is verheugd dat Henk Boes en Maurice Limmen zich beschikbaar hebben gesteld voor het raadslidmaatschap in de gemeenteraad. Zij vervangen Lucy Spee en Jeroen de Graaf, die eerder deze maand hun raadslidmaatschap beŽindigden. Welke functie of portefeuille zij zullen krijgen, zal na het reces spoedig bekend worden gemaakt.

Beide kandidaten hebben ruime ervaring opgedaan binnen het CDA en in de Amsterdamse politiek. Henk Boes, voorheen ook duo-raadslid bij de CDA-gemeenteraadsfractie, is sinds 2003 stadsdeelwethouder in de Baarsjes en verantwoordelijk voor Welzijn, Bestuurlijke vernieuwing en Burgerzaken. Henk Boes: ďMet groot enthousiasme zal ik mijn kennis en ervaring binnen stadsdeel de Baarsjes voor de centrale stad gebruiken.Ē

Het CDA van de Baarsjes heeft besloten geen vervanger voor te dragen. Het CDA blijft in de Baarsjes wel deel uitmaken van het college. Jan Voetberg, fractievoorzitter van CDA de Baarsjes, vindt het vertrek van Boes naar de gemeenteraad een verlies voor de Baarsjes maar een aanwinst voor de gemeenteraad. Voetberg: ďHet is ons niet gelukt een geschikte kandidaat wethouder te vinden die grote kans zou maken om na de verkiezingen terug te keren. Een eventuele aanspraak op wachtgeld zou daardoor te veel drukken op de begroting van het stadsdeel.

Bron: CDA De Baarsjes d.d. 30-08-2005Buurt zoekt voetbalteams voor toernooi in Rembrandtpark

Op zondag 18 september van 11 tot 17 uur organiseert de bewonersgroep 'Samen in De Baarsjes' een voetbaltoernooi voor jongens, meisjes, mannen en vrouwen vanaf 15 jaar in het Rembrandtpark tegenover de Orteliuskade 3, op de speelweide.

Teams kunnen zich aanmelden bij
samenindebaarsjes@hotmail.com of per post bij Buurtmuseum Ortelius, Willem Schoutenstraat 48, 1057 DP Amsterdam.

Bron: Samen in De Baarsjes d.d. 3008-2005


nieuwspagina