Baarsjes Actueel - Week 33

15 augustus t/m 21 augustus 2005

Zonder bezwaren bouwen aan Baarsjesweg

Aan de Baarsjesweg, vlak bij de Admiraal de Ruyterweg, kan de ontwikkelaar maximaal 11 appartementen bouwen met inpandige parkeergarages.

De vrijstelling van het stadsdeel op het bestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen, zonder dat bezwaren zijn ingediend. Het gaat om een nieuw ontwerp, gemaakt na eerdere bezwaren van omwonenden over de hoogte van het woongebouw. De achtergevel aan de Slatuinenweg is in het nieuwe ontwerp lager, doordat de gevel op de derde verdieping schuin terug loopt en vanaf de vierde verdieping gemiddeld acht meter terug springt. De voorkant van het gebouw aan de Baarsjesweg heeft een extra bouwlaag gekregen.Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 12-08-2005.

Zie ook:
Toch hoogbouw aan de Slatuinenweg (16-03-2005)Subsidie winkelpuien Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat in De Baarsjes kampt al jaren met een imagoprobleem. Terwijl er inhoudelijk niets verkeerd is aan haar -genoeg winkeltjes, geinige galerieën en horecagelegenheden- kan de straat wel degelijk een 'make over' gebruiken.

De vaak schreeuwerige winkelpuien geven de 'grijze dame' volgens sommmigen een ordinaire aanblik, geen straat met stijl zoals stadsdeel en woningbouwvereniging Ymere haar zouden willen zien. De Witte de Withstraat krijgt een verjongingskuur. Een middeltje om de rimpels weer glad te strijken, is subsidie vrijgeven voor winkeliers die bereid zijn hun winkelpuien in originele staat te herstellen. Op weg naar de eeuwige jeugd. Vijfentwintig winkeliers aan de Witte de Withstraat 126-188 komen in aanmerking voor de subsidie. Ze kunnen voor de helft van de kosten subsidie aanvragen, tot een maximum van 5000 euro. In totaal is 50.000 euro beschikbaar.

'Wie te laat komt, heeft niets', aldus de stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. 'Ik hoop dat andere winkeliers dit voorbeeld volgen.' Het stadsdeel wil dat de winkelpuien de detaillering van vroeger terugkrijgen. Het gaat om het blank gelakte mahoniehout, het siermetselwerk rond de kozijnen en in plaats van de reclame boven de etalages het oorspronkelijke glas en lood.

Naast het opknappen van de winkelpuien zijn er meer zalfjes waar het bestuur mee smeert in de hoop de straat op te kunnen kalefateren. Het project De Witte Ruyter bijvoorbeeld waarmee inmiddels veel gesubsidieerde ateliers gevestigd zijn in de straat. Van de kunstenaars wordt vanzelfsprekend verwacht dat ze vooral veel energie stoppen in het verfraaien van de etalages. Of de sloop van het Admiralenblok dat ervoor moet zorgen dat er licht in de Witte de Withstraat komt. En de garage die de auto's opbergt. Dat duurt nog wel even.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 17-08-2005.

Zie ook:
Deelraad besluit tot sloop Admiralenblok (15-06-2005)Controle milieupolitie

De milieupolitie van De Baarsjes heeft in de afgelopen vijf maanden 1600 vuilniszakken onderzocht, omdat deze naast de afvalcontainer of zo maar op straat waren gezet.

Tachtig bewoners en ondernemers kregen een boete van 65 euro. Ook werden ruim 450 fietswrakken opgeruimd.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 17-08-2005.


nieuwspagina