Baarsjes Actueel - Week 50

12 december t/m 18 december 2005

Geen vervolging in zaak-Arbib

De politieagent die op 6 augustus 2003 Driss Arbib doodschoot in een eethuisje op het Mercatorplein, wordt definitief niet vervolgd. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof gisteren besloten.

Arbibs nabestaanden en hun advocaat Gerard Hamer, die altijd hebben geijverd voor vervolging van de agent, overwegen nu een klacht in te dienen bij het Europese Hof. De familie van Arbib stapte enige tijd terug naar het gerechtshof omdat ze het niet eens was met de beslissing van de officier van justitie om de agent niet te vervolgen. Volgens het openbare ministerie kon de politieman niet anders dan schieten toen Arbib op de bewuste avond met een mes op hem afkwam.

Het gerechtshof oordeelde vervolgens dat er toch een gerechtelijk vooronderzoek moest komen naar het incident. De onafhankelijke rechter-commissaris liet daarop eind vorig jaar een reconstructie van de schietpartij uitvoeren. Justitie kwam na het onderzoek echter op hetzelfde oordeel uit: de agent handelde uit noodweer en moet niet worden vervolgd.

Tegen die beslissing tekende Hamer beroep aan, waarin het hof gisteren uitspraak deed. Volgens het hof is het echter hoogst onwaarschijnlijk dat een strafrechter zal komen tot een ander oordeel. Daarom dient de agent een verklaring van ‘niet verdere vervolging’ te krijgen.

Het incident op het Mercatorplein zorgde voor veel ophef, vooral in de Marokkaanse gemeenschap. Ook deed het de discussie oplaaien over de procedures die gelden nadat een agent heeft geschoten. In principe voert de rijksrecherche de onderzoeken naar dit soort incidenten uit, maar het is diverse malen gebeurd dat collega’s van de schutter het eerste verhoor afnamen. Het hof heeft dat eerder bekritiseerd.

Bron: Het Parool d.d. 10-12-2005

Zie ook:
Spanning te snijden tijdens demonstratie Mercatorplein (20-08-2003)Voormalige Edelsmedenschool krijgt terras en rolstoelhelling

Rondom de voormalige Edelsmedenschool komt een terras dat in de late middag en vroege avond in de zon ligt. Als het gebouw in de zomer van 2006 wordt opgeleverd, kunnen ook rolstoelen het gebouw voor onderwijs, creatieve bedrijvigheid en horeca in, want het stadsdeel legt een zigzag hellingbaan aan. Laden en lossen gebeurt langs het gebouw, niet op het pleintje voor de ingang, zo besluit het stadsdeel.

Ymere heeft het pand, dat een Rijksmonument is, in 2005 gekocht van het ROC van Amsterdam en herstelt het in de oorspronkelijke staat. Op de binnenplaats komt in de plaats van de gymzaal een atrium dat als overdekt plein geschikt is voor evenementen.Foto: Ingrid Ferwerda d.d. 15-09-2005

De oplevering van het gebouw, dat zo'n 11.000 m2 groot is, volgt in het voorjaar van 2006. Het ROC gaat volwassenenonderwijs verzorgen en biedt ook ruimte aan de Frank Sanders Academie (musicalopleiding). Aan de waterkant komt ruimte voor horeca. De rest van het pand is bestemd voor creatieve bedrijven en kunstenaars. Nog niet alle ruimtes in het pand zijn verhuurd.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 09-12-2005

Zie ook:
Acht ton subsidie voor restauratie voormalige Edelsmedenschool (07-09-2005)Baarsjes screent horecagelegenheden

Stadsdeel De Baarsjes trekt 160.000 euro uit voor het doorlichten van meer dan honderd horecagelegenheden. Bij de controles zijn verschillende opsporingsdiensten betrokken.

Bij een eerdere actie in de Chassébuurt bleek slechts één zaak aan alle vergunningseisen te voldoen. Controleurs stelden in de andere zaken drugsbezit, wapenbezit, heling, geluidsoverlast en brandonveiligheid vast.

Bron: Het Parool d.d. 10-12-2005Aboutaleb in De Baarsjes

Op zaterdag 26 november kwam de wethouder van onderwijs & sociale zaken, Ahmed Aboutaleb, op verzoek van de lokale PvdA-afdeling naar de openbare bibliotheek in De Baarsjes. De inwoners van De Baarsjes schoven in grote getalen aan voor een kop koffie met de wethouder. De onderwerpen varieerden van kruisraketten tot goed onderwijs.

Zie hier:
een verslag


nieuwspagina