Baarsjes Actueel - Week 20

16 mei t/m 22 mei 2005

Europese Grondwet

De Openbare Bibliotheek aan het Mercatorplein 89 houdt een voorlichtings- en discussieavond over de Europese Grondwet. Dit gebeurt op maandag 23 mei van 20.15 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

Tijdens deze avond zullen politici met de aanwezigen van mening wisselen. Deelnemende politici zijn onder andere: Jasper van Dijk van de SP-fractie in het Europees Parlement en Barbara Hoheneder van GroenLinks en lid van de Europese Referendum Campagne. De voorzitter van het debat is politico Arjan Vliegenthart.

Op 1 juni mag iedereeen die een referendumkaart heeft ontvangen voor of tegen de Europese Grondwet stemmen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 18-05-2005Muurbloemen om Riva-terrein

Op vrijdag 13 mei beschilderen de peuters van kinderopvang t Trammetje en De Tuimelaar uit stadsdeel De Baarsjes vanaf 11.00 uur de schutting om het Riva-terrein aan de Baarsjesweg (hoek Van Speijkstraat) met bloemen.

Buurtkunstenaar Rowin Snijder heeft onlangs vogels en andere figuren op de schutting bevestigd. Deze zijn in maart gemaakt door kinderen en hun ouders in jongerencentrum La Rainbow. De kunstenaar heeft er een kader van blauwe lucht en bomen omheen gemaakt. De peuters legden vervolgens de laatste hand aan het geheel.Foto: I. Ferwerda d.d. 19-05-2005

De schutting schermt de werkzaamheden op het terrein af en zal blijven staan totdat de bouwwerkzaamheden zijn afgelopen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 18-05-2005

Zie ook:
Ideale buurt op schutting rond Riva-terrein (16-03-2005)Man breekt val van klein kind

Op de Postjeskade is zondagmiddag half drie een tweejarig meisje uit het raam gevallen. Het slachtoffertje kwam op een man terecht die daar toevallig stond, waardoor haar val werd gebroken.

Het kind werd in een ziekenhuis onderzocht en is inmiddels weer thuis. De man hield er een pijnlijke nek en schouder aan over.

Amsterdams Stadsblad d.d. 18-05-2005Open dag Jan van Breemen Instituut

Het Jan van Breemen Instituut (JBI) opent zaterdag 21 mei de deuren. Het JBI is een revalidatiecentrum en tevens ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de behandeling van reuma, artrose en pijnklachten. Dit jaar bestaat het instituut 100 jaar en heel 2005 staat in het teken van het eeuwfeest.

De open dag in het gebouw aan de Dr. Jan van Breemenstraat 2 wordt om 10.30 uur geopend door Ria Breemer. Bezoekers kunnen kennis nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Ook op de röntgenafdeling en het laboratorium valt van alles te zien. Reuma- en revalidatieartsen zullen informatie geven over de nieuwste medicijnen. er is een ionformatiemarkt, een schoenenspreekuur en er zijn diverse workshops: over de hand, de voet, maar ook over salsadansen, schilderen en zingen. Joop Braakhekke verzorgt een workshop over koken met beperkingen.

Kinderen kunnen deelnemen aan muziekworkshops, ballengooien, tafeltennissen of goochelen en prijzen winnen bij de teken/kleurwedstrijd.

Weekblad De Echo d.d. 18-05-2005Hennepplantages vanuit de lucht ontdekt

Vier hennepplantages aan de Admiraal de Ruyterweg zijn woensdag 11 mei ontmanteld. De hennepplantages werden ontdekt vanuit een helikopter.

Na meerdere overlastmeldingen maakte het Korps Landelijke Politiediensten vanuit een helikopter thermische video-opnamen van de panden. Uit deze beelden bleek dat vier woningen extreem warm waren. Dit was voldoende om een huiszoeking te doen. Vier huisplantages met elk een opbrengst tussen de tachtig en honderd planten werden hierbij ontdekt. Meerdere bewoners werden gehoord. De plantages zijn vernietigd.

Ook donderdag werd er in De Baarsjes een hennepplantage ontmanteld. Deze werd ontdekt in de Reinier Claeszenstraat.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 18-05-2005Stappen tegen blowende hangjeugd

Stadsdeel De Baarsjes heeft zijn buik vol van blowende jongeren die in de buurt rondhangen in portieken. De PvdA wil daarom een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordering (APV), zodat de politie ze kan aanpakken.

Nu is dat juridisch niet mogelijk. 'Een absurde situatie,'zegt deelraadslid Jos Roest van de PvdA. 'De APV verbiedt wel overlast door alcoholgebruik, maar niet door blowen.'
Bewoners en winkeliers in de wijk hebben volgens het deelraadslid veel last van de bedoelde groep. 'De politie kan er nu niets aan doen en staan er machteloos bij te kijken.

Aanpassen van de APV is een zaak van de gemeente. Burgemeester Job Cohen heeft nog geen officieel verzoek tot wijziging gekregen en het stadhuis wil daarom nog niet reageren.

Bron: Het Parool d.d. 19-05-2005


nieuwspagina