Baarsjes Actueel - Week 15

11 april t/m 17 april 2005

Vrouw land uit bij dwang integratie

Als stadsdelen allochtone vrouwen thuis gaan opzoeken om ze naar taal- en integratiecursussen te dwingen, en anders het gezin te korten op een uitkering, zullen veel mannen hen naar het moederland terugsturen.

'Er is enorme paniek uitgebroken onder de vrouwen die hier komen', zegt coördinator Yasmin Kaddour van de stichting Vrouwenatelier Mozaïek in De Baarsjes. 'Die dwang werkt averechts; je bereikt ermee dat mensen zich afkeren.'Zij wordt in dat verzet ondersteund door vrouwengroepen uit Nieuw-West.

Kaddour reageert op politieke initiatieven om allochtonen met meer dwang te laten integreren, en met name de aanpak -met huisbezoeken- van CDA-wethouder Henk Boes uit De Baarsjes. Hij wil taalles, sollicitatietraining, schuld- en opvoedingshulp aanbieden maar ook dwang uitoefenen om tot integratie te komen. 'Niet om die mensen een klap op de kop te geven, maar in contact te komen', zegt Boes.
Zonder verplichtingen slagen projecten voor allochtone vrouwen niet, waarschuwde hij tijdens een bijeenkomst van de commissie Pavem met prinses Maxima, die bedrijven overhaalde vijfhonderd banen voor allochtone vrouwen te reserveren.

Boes zegt allochtone mannen te gaan leren hun vrouw bij te staan. Komt de vrouw uit het isolement, luidt Boes' voorstel Bouwen aan Burgerschap, dan trekt zij haar gezin mee. Vrouwen en mannen die niet meedoen worden gekort op hun uitkering. Het project begint in mei.

Kaddour van Vrouwenatelier Mozaïek: 'De vrees dat vrouwen teruggestuurd worden is heel reëel. De mannen willen niet dat hun vrouwen onder dwang gaan werken. En wat bereikt de politiek met die onrust? Terwijl wij aantonen dat het via vrijwilligheid ook kan: zoveel vrouwen willen werken, willen naar taalles, willen dat hun man gaat werken. Via Mozaïek zorgen we daar ook voor. Laat ons die mannen en vrouwen benaderen. We kunnen de vraag nu al niet aan.'

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 13-04-2005Man en vrouw samen Westermoskee binnen

De nieuwe Westermoskee op het Riva-terrein krijgt één ingang voor mannen en vrouwen.

Dat is uniek, zegt woordvoerder Haci Karacaer. 'De Westermoskee is de eerste moskee in Nederland die de traditie van de profeet in ere herstelt en vrouwen hun verdiende plek geeft.' De diensten beleven mannen en vrouwen nog wel gescheiden van elkaar.

Bron: Het Parool d.d. 09-04-2005

Zie ook:
Art Impression van de WestermoskeeDialooggroep wil dansfeest in zomer

Dialooggroep De Baarsjes wil op 19 juni een dansfeest op het Balboaplein houden.

'We denken aan een dance trance party, waar vijf dj's (Marokkaans, joods, Surinaams, Turks en Nederlands) drie-en-een half uur muziek uit hun eigen cultuur zullen draaien, met kleine eettentjes, breakdance en rap, aldus een woordvoerder.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 30-03-2005


nieuwspagina