Baarsjes Actueel - Week 3

17 januari t/m 23 januari 2005

Geef je mening en win een IPod-mini

Ik wil graag een oproep doen aan alle jongeren tussen de 14 en 20 jaar uit de Baarsjes. Zij kunnen meedoen met de young kantara vragenlijst en ze kunnen een Ipod-mini winnen en andere leuke prijzen.

Simpel wij vragen van de jongeren hun mening over geld. Zij kunnen de vragenlijst via mail ontvangen, dus mail naar
kantara_brug@hotmail.com.

Khadija Bounit
KantaraMozaïek op voor Appeltje van Oranje

Vrouwenatelier Mozaïek is genomineerd voor een Appeltje van Oranje, een prestigieuze vrijwilligersonderscheiding uit handen van de koningin.

Als Mozaïek de prijs wint, mag die op 18 mei op paleis Noordeinde bij de majesteit worden opgehaald. In het atelier, gehuisvest in De Tagerijn aan het Balboaplein, maken de voornamelijk allochtone vrouwen ambachtelijke producten, zaols mozaïekschalen, sieraden en zilverwaar. Ook kunnen ze er terecht voor (taal)cursussen en naschoolse opvang.

De mozaïekvrouwen worden regelmatig gevraagd. Zo hebben ze, samen met buurtbewoners, in onder meer Osdorp en Slotermeer mozaïek stoeptegels gelegd. Ook hebben de vrouwen een bank versierd op het Magalhaensplein in De Baarsjes. Coördinator Yasmin Kaddour van het vrouwenatelier heeft plannen voor een mozaïekroute rond het vernieuwde Balboaplein.

Het project is ook bijzonder omdat alle producten van het atelier worden verhandeld in een eigen winkeltje, nu nog in de Willem Schoutenstraat maar binnen twee weken verhuisd in een nieuw pand om de hoek bij de Tagerijn. Daar kan het vrouwenatelier uitbreiden, met tweedehands kinderkleding.

Door de uitbreiding kunnen meer vrouwen aan de slag. Het is de bedoeling dat vrouwen die voor hun taalvaardigheid bij de groep kwamen, de opgedane kennis in de winkel in de praktijk gaan brengen. Dat betekent omgaan met klanten en de telefoon opnemen: voor vrouwen die nauwelijks hun huis uitkwamen, een enorme stap.

Op 1 februari houden de Mozaïekvrouwen een presentatie in de Nieuwe Kerk op de Dam.

Bron: Amsterdams Stadsblad.d. 19-01-2005Aboutaleb in Huis van de Taal

Het Huis van de Taal, de Tagerijn aan het Balboaplein, heeft sinds de opening vorig jaar ruim duizend bewoners uit De Baarsjes en Bos en Lommer geïnformeerd over diverse taalcursussen.

Wethouder Ahmed Aboutaleb sprak hier vrijdag 14 januari met Henk Boes en Ayhan Yalin (wethouders Welzijn van respectievelijk De Baarsjes en Bos en Lommer) en twee mederwerkers van het Huis van de Taal.

Aboutaleb bracht ook een bezoek aan de voorschool van de islamitische basisschool As-Siddieq. Ouders vertelden over hun schoolkeuze, terwijl schooldirecteur Joyce Strijk en stadsdeelwethouder Mirjam Smeels over leerplicht spraken.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 12-01-2005


nieuwspagina