Baarsjes Actueel - Week 21

23 mei t/m 29 mei 2005

Akros nieuwe naam Stichting Welzijn De Baarsjes

Akros is de nieuwe naam voor Stichting Welzijn De Baarsjes. Akros is afgeleid van Akropolis en heeft als logo een vlieger. Tegelijkertijd met de naamsverandering werd donderdag 19 mei de verzelfstandiging van de kinderopvang gevierd.

Wat verandert er behalve de naam? 'Alles en niets', antwoord Ria Schutte, directeur van Akros. 'In uitvoering zijn we dezelfde, maar in organisatie zijn we anders. De splitsing moet de organisatie versterken. De verschillende onderdelen zorgen voor een betere afdekking van de risico's.' De welzijnsstichting volgt hetzelfde traject als alle andere welzijnsorganisaties. De kinderopvang moet volgens Haagse wetgeving uit de algemene welzijnsvoorzieningen gehaald worden.

Akros is opgesplitst in vijf zelfstandige onderdelen: kinderopvang, het horecaproject De Tulp & atelier Mozaïek, Welzijn en Maatschappelijke participatie Bos en Lommer. Schutte: 'Sinds begin dit jaar hebben we drie collega's uit Bos en Lommer erbij. Zij gaan de maatschappelijke participatie uitvoeren. Bos en Lommer zorgde als stadsdeel zelf voor de uitvoering. Omdat wij dat in De Baarsjes doen, heeft Bos en Lommer gevraagd of wij het willen overnemen.'

Nieuw is Mozakids, een tweedehands kledingwinkel, dat naast de Tagerijn is gekomen. Yasmin Kaddour van Mozaïek: 'Ouders kunnen kleding inbrengen. We willen goede kwaliteit kleding die op basis van fifty-fifty wordt verkocht. Vrouwen die op taalstage zijn of werkervaring willen opdoen, werken als vrijwilliger in de winkel. De winkel is open van maandag tot en met vrijdag van negen tot vijf.'

Eind november is het vrouwencentrum in de Tagerijn gekomen. Atelier Mozaïek zit sinds februari op de hoek met de Marco Polostraat. Het Taal- en Informatiecentrum en sociale activering voor vrouwen zitten nu dicht bij elkaar. Schutte: 'Het is gunstig voor de emancipatie. In de gymzaal worden fietslessen gegeven. Doordat alles in hetzelfde pand zit, wordt voor de vrouwen de drempel lager. De mannen die hier komen, zien dat het vertrouwd is.'

Een speld met het logo van de nieuwe voor de medewerkers van Akros gemaakt door een kunstenares werd uitgereikt. De managers van de kinderdagverblijven kregen er een net als Yasmin Kaddour van Mozaïek - volgens Schutte een van de 'sterproducties' en genomineerd voor de Appeltjes van Oranje. Ook waren er speldjes voor het team van Bos en Lommer en een mederwerkster van het Taal- en Informatiecentrum. De festiviteiten werden afgesloten met een ballonnenwedstrijd voor de leerlingen.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 25-05-2005Discussie over referendum

In de Hudsonhof wordt zaterdag 28 mei om 15.00 uur een discussiemiddag gehouden naar aanleiding van het referendum over de grondwet.

Sprekers zijn: Emine Bozkurt (Europarlementariër PvdA), Jan Voetberg (stadsdeelraadlid CDA) en een lid van het landelijke comité 'Nee tegen de grondwet'. Er wordt Turks en Nederlands gesproken.

Bron: Weekblad De Echo d.d. 25-05-2005PvdA de Baarsjes: “Blij met resultaten opschoonactie parkeervergunningen”

De PvdA in de Baarsjes is tevreden dat er in ieder geval 399 parkeervergunningen vrijkomen in het stadsdeel. Na een controleactie die op initiatief van de PvdA is uitgevoerd, bleek dat deze vergunningen ten onrechte zijn uitgegeven.

In stadsdeel de Baarsjes zijn er 399 parkeervergunningen ten onrechte verstrekt. Dat heeft het stadsdeel vandaag bekend gemaakt. De houders hadden voor een groot deel geen recht meer op een vergunning. Dit blijkt uit een opschoonactie parkeren die op initiatief van de PvdA is uitgevoerd door het stadsdeel en Parkeer Combinatie Holland.

Goed nieuws voor de bewoners, vindt de PvdA: “Dit betekent dat er een duidelijke winst behaald kan worden om de wachtlijst te verkorten”. In eerste instantie waren er veel geluiden van bewoners die door de actie gedupeerd leken te worden. Naar aanleiding van de bekendmaking van het stadsdeel blijkt dat er slechts 20 mensen bezwaar hebben gemaakt tegen de intrekking van de vergunning. Het aantal van 399 onterecht verleende vergunningen kan dus nog toenemen.

De PvdA zal het dagelijks bestuur verzoeken om regelmatig het vergunningenbestand op te schonen opdat misbruik adequaat in de kiem gesmoord kan worden.

Bron: Persbericht PvdA d.d. 24-05-2005


nieuwspagina