Baarsjes Actueel - Week 26

27 juni t/m 3 juli 2005

Huurgewenning voor drie nieuwe kunstpanden

Het Dagelijks Bestuur wil 43.000 euro meebetalen aan huurgewenning voor drie kunstpanden tegenover de voormalige Edelsmedenschool, bovenop eerdere subsidies en investeringen.

In het nieuwe kunstencentrum met zevenhonderd vierkante meter voor galeries, exposities, evenementen en studio's vestigt zich Het Nieuwe Voorbeeld, een groep kunstenaars uit Het Voorbeeld die actief was in de Edelsmedenschool. Het gaat om het begin van de Witte de Withstraat en twee panden aan de Baarsjesweg, inclusief zolders, kelders en binnenterrein, die met een half miljoen euro van De Baarsjes verbouwd worden.

Het Nieuwe Voorbeeld, met in het bestuur onder meer Rob van der Ende, Wendela de Vries en Wouter Brave (oprichter Panama), heeft een bedrijfsplan dat ervan uitgaat dat de exploitatie over drie jaar kostendekkend is. Inkomsten komen vooral uit de horeca en uit de exploitatie van het grand café in het tegenover gelegen Centrum voor Kennis & Ervaring, dat gerund gaat worden door de exploitant die eerder de horeca in het Swammerdaminstituut exploiteerde.

Het nieuwe kunstencentrum begint na de zomer met 'Meneer de Wit', één van de drie panden, waarna gaandeweg de andere ruimten volgen. Ook het Centrum voor Kennis & Ervaring krijgt ateliers met een omvang van zes winkels. De creatieve bedrijvigheid is in De Baarsjes de meest veelbelovende economische ontwikkeling, zo meldde onlangs de Dienst Onderzoek en Statistiek bij een toelichting op de Stadsdeelmonitor 2004.

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 10-06-2005

Zie ook:
Het VoorBeeld verhuist (d.d. 28-02-2005)2e Panna Baarsjes Open Voetbaltoernooi op het Mercatorplein

Op zaterdag 2 juli a.s. organiseert Stichting Beheer Mercatorplein e.o. (SBM) in samenwerking met Sportbuurtwerk De Baarsjes Het 2e Panna Baarsjes Open Voetbaltoernooi op het Mercatorplein van 15.00 tot 19.00 uur.

Panna is een toernooi met één tegen één wedstrijden van drie minuten. Degene die tijdens de wedstrijd het meeste scoort gaat door. Uitzondering hierop is de Panna, het door de benen spelen van een tegenstander; de ultieme passeerbeweging, een 'sudden death!'. Het evenement verloopt volgens de officiële Panna-regels. Er is ook een opblaasbaar voetbalveld voor de peuters aanwezig.

Het 2e Panna Baarsjes Open Voetbaltoernooi is een van de 18 evenementen die SBM dit jaar op en rond het Mercatorplein en in de Jan Evertsenstraat organiseert.

Bron: SBM d.d. 27-06-2005Respectmonument Balboaplein geopend

Op woensdag 22 juni onthulden Wethouder Ahmed Aboutaleb (Diversiteit, Educatie, Jeugd) en stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn, integratie) het Respectmonument 'No War' voor de jeugd op het Balboaplein, in aanwezigheid van scholieren en leerlingen van ondermeer de Joop Westerweelschool. Ook waren er optredens van onder meer Engel en Buddha Bless.

Het monument voor Amsterdamse jongeren is ontworpen door kunstenaar Remco Swart naar een idee van de Amsterdamse scholier Marvin Linger, oud-leerling van het Montessori College Oost. Marvin Linger maakte in 2004 het winnende ontwerp op de jongerendag 'Talk of the Town', waar hij de opdracht 'zet andere jongeren met je kunstwerk aan het denken over de gevolgen van discriminatie' won met het straatmonument.

Uit de verte zien voorbijgangers bloemen, van dichtbij blijkt het beeld opgebouwd te zijn uit portretten van jongeren. De gemeente Amsterdam heeft het monument laten realiseren voor dertigduizend euro.

Bron: Amsterdams Stadsblad d.d. 29-06-2005Arco Verburg onthult kunstwerk Corantijnplein

Vrijdag 1 juli vanaf 9.30 uur op het Corantijnplein presenteren leerlingen van de Corantijnschool hun gezamenlijk vervaardigde kunstwerk 'De Rivier Danst!'

Om 10.30 uur verricht Arco Verburg, portefeuillehouder Kunst, de officiële onthulling. Het kunstwerk bestaat uit twaalf grote panelen beschilderd met een gedeelte van de rivier de Corantijn en kleurrijke tropische flora en fauna, bevestigd aan de muren van muziekcentrum Aslan. Honderden meters aan elkaar gestikte blauwe stof vormen een rivier waarmee de leerlingen door de straten van De Baarsjes dansen, begeleid door muziek van leerlingen van het Aslan Muziekcentrum Mudans. Zij willen de stroming van de Surinaamse rivier de Corantijn uitbeelden.

Beeldend kunstenaar Serge van Empelen en Carolina Janssen,leraar beeldende vorming hebben de leerlingen bij het schilderen begeleid in het kader van het project BIK, beroepskunstenaars in de klas. De onthulling is een onderdeel van Juni Kunstmaand in De Baarsjes, met als thema dit jaar: water.
Informatie: Ella Arps, 06 - 223 63 133

Bron: Stadsdeel De Baarsjes d.d. 24-6-2005De Baarsjes Geld en Jongerendag 2005

Donderdag 7 juli 2005 vanaf 18.30 uur, Bibliotheek Mercatorplein.

Wat doe je met je geld? Maak je alles in één keer op of lukt het om te sparen? Krijg je geld van je ouders of heb je een baantje? Hoe denk je over geld lenen en rood staan?


Wij van vereniging Kantara uit Stadsdeel De Baarsjes hebben een aantal jongeren uit de buurt gevraagd naar hun menig over geldbeheer. Wij organiseren samen met de Mercator bibliotheek, donderdag 7 juli 2005 vanaf 18.30, De Baarsjes geld en jongerendag. Op deze dag worden de resultaten bekend gemaakt van de 110 Baarsjes jongeren die mee hebben gedaan met de vragenlijst, ook kun jij gezellig langskomen als jij vragen hebt over geld, doekoe, floes aan onze gastsprekers.

Vanaf 18.30 tot 21.15 kun je het volgende verwachten:
  • Inloop (lekker snoepen)
  • Welkomstwoord
  • Resultaten enquÍte
  • Swingend optreden Fouradiís
  • Pauze
  • Gastsprekers
  • Lachen met Comedians Fenachiís
  • Bekendmaking prijswinnaar IPOD-mini
  • Afsluiting: met Fouradiís
Kom gezellig langs want misschien ben jij de winnaar van de Ipod-mini!

Bron: Persbericht Stichting Kantara d.d. 28-06-2005Opknapbeurt voor Mercatorplein

De PvdA in De Baarsjes wil dat het Mercatorplein meer horeca krijgt.

Het Amsterdamse Mercatorplein en omgeving moeten een grote opknapbeurt krijgen. Het plein heeft een te saaie uitstraling, menen zowel de VVD en de PvdA in stadsdeel De Baarsjes. Een deel van de opknapbeurt zou betaald kunnen worden dankzij een meevaller van zo'n 2,5 miljoen euro op de begroting. De stadsdeelraad reageert positief op de plannen. Deze zomer wordt er gekeken wat er gaat gebeuren.

In 1998 opende koningin Beatrix het vernieuwde plein na ingrijpende veranderingen. 'Het is daarna zo goed gegaan met De Baarsjes, dat de eisen weer naar boven zijn bijgesteld', zegt Martijn de Keizer van de PvdA. 'Er moet meer horeca komen op het plein en eromheen. Het moet een buurt zijn waar geleefd wordt.' De PvdA wil verder aparte fietspaden op de Jan Evertsenstraat, zodat auto's en fietsers elkaar niet meer in de weg zitten.

De VVD vindt vooral de uitstraling van de winkels op de Jan Evertsenstraat armoedig. 'Je wordt depressief als je daar loopt, dat moet anders', meent Marco Bogers van de VVD. 'Het aantal coffeeshops moet omlaag en er moet meer ruimte zijn voor goede restaurants en cafés. Hetzelfde geldt voor het plein zelf. Dat was na de opening in 1998 heel mooi, maar inmiddels is het wat verloederd.'

Bron: Metro d.d. 02-07-2005


nieuwspagina