Baarsjes Actueel - Week 19

9 mei t/m 15 mei 2005

Extra plek autodelen stadsdeel De Baarsjes

In De Baarsjes worden deze maand tien extra parkeerplaatsen aangelegd voor gedeeld gebruik.

Autodelers kunnen nu in totaal op 21 gereserveerde plaatsen terecht. Inmiddels zijn er drie aanbieders van gedeeld autogebruik in De Baarsjes: Greenwheels, Diks Autodate en Connectcar. Autodelen is dermate populair dat een abonneestop dreigt wanneer het aantal plaatsen niet wordt uitgebreid. Per locatie kunnen ongeveer vijftien abonnees worden bediend.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-05-2005

Zie ook:
Autodate in De BaarsjesVeelzijdig portret over De Baarsjes in NRC

In het NRC M maandblad van 7 mei, p 16 t/m 33 staat de reportage 'Het bijzondere van De Baarsjes; bestuurlijk elan in een Amsterdamse stadswijk'.

Voor de reportage heeft journalist Paul Andersson Toussaint het stadsdeel vier maanden gevolgd en 35 mensen gesproken.Ontwerp omgeving nieuw zwembad

Het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes heeft een plan gemaakt voor de omgeving van het nieuwe zwembad aan de Jan van Galenstraat.

Op het plein voor het zwembad komt ruimte voor tweehonderd fietsen, die door lage grasheuvels aan het oog worden onttrokken. Ook komen er autoparkeerplaatsen voor mindervaliden. Aan de Admiraal Helfrichstraat komt een parkeerterrein met 'drive-lane' voor bezoekers van het fastfoodrestaurant dat deel uitmaakt van het nieuwe complex.

Op 24 mei wordt het ontwerp in de stadsdeelvergadering behandeld. Als de raad akkoord gaat, kunnen de werkzaamheden in september beginnen. Het nieuwe zwembad, dat begin 2006 klaar moet zijn, komt in de plaats van het inmiddels gesloopte Jan van Galenbad, dat niet meer aan de eisen van de moderne tijd voldoet.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-05-2005

Zie ook:
Jan van Galenbad dicht voor sloop en nieuwbouw (d.d. 04-09-2002)
Zie ook: Foto's Mercatorplaza (d.d. 18-05-2005)
Digitaal loket ook voor doorgeven verhuizing

Bewoners van stadsdeel De Baarsjes kunnen nu vijf producten aanvragen en betalen via het digitale loket.

Via het digitale loket kunnen bewoners de volgende zaken regelen: doorgeven van verhuizingen, aanvragen van een uitreksel Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), verzoek naamsvermelding, geheimhouding persoonsgegevens, eigen verklaring en verklaring van geschiktheid rijbewijs. Het aantal producten wordt dit jaar nog uitgebreid. Sommige producten, zoals een uitreksel, kunnen thuisbezorgd worden.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 11-05-2005Wonen in verbouwde Chassékerk

Het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes vindt de Chassékerk geschikt om er circa veertig ouderenwoningen in te bouwen. De kerk kan dan behouden blijven.

Er zijn twee varianten. In de ene komen er huurwoningen voor ouderen, met een lift, aangevuld met woningen voor mindervaliden. In het andere geval komen er huurwoningen voor ouderen, gecombineerd met maatschappelijke voorzieningen.

Bedrijfswoningen vindt het dagelijks bestuur niet in de kerk passen, koopwoningen ook niet, omdat die op deze plek niet rendabel zijn. Het plan om buurthuis Chassé naar de Chassékerk te laten verhuizen is ook van de baan.

De kerk is overigens nog steeds eigendom van het bisdom, dat de kerk het liefst wil slopen. Het bisdom was dan ook niet blij met het initiatief van het stadsdeelbestuur om de Chassékerk op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De kerk werd in 2003 monument. Dat leidde tot een patstelling, die inmiddels doorbroken lijkt. 'Inmiddels praten stadsdeel en bisdom weer met elkaar,' laat een voorlichtster van stadsdeel De Baarsjes weten. Met welke bestemming het bisdom akkoord zou kunnen gaan is onbekend. Het bisdom is wel bereid over een nieuwe bestemming 'na te denken'.

De plannen van het dagelijks bestuur worden eerst in de deelraadscommissie van het stadsdeel besproken, waarna er inspraak mogelijk is.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 11-05-2005Zie ook:
De ChassékerkVierde editie Juni Kunstmaand: thema water

Dit jaar voor de vierde keer organiseren kunstenaars, galeriehouders, scholen en vrijwilligers Juni Kunstmaand in De Baarsjes. Gedurende de hele maand juni zijn er exposities, voorstellingen, workshops en talloze andfere activiteiten te beleven.

Net als eerdere jaren heeft Juni Kunstmaand dit jaar een thema: water. Galerie Illuseum, gevestigd in de Witte de Withstraat, heeft dit jaar de opdracht enkele grotere evenementen rond het thema te organiseren. Gedurende de hele maand zijn er evenementen, exposities, concerten, rondleidingen, DJ 100% ISIS en theatervoorstellingen die door de hele buurt zijn te bewonderen. De totale programmering is te vinden op
www.illuseum.com.

Y-Art, hét cultuurfestival voor jongeren tussen de 12 en 20 jaar in Amsterdam West, is dit jaar weer de grote afsluiter van Juni Kunstmaand. Op 3 juli (onder voorbehoud) is het festival in Podium Mozaïek (Bos en Lommerweg 191, dichtbij de kruising met de Admiraal de Ruijterweg), met optreden van bandjes, dansgroepen en rappers uit Amsterdam West, maar ook bekende dj's en artiesten.

Bron: Baarsjesberichten April 2005

Zie ook: Juni Kunstmaand De Baarsjes 2005


nieuwspagina