Baarsjes Actueel - Week 11

14 maart t/m 20 maart 2005

Ideale buurt op schutting rond Riva-terrein

Ruim zestig kinderen, ouders en buren hebben woensdag 9 maart in Jongerencentrum La Rainbow vogels en andere figuren geschilderd.De schilderingen komen uiteindelijk op de houten schutting te hangen die de sloopwerkzaamheden op het voormalige Riva-terrein afschermt.

De schilderingen op de schutting moet de ideale buurt voorstellen. Buurtkunstenaar Rowin Snijder begeleidde de jonge kunstenaars die vanwege de slechte weersvoorspellingen binnen aan de slag gingen.

Binnen twee weken worden de vogels en andere figuren door de kunstenaar op de schutting bevestigd, temidden van een blauwe lucht en bomen. De nu nog kale schutting aan de Baarsjesweg schermt de werkzaamheden op het terrein af. In december is de sloop van de gebouwen op het terrein begonnen.

De opstallen die tot begin jaren '90 dienst hebben gedaan als garage maken plaats voor de bouw van de Westermoskee, 116 woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 16-03-2005

  

  

Het oude Riva-terrein met moskee (linksboven) en het huidige terrein. (Foto's d.d. 30-03-2005: I. Ferwerda)

Zie ook:
Aya Sofia viert sloop Riva-terrein (01-12-2004)
Zie ook: Art Impression van de Westermoskee
Kinderen ontwerpen zelf speelplekken

Architect Sybolt Meindertsma ontwerpt woensdag 16 maart, om twee uur en om vier uur met kinderen uit de Orteliusbuurt extra speelplekken.

In Buurtmuseum Ortelius (Willem Schoutenstraat 48)tekenen de kinderen op foto´s van de Ortelius- en Van Spilbergenstraat hoe zij willen spelen. Eind vorig jaar heeft de architect met zes kinderen door de buurt gelopen en de wensen en mogelijkheden geïnventariseerd. In de Orteliusbuurt wordt 55.000 euro geïnvesteerd aan speelgelegenheid voor kinderen tot acht jaar.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 16-03-2005Arrestaties na schot in woning

Drie mannen en een vrouw zijn vrijdagochtend gearresteerd. Ze worden van verdacht van betrokkenheid bij het lossen van een schot in een woning aan de Van Speijkstraat. Bij een van hen werd een vuurwapen aangetroffen.

Rond kwart over acht kregen agenten een melding van een schietpartij. In een woning werden twee mannen en een vrouw aangetroffen. Omdat er sporen van geweld waren, werden zij aangehouden. Een vierde verdachte, een 24-jarige man, werd in een woning in de Witte de Withstraat aangehouden. Hij was in het bezit van een vuurwapen. De toedracht van het voorval wordt onderzocht.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 16-03-2005Debat over post-Van Gogh

Dialooggroep De Baarsjes, die sinds 9/11 alle allochtone en autochtone groeperingen in het stadsdeel verenigt, houdt donderdag 17 maart, om half acht in buurthuis Chassé een Lagerhuisdiscussie over het tijdperk na Van Gogh.

Stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) doet de aftrap. Stellingen: door de discussies rondom de moord op Theo van Gogh trekken de meeste moslims zich terug in de eigen groep; het optreden van Wilders en Hirsi Ali kweekt radicale moslims; wie in Nederland woont, moet zich aanpassen aan de Nederlandse wetten, regels en tradities; vergeet die van de eigen culturele groep of vertrek.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 16-03-2005Toch hoogbouw aan de Slatuinenweg

Aan de Baarsjesweg, op de lege plek tussen Baarsjes- en de Slatuinenweg, zal een appartementencomplex verrijzen. Het gebouw met zes woningen voegt zich tussen de hoogbouw van de Baarsjesweg en de laagbouw van de Slatuinenweg.

De achtergevel krijgt drie verdiepingen en de voorgevel zes: tot bijna achtien meter.Omdat het gebouw aan de Slatuinenweg hoger wordt dan het bestemmingsplen voorschrijft, gebruikt het stadsdeel zijn bevoegdheid om vrijstelling te verstrekken volgens artikel 19, lid 2. Eerder had het stadsdeel een bouwvergunning verleend voor een woongebouw van vijftien meter hoog, dat is na bezwaren van bewoners en na een uitspraak van de rechter van de baan. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken bezaren maken met een gemotiveerd bezwaarschrift tegen de vrijstelling voor het nieuwe ontwerp.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 16-03-2005
Foto: I. Ferwerda d.d. 04-09-2004


nieuwspagina